Συναγερμός σήμανε, καθώς ειδοποίηση για βόμβα έστειλε αεροπλάνο, Boeing 737 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα. 

Στις 17:45 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ έγινε ταχεία εκκένωση και έλεγχος για εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αυτήν την ώρα συνεχίζεται η διαδικασια εκκένωσης, με τους επιβατες έναν έναν να ελέγχονται και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τούς μυρίζουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Όταν ελεγχθούν όλοι όπως και οι αποσκευές, θα γίνει και η απαιτούμενη έρευνα σε ολόκληρο το αεροσκάφος. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με αεροπορικές πηγές το αεροσκάφος εκτελούσε τακτικό προγραμματισμένο δρομολόγιο από το Κατοβίτσε της Άνω Σιλεσίας της Πολωνίας στην Αθήνα και ήταν πλήρες επιβατών (192 άτομα).

Όταν το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουγγαρίας ενημερώθηκε ο πιλότος του ότι είχε υπάρξει προειδοποίηση πως «υπήρχε βόμβα» σε αυτό και ένεκα του γεγονότος τούτου θα συνοδευόταν από ένα ζευγάρι ουγγρικών μαχητικών αεροσκαφών ετοιμότητος (readiness - QRA) του ΝΑΤΟ, μετά από σχετική διαταγή από το Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Τορεχόν στην Ισπανία.

Το «ζευγάρι» των ΝΑΤΟϊκών μαχητικών συνόδευσε το «ύποπτο» αεροσκάφος μέχρι τα σύνορα της «Βόρειας Μακεδονίας», οπότε και το παρέλαβε ένα ελληνικό «ζευγάρι» μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που το περίμενε εκεί για το σκοπό αυτό.

3730339__1_
3730340__1_
3730371
3730390

Σημειώνεται ότι με εντολή του ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει την ευθύνη αντιμετωπίσεως παρόμοιων περιστατικών (renagate) και στον εναέριο χώρο του FIR Σκοπίων (Air Policing) και για το λόγο αυτό δόθηκε πάλι από την Τορεχόν εντολή αμέσου απογειώσεως των αεροσκαφών (ΝΑΤΟϊκών) readiness της ΠΑ, που ήταν δύο F-16C Block.30 της 330 Μοίρας από τη βάση τους στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Τα δύο ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το Β-738 στην πτήση του στο FIR Σκοπίων και στο FIR Αθηνών, με την ιδιαιτερότητα ότι όσο πετούσαν στο δικό μας εναέριο χώρο, πετούσαν πάνω από τη θάλασσα, μέχρι που προσγειώθηκε στο «Ελ.Βενιζέλος, και τα δύο μαχητικά μας επέστρεψαν στη βάση τους.

kmklmlkllkkl

Στο αεροδρόμιο έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για το αεροπλάνο από το Κατοβίτσε. Εκεί μετέβησαν οι αρμόδιοι με ομάδα σκύλων της ΤΕΕΜ.

kllknkj