Λεωφορεία με προορισμό τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά, ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας από τη Λακωνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στις 6 το πρωί άνδρες και γυναίκες από τη Μάνη επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και ξεκίνησαν για την Αθήνα. Είναι η περιοχή που στο δημοψήφισμα του ’74, με ποσοστό 59,52% υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας, οι κάτοικοί της είχαν δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή τους.

Μόλις έφτασαν στην Αθήνα, φόρεσαν τις παραδοσιακές τους στολές και με λάβαρα στα χέρια, από την πλατεία Κλαυθμώνος, ξεκίνησαν με τα πόδια για τη Μητρόπολη.
filovasilikoi2

Αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν δημόσια τα φιλοβασιλικά τους αισθήματα, με αφορμή την κηδεία του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου, φορώντας κόκκινο μπερέ, με φράσεις όλο νόημα, σημαίες με το βασιλικό στέμμα στα χέρια, βασιλικά μετάλλια στο στήθος, φωτογραφίες του εκλιπόντος, αλλά και λουλούδια με γαλανόλευκες κορδέλες.

Ουρές στο λαϊκό προσκύνημα

Στο λαϊκό προσκύνημα η ουρά ήταν ατελείωτη. Άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια που έφθασαν στο παρεκκλήσι για να προσκυνήσουν, σηκώθηκαν όρθιοι, υποβασταζόμενοι μπροστά στη σορό, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως.

Άλλοι, κλαίγοντας γοερά, χαϊδεύοντας το φέρετρο, είπαν λίγα λόγια αποχαιρετισμού.
3723443_2
Οι περισσότεροι από εκείνους που σήμερα το πρωί βρέθηκαν στην ουρά χιλιομέτρων για το λαϊκό προσκύνημα ή είχαν φτάσει έως τη Μητρόπολη απλά για να δουν από κοντά τους «γαλαζοαίματους» συγγενείς του τέως ή διαφωνούσαν με τον τρόπο που αποφασίστηκε να γίνει η κηδεία του.
Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που επιμένουν να ζουν σε ένα παράλληλο… σύμπαν.
filovasilikoi

«Πέθανε ο βασιλιάς, τώρα περιμένουμε τον Παύλο», «Αυτά τα κλειδιά τα παραδώσαμε στην Ευρώπη και την Αμερική», «Ήταν ο βασιλιάς μου… ο βασιλιάς της καρδιάς μου», είναι μερικές από τις δηλώσεις που ακούστηκαν από τους φιλοβασιλικούς.
3723303_2
3723780

Εκτός από τους κατοίκους της Αθήνας, άνθρωποι από αρκετές περιοχές της επαρχίας ταξίδεψαν ξημερώματα για να μπορέσουν να βρίσκονται από νωρίς το πρωί σήμερα στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
3723410

Πληροφορίες για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα του Παύλου

Σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν να μετακομίζει ο Παύλος Γλύξμπουργκ, πρωτότοκος γιος του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Λουκάς από τις εκδόσεις «Στέμμα» σχολίασε: «Αν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν όλα τα ευνοϊκά περιθώρια αυτή τη στιγμή για να επιστρέψει ο Παύλος από το Λονδίνο και να μείνει εδώ».