Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μοιράζεται με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τις σκέψεις της για τη νέα χρονιά που ξεκινά και μιλά για την προσωπική της διαδρομή, καθώς και για το έργο της μέσα από την «ΕΛΠΙΔΑ» και το ίδρυμά της. Παράλληλα, μας ξεναγεί στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής», που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του ιδρύματος με το Μουσείο της Ακρόπολης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αξίζει να την επισκεφθεί κάθε Έλληνας».

vardinogianni
Με πρωτοβουλία του ιδρύματός σας, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα η έκθεση «Ένδυμα ψυχής» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μια συγκλονιστική έκθεση, μια νέα μορφή Τέχνης, που τιμά τη λαϊκή παράδοση, δίνοντάς της μια νέα πνοή. Πείτε μας για αυτή την πρωτοβουλία.

Είμαι πολύ υπερήφανη για αυτή την έκθεση, που αποτελεί προϊόν της γόνιμης συνεργασίας του Ιδρύματός μας με το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και, φυσικά, με δύο κορυφαίους καλλιτέχνες: τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον κεντητή Ανατόλι Γεοργίεφ. Νιώθω πως οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το μεγαλείο αυτής της έκθεσης, την οποία αξίζει κάθε Ελληνας να επισκεφθεί. Πρόκειται για τις αυθεντικές φορεσιές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, φωτογραφημένες με τη μοναδική ματιά και αισθητική του Βαγγέλη Κύρη και τυπωμένες πάνω σε ύφασμα. Στο ύφασμα αυτό ο Ανατόλι Γεοργίεφ έχει κεντήσει αριστουργηματικά τις λεπτομέρειες των φορεσιών, δίνοντάς τους ζωή και τρισδιάστατη υπόσταση. Βλέποντας τα έργα, ο επισκέπτης στην πραγματικότητα βιώνει όχι απλώς την ιστορία, αλλά την ψυχή της πατρίδας μας. Γιατί, ξέρετε, το ένδυμα για κάθε λαό αποτελεί έναν διαχρονικό και αδιάψευστο μάρτυρα για την καθημερινότητα, τη χαρά, τον πόνο και τα βάσανα του κάθε τόπου: το «ένδυμα της ψυχής» του.

Μέσα από την «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρετε ένα μοναδικό έργο στα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Το έργο αυτό μετρά πια περισσότερα από 32 χρόνια ζωής και μέσα σε αυτό το διάστημα είχατε πάντα στο πλευρό σας την ελληνική κοινωνία. Η επικαιρότητα τελευταία ίσως έχει κάνει τον κόσμο να αμφισβητεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανιδιοτελή προσφορά. Τι πιστεύετε για αυτό;

Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την ειλικρινή και διαχρονική συμπαράσταση του κόσμου στο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Χωρίς την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα αξιοποιούμε ακόμα και το 1 ευρώ που θα μας δωρίσει κάποιος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μα κυρίως με πυξίδα μας την ειλικρινή αγάπη για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Το έργο μας είναι έργο χειροπιαστό, αλλά πάνω από όλα έργο καρδιάς. Αυτό είναι και το θεμέλιο της εμπιστοσύνης και της αγάπης του κόσμου, που δεν έχω νιώσει ποτέ πως έχει κλονιστεί.

Η διαδρομή της ζωής σας φαντάζει παραμυθένια. Ήταν όντως έτσι; Ποια θα ήταν η μία συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο, που τώρα ξεκινά τη ζωή του;

Η ζωή μου μπορεί να φαντάζει παραμυθένια, η αλήθεια όμως είναι πως, μαζί με τον σύζυγό μου, Βαρδή, στην πορεία της κοινής μας ζωής αντιμετωπίσαμε πολλές και σοβαρές δυσκολίες, όπως αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στη ζωή του. Προσπαθήσαμε πάντα να μείνουμε ενωμένοι και, παρά το γεγονός πως άλλαξε η εικόνα της ζωής μας, δεν άλλαξε ποτέ η ουσία της. Ήμασταν και παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε, έχοντας ως προτεραιότητα την οικογένεια και τα παιδιά μας. Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, γιατί η πορεία του κάθε ανθρώπου είναι πολύ ξεχωριστή. Αν κάτι, πάντως, με δίδαξε η ζωή, είναι πως το μεγαλείο του καθενός βρίσκεται σε αυτά που έχει στην καρδιά και στην ψυχή του και όχι στα υλικά αγαθά. Η αγάπη, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η παιδεία, το ήθος και η ειλικρίνεια. Αυτές είναι οι αληθινές αξίες της ζωής. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Ποια είναι η ευχή σας για τη νέα χρονιά;

Η χρονιά που ξεκινά είναι μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως βέβαια και για τη χώρα μας. Ευχή μου για τη νέα χρονιά είναι να μπορέσουμε ως κοινωνίες να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις πολλαπλές προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας σε όλα τα επίπεδα και να κρατήσουμε ως μοναδικό μάθημα ζωής πως μόνο στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, μόνο ενωμένοι, με αλληλεγγύη και κατανόηση, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα καλύτερο αύριο.