dias_patra
Ελλάδα

Πάτρα: Εκρηκτικά σε σπίτι αντιεξουσιαστών γινόταν να σκάσουν «ανά πάσα ώρα»

Το εκρηκτικό έχει μόνο ο στρατός, δεν βρίσκεται εύκολα

Εκρηκτικά βρέθηκαν σε σπίτι μέλους αντιεξουσιαστών, με το μηχανισμό να φυλάσσεται συναρμολογημένος, οπότε να είναι επικίνδυνο να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Πρόκειται για ένα από τα εφτά μέλη που συνελήφθησαν, όταν επιχείρησε η Ασφάλεια Πατρών, και πλέον κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 

Συγκεκριμένα, εκρηκτικό στρατιωτικού τύπου, υψηλής ταχύτητας, που ανήκει στην κατηγορία των πλαστικών εκρηκτικών και διαθέτει μόνο ο ελληνικός στρατός είναι το C4 που εντοπίστηκε στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, που κατασχέθηκε μαζί με τα δυο πιστόλια στο σπίτι επί της οδού Θερμοπυλών, στην Πάτρα, όπου διέμενε ο 28χρονος «Αθηναίος», μέλος της επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω γενετικού υλικού (DNA) για τη διάπραξη 7 ληστειών στην Πάτρα.Η συμμορία διέπραττε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και σούπερ μάρκετ, κλοπές δικύκλων, καλλιέργεια και πώληση υδροπονικής κάνναβης και κατοχή εκρηκτικών, συνελήφθησαν συνολικά 7 αντιεξουσιαστές, κατά την επιχείρηση της Ασφάλειας Πατρών, την Τετάρτη.

Με τα μέχρι τώρα που έχουν έρθει στο φως δεν προκύπτει σχέση των κατηγορουμένων με την τρομοκρατία, ωστόσο «γρίφος» παραμένει πού, πώς και γιατί είχαν στην κατοχή τους την ποσότητα των 274 γραμμαρίων της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Πελοπόννησος», εικάζεται πως αφαιρέθηκε από αποθήκη στρατιωτικής μονάδας ή κατά τη διάρκεια άσκησης, σε χρόνο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί από άτομο -πιθανόν στρατεύσιμο- που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ποσότητα που αφαιρέθηκε δεν θα μπορούσε γίνει αντιληπτή σε κάποιον έλεγχο. Ως επικρατέστερο σενάριο για το πού προοριζόταν, προβάλλεται, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ το ενδεχόμενο σε μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιείτο για την ανατίναξη ΑΤΜ, δεδομένου ότι η οργάνωση διέπραττε ληστείες.

«Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ποσότητα. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο εκρηκτικό το οποίο διαθέτει μόνο ο στρατός, δεν βρίσκεται εύκολα», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» έμπειρος πυροτεχνουργός της ΕΛΑΣ, προσθέτοντας «είναι πιο δυνατό και από το ΤΝΤ. Αυτό το υλικό μοιάζει με πλαστελίνη, πλάθεται και μπορείς να του δώσεις ό,τι σχήμα θέλεις. Με την κατάλληλη επεξεργασία «τοποθετείται» στο εσωτερικό του είτε κοινός, είτε ηλεκτρικός πυροκροτητής και προκαλείται η πυροδότηση. Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει είναι αρκετές. Στην περίπτωση τοποθέτησης του σε ανοικτό χώρο, το ωστικό κύμα έχει ακτίνα 20-30 μέτρων, όταν όμως ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετηθεί σε υπαίθριο χώρο αλλά σε κλειστό και δη σε μεταλλικό δοχείο, τότε έχουμε και τη διασπορά των θραυσμάτων σε μεγάλη απόσταση. Εάν τοποθετηθεί σ’ ένα δωμάτιο αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να προκαλέσει», επισημαίνει.

«Ένας απλός άνθρωπος δεν το πειράζει»


Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός πως ο εκρηκτικός μηχανισμός «φυλασσόταν» συναρμολογημένος. «Δεν ετοιμάζεις ποτέ ένα μηχανισμό για να υπάρχει, άλλωστε είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχεις εκρηκτική ύλη και να έχεις μέσα τον πυροκροτητή. Αυτό δεν γίνεται πουθενά, γιατί μπορεί να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οταν έχεις έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κλειστό χώρο, πάντα εγκυμονεί κίνδυνος», υπογραμμίζει ο ειδικός στο χειρισμό και την καταστροφή εκρηκτικών. Κατά συνέπεια, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθένας πως ο 28χρονος είχε στο σπίτι του μια «ενεργή» βόμβα!

«Είναι μια απλή συνδεσμολογία για άτομα που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί λίγο. Ενας απλός άνθρωπος δεν το πειράζει», αναφέρει και αποκαλύπτει πως δεν είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει άριστες γνώσεις, καθώς μέσω των «σκοτεινών δωματίων» του διαδικτύου μπορεί εύκολα να βρει οδηγίες κατασκευής.