Στα δικαστήρια βρίσκονται οι γονείς της Καρολάιν Κράουτς και η οικογένεια του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, για την επιμέλεια και τον τόπο διαμονής της εγγονής τους, Λυδίας.

Την Τρίτη, στο Κτίριο 2 του Μονομελούς Πρωτοδικείου στη Σχολή Ευελπίδων εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών η υπόθεση που αφορά την επικοινωνία της μικρής Λυδίας με τους γονείς του πατέρα της και δολοφόνου της μητέρας της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Η μητέρα της Καρολάιν, Σούζαν Κράουτς, έχει μετακομίσει με τη μικρή Λυδία στις Φιλιππίνες κατά παράβαση προηγούμενης δικαστικής απόφασης, που αφενός παραχωρούσε την επιμέλεια και γονική έρευνα στη Σούζαν αφετέρου όμως προέβλεπε τη συναναστροφή του παιδιού για μερικές ημέρες στο τέλος κάθε μήνα με τους γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Κατά τη χθεσινή ημέρα το δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει δύο διαφορετικά αιτήματα. Το ένα που προέρχεται από την οικογένεια Κράουτς και αφορούσε την αλλαγή των όρων επικοινωνίας μεταξύ των γονιών του πιλότου με το παιδί και το άλλο που προέρχεται από την οικογένεια Αναγνωστόπουλου, το οποίο απαιτεί την αφαίρεση της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας από τη Σούζαν Κράουτς.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η πλευρά της αδικοχαμένης 20χρονης, το παιδί ζει σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Οι αιτιάσεις της οικογένειας Αναγνωστόπουλου περί υψηλής εγκληματικότητας στις Φιλιππίνες προκαλούν μόνο οργή στην οικογένεια Κράουτς, με δεδομένο πως έχασαν το παιδί τους από μία εγκληματική ενέργεια στην Ελλάδα και φέρεται να χαρακτηρίζουν τους αντίθετους ισχυρισμούς υποκριτικούς. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε η ψυχίατρος η οποία γνωμοδότησε στο δικαστήριο, Άλκηστη Ηγουμενάκη, η μικρή Λυδία έχει ανάγκη ν’ αποτελέσει μέλος μίας πυρηνικής οικογένειας, εντός της οποίας βρίσκεται ήδη, αφού το μικρό κορίτσι αποκαλεί την ετεροθαλή αδελφή της Καρολάιν «μαμά», ενώ μοιάζει να βλέπει τα μικρά της ξαδέλφια ως αδέλφια.

Η πλευρά της οικογένειας Κράουτς, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως παρά την αντίθετη άποψή της, οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς την επίβλεψη της Σούζαν Κράουτς, έκαναν βιντεοκλήση με τον καταδικασμένο πατέρα της μικρής Λυδίας. Το μικρό κορίτσι όταν μίλησε με τη γιαγιά του εκστόμισε τη λέξη «μπαμπά», προκαλώντας την ταραχή της Σούζαν, η οποία και σαφώς δεν βλέπει με καλό μάτι την οποιαδήποτε επαφή της εγγονής της με το δολοφόνο του ίδιου της του παιδιού.

Η εγκληματικότητα στα Γλυκά Νερά

Καυστικό ήταν το σχόλιο του δικηγόρου της οικογένειας της Καρολάιν, Αθανάσιου Χαρμάνη, ο οποίος είπε δηκτικά: «Καλείται το δικαστήριο να αποφανθεί αν θα συνεχίσει το παιδί να ζει στο άνετο και ζεστό περιβάλλον της οικογένειας της Καρολάιν με τα ξαδελφάκια της ή στο περιβάλλον που ανατράφηκε ο δολοφόνος της μητέρας της. Έγραψαν στην αίτησή τους ότι η εγκληματικότητα στη Μανίλα είναι μεγάλη και ξέχασαν την εγκληματικότητα των Γλυκών Νερών με τις τραγικότατες συνέπειες.

Φαίνεται τους διέφυγε αυτό», τόνισε, ενώ επί του αιτήματος των εντολέων του είπε: «Εμείς ζητήσαμε η επικοινωνία να γίνεται με skype και με viber όπως γίνεται όλων των Ελλήνων μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό και επικοινωνούν με τα παιδιά τους» εξήγησε. Από την πλευρά του, ο συνήγορος της οικογένειας Αναγνωστόπουλου, Άγγελος Σκιαδάς, αναφέρθηκε στο συμφέρον του παιδιού, το οποίο, κατά τους εντολείς του, βρίσκεται στην Ελλάδα κοντά στους παππούδες του: «Όλη η προσπάθεια είναι για το καλό του παιδιού και μόνο. Το δικαστήριο θα αποφανθεί αν το παιδί πρέπει να μεγαλώσει στην Ελλάδα με όλους τους παππούδες του ή στο άγνωστο περιβάλλον στις Φιλιππίνες. Υπάρχει παράβαση απόφασης. Οι παππούδες το έμαθαν από την τηλεόραση ότι η μικρή έφυγε στις Φιλιππίνες. Παραβιάζεται η απόφαση στο σκέλος της επικοινωνίας».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 18/1