Ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού είναι ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σχετικά με τη δολοφονία του 19χρονου γιου του και την επίθεση στους δύο φίλους του, την 1η Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην κατάθεσή του, ο Αριστείδης Καμπανός περιέγραψε αρχικά τον χαρακτήρα του γιου του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «πνευματικός μου πατέρας».

Ακόμα, δήλωσε πως ο γιος του ήταν ένα άξιο παιδί, εξαιρετικός χαρακτήρας που ουδέποτε είχε δημιουργήσει προβλήματα και δεν ήταν οργανωμένος οπαδός του Άρη, της ομάδας που αγαπούσε και υποστήριζε.

«Η τελευταία επικοινωνία που είχα με τον γιο μου ήταν στις 20.15 που προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω Viber. Μου είπε ότι βρισκόταν στη λέσχη για φαγητό και θα επέστρεφε, γιατί την επόμενη ημέρα έδινε μάθημα και θα συνέχιζε το διάβασμα. Από ό,τι πληροφορήθηκα, μετά βγήκε βόλτα με τους φίλους του στη περιοχή της Χαριλάου», ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως «στις 3 το βράδυ επικοινώνησε ο αδελφός μου μαζί μου, για να μου πει για περιστατικό».

Ο κ. Καμπανος επισήμανε ότι δε γνώριζε κανέναν από τους 12 κατηγορούμενους που κάθονται σήμερα στο εδώλιο και τους έμαθε μέσα από τη δικογραφία για την υπόθεση.

Σχετικά με τον χαρακτήρα του 19χρονου ανέφερε ότι «για τον Άλκη, τι παιδί ήταν, σαν πατέρας θα μπορούσα να αναφέρω ότι τον γνώρισα μέσα από τα γράμματα και τα μηνύματα που έλαβα από τους φίλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές του. Πέρασε από πολλά σχολεία, ως στρατιωτικός που ήμουν είχαμε συχνές μεταθέσεις και άλλαζε σχολεία ανά δύο χρόνια. Ήταν δύσκολο να προσαρμόζεται συνέχεια στα καινούργια περιβάλλοντα του σχολείου».

«Ο Άλκης ήταν ήρεμο παιδί, δε δημιουργούσε ποτέ φασαρίες, κανένα πρόβλημα ποτέ, από κανέναν δεν είχαμε ακούσει ότι είχε δημιουργήσει πρόβλημα. Αντίθετα, δεχόμασταν πολλές φορές μηνύματα από καθηγητές και φίλους, ευγενικούς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του Άλκη», ανέφερε ο πατέρας του 19χρονου.


«Ήταν πνευματικός μου πατέρας»

Ιδιαίτερη στιγμή στην κατάθεσή του πατέρα του θύματος, ήταν όταν ανέφερε στο δικαστήριο πως «ο Άλκης, πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό, αλλά είναι πραγματικότητα, ήταν πνευματικός μου πατέρας, φωνή συνείδησής μου. Πολλές φορές οργιζόμουν, θύμωνα, δεν ήταν λίγες οι φορές που μου συνέστησε να συμπεριφέρομαι πιο ευγενικά, να μη θυμώνω, να μην οργίζομαι, να αγαπάω τα ζώα και τόσα άλλα. Αυτή που σας λέω είναι η αλήθεια, κι ας ακούγεται υπερβολικό".

Στη συνέχεια, ο πατέρας του Άλκη τόνισε πως ο γιος του ήταν ένας απλός φίλαθλος του Άρη, πήγαινε σε αγώνες, αλλά όχι τακτικά, συνολικά περίπου οκτώ φορές και τις δύο μαζί του.

«Δεν ήταν εγγεγραμμένος σε κανέναν σύνδεσμο, δεν ήταν ούτε οπαδός, ήταν απλός φίλαθλος και αγαπούσε τον Άρη. Πρέπει να έφυγε δύο φορές για να δει αγώνες, μια - δυο φορές σε κάποιον αγώνα (σ.σ. εκτός Θεσσαλονίκης). Μια φορά πήγε στην Πάτρα σε έναν αγώνα κυπέλλου. Δεν είχε συλληφθεί ποτέ για επεισόδια, ποτέ δεν είχε προσαχθεί, δεν ήταν τέτοιο παιδί. Ήταν πολύ καλός μαθητής, έξυπνος, με 18,5 απολυτήριο λυκείου. Ασχολούταν με τον αθλητισμό.

Ως αξιωματικός του στρατού, προσπαθούσα να τον πείσω να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα, αλλά δεν το ήθελε, ήθελε να ακολουθήσει τη δική του διαδρομή. Επέλεξε το Οικονομικό. Ήταν η δεύτερη επιλογή, η πρώτη ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές", είπε ο κ. Καμπανός.


«Λύγισε» στη διάρκεια της κατάθεσής του

Ο πατέρας του Άλκη είπε στο δικαστήριο πως από όσα διάβασε στη δικογραφία, φαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά.

Μιλώντας με τη στρατιωτική του εμπειρία, τόνισε ότι πρόκειται για οργανωμένο χτύπημα, είχαν δομή, οργάνωση, κάποιος ήταν αρχηγός και οι υπόλοιποι τα μέλη.

«Όλοι κρατούσαν φονικά όπλα. Ήταν προσχεδιασμένο και φαίνεται από το γεγονός ότι και οι 12 είχαν κινητά τηλέφωνα, τα μισά τα άφησαν στον σύνδεσμο, ενώ τα υπόλοιπα τα πήραν, κατά τη διάρκεια της κίνησης τους και τα απενεργοποίησαν πριν φτάσουν στο σημείο.

Στον στρατό αυτό λέγεται "σιγή ασυρμάτου", το έκαναν για να μη εντοπιστούν από την ΕΛ.ΑΣ. Ο τρόπος που έδρασαν, χτύπησαν γρήγορα, βρέθηκαν στο σημείο, είχαν πληροφορίες εξαρχής, πήραν τηλέφωνα σε άγνωστους, γνώριζαν που θα κάνουν την επίθεση και έμαθαν ότι υπάρχουν ομάδες πέντε ατόμων, φαίνεται από τη δικογραφία. Ξέρανε για άτομα άλλης ομάδας, συγκεκριμένα του Άρη"», σημείωσε.

«Κινήθηκαν σε φάλαγγα τα οχήματα, φτάνοντας μέχρι Χαριλάου και απενεργοποίησαν τα κινητά τους. Ενήργησαν γρήγορα και η επίθεση πάλι έγινε γρήγορα. Ήταν προσχεδιασμένο πριν ξεκινήσει όλη η επιχείρηση "ανορθόδοξου πολέμου", όπως λέμε στον στρατό. Έφυγαν για να επιστρέψουν όλοι μαζί στην θύρα 4. Το λέω, ήταν προσχεδιασμένο, αν κάποιος από αυτούς είχε διαφορετική διάθεση, να κάνουν κάτι διαφορετικό κρατώντας όπλα, θα έπρεπε να αντιδράσει κάπως διαφορετικά όταν χτυπούσαν τον Άλκη και φώναζε 'μη με χτυπάτε άλλο'», ανέφερε ο κ. Καμπανός, ενώ ήταν η πρώτη φορά που λύγισε.

«Να συμπεριφέρονταν ανθρώπινα. Δεν ξέρω πως είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και γιατί φτάσανε σε αυτό εδώ πέρα το σημείο», σημείωσε και ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει τη κατάθεσή του και χρειάστηκε να σταματήσει για ένα λεπτό ώστε να πιει νερό.


«Προσπαθώ να μη κοιτάω τις ειδήσεις - Δε ξέρω τι χτυπήματα έφερε ο Άλκης»

Ο κ. Καμπανος τόνισε ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποιος ήταν αυτός που έδωσε εντολή και οργάνωσε τη δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι προσπαθούσε να μη κοιτάει τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ για τη δολοφονία του γιου του, για να μπορέσει να φτάσει ψύχραιμος στο δικαστήριο.

Μιλώντας για τα όπλα που κρατούσαν οι δράστες, συγκεκριμένα για τα μαχαίρια τύπου καραμπίτ και το δρεπάνι, είπε ότι το πρώτο χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά στα εσωτερικά όργανα.

«Έχει καμπύλη, ουσιαστικά "ξεκοιλιάζει" όταν μπαίνει μέσα. Αυτό το έχουν για να σκοτώσουν. Το έχουν για να κάνουν φονικό, είναι δολοφόνοι. Δύο άτομα κρατούσαν καραμπίτ και ένα δρεπάνι, όσο θυμάμαι από τη δικογραφία. Κόβεις ανθρώπους, κόβεις ανθρώπινες ζωές με τα καραμπιτ», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως οι κατηγορούμενοι είχαν μαζί τους, επιπλέον λοστους, πτυσσόμενα γκλοπ και ξύλινα στυλιάρια.

Μέχρι σήμερα, ο πατέρας του Άλκης, όπως είπε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, δεν έχει πάει στο σημείο της δολοφονίας του γιου του, δεν έχει διαβάσει αναλυτικά την ιατροδικαστική έκθεση για τα δολοφονία χτυπήματα που δέχθηκε ο Άλκης και τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να σκοτώσουν.

Σε ερώτηση από τον δικηγόρο της οικογένειας, Αλέξη Κούγια, σχετικά με το πώς αισθάνεται για την συγνώμη που ζήτησαν εχθές οι τέσσερις από τους 12 κατηγορούμενους, είπε χαρακτηριστικά: «Δε μπορώ να αποφασίσω μέσα μου. Γιατί ζητάνε συγνώμη εφόσον θεωρούν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα; Άρα έχουν την ίδια γνώμη με εμένα. Με αυτό που πράξανε, κατέστρεψαν τη ζωή όλης της οικογένειας. Συμφωνούν με τη γνώμη μας. Κατέστρεψαν μαζί με τον Άλκη τη ζωή όλης της οικογένειας. Το συγνώμη είναι διαφορετικό από συγχωρώ, το να βρεθώ μαζί με αυτούς στον ίδιο χώρο. Να ζητήσουν συγνώμη από τον Θεό"», υπογράμμισε ο κ. Καμπανός.

*Πληροφορίες: protothema.gr