Συντετριμμένη και καταρρακωμένη είναι η Άννα-Μαρία μετά το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχασε τον άνθρωπό της που συμπορεύτηκε μαζί του 60 χρόνια. Αυτό το διάστημα έχει δίπλα της τα πέντε της παιδιά και τα εννέα εγγόνια της, κάτι που απαλύνει κατά κάποιο τρόπο τον πόνο της. Σε λίγες μέρες όμως θα επιστρέψει ο καθένας στο σπίτι του, εκτός από τον Νικόλαο, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Τα άλλα τέσσερα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ζουν στο εξωτερικό.

Πληροφορίες θέλουν την Άννα-Μαρία να έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να αφήσει το διαμέρισμα του Κολωνακίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στο οποίο μετακόμισαν τον τελευταίο χρόνο από το Πόρτο Χέλι, όταν πουλήθηκε η έπαυλή τους. Μετά το θάνατο του συζύγου της, το σπίτι των 250 τετραγωνικών μέτρων δεν τη χωράει πλέον. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα το είχε παραχωρήσει στον Κωνσταντίνο ο παιδικός του φίλος, ο καπετάν Γιάννης Λαιμός. Ο εφοπλιστής ήθελε να νιώθει ο φίλος του πιο άνετα, από ό,τι στη μικρή σουίτα που διατηρούσε ο Κωνσταντίνος στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Η Άννα-Μαρία ήξερε εδώ και εβδομάδες ότι η κατάσταση του Κωνσταντίνου ήταν άσχημη και οι γιατροί του την είχαν προετοιμάσει για το τέλος, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Παρά την προσπάθειά της στη Μητρόπολη Αθηνών δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Στον ίδιο ναό όπου πριν από 59 χρόνια παντρευόταν και ένωνε τη ζωή του μαζί του, τώρα έπρεπε να τον αποχωριστεί. Γι’ αυτό και ο σταυρός στο στήθος της την ημέρα της κηδείας ήταν αυτός που φορούσε την ημέρα του γάμου της. Ακόμη και το στεφάνι με την αφιέρωση «Η αγαπημένη σου Άννα-Μαρία» ήταν φτιαγμένο με λουλούδια «μιγκέ» ή «το δάκρυ της Παναγίας», τα οποία είναι σπάνια και ξεχωριστά, και τα οποία ήταν και τα αγαπημένα του Κωνσταντίνου. Από τα ίδια λουλούδια ήταν φτιαγμένη και η ανθοδέσμη του γάμου της.

Η Άννα-Μαρία έχει άριστες σχέσεις με την αδελφή της Μαργαρίτα, βασίλισσα της Δανίας, και η πρότασή της ήταν να μετακομίσει στη Δανία, στο ανάκτορο Αμάλιενμποργκ. Η συζήτηση αυτή έχει γίνει εδώ και καιρό, από όταν η κατάσταση του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε και οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι δεν είχε επιστροφή.

Η Άννα-Μαρία δέχθηκε να το συζητήσει και κατέληξε να μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Δανίας και Ελλάδας. Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί, μέσα στο χρόνο αναμένεται και η μετεγκατάσταση και του άλλου της γιου, Παύλου, στην Αθήνα, που αυτό σημαίνει ότι θα περνάει κι αυτός αρκετό χρόνο στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 18/1