Με κάθε τιμή τάφηκε σήμερα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Βασιλείς, πρίγκιπες και διάδοχοι από κάθε γωνιά του πλανήτη έφτασαν στην Αθήνα για να τον αποχαιρετήσουν. Ειδικότερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασαν στη Μητρόπολη Αθηνών τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που προσκλήθηκαν στην κηδεία. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία και συνόδευσαν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στην τελευταία του κατοικία. 

Βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι και μέλη βασιλικών οικογενειών έφτασαν στη Μητρόπολη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, τόσο με ιδιωτικά οχήματα όσο και με λεωφορεία.

Πρώτοι στην εκκλησία έφθασαν οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, συνόδευσαν το φέρετρο του πατέρα τους από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης στον ναό και στη συνέχεια υποδέχτηκαν την οικογένειά τους και τους καλεσμένους τους, περίπου 200 άτομα, ανάμεσά τους μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

 Πρώτοι από τους καλεσμένους έφθασαν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδερφή του εκλιπόντος, Ειρήνη, και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος, υποδέχτηκε με αγκαλιές και χειροφιλήματα τις βασίλισσες, ενώ τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως, Άννα-Μαρία.

 Επτά βασιλείς στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν το «παρών» μέλη βασιλικών οίκων της Ευρώπης, από βασιλείς και βασίλισσες μέχρι πρίγκιπες και διάδοχοι. Παρέστησαν επτά βασιλιάδες-αρχηγοί κρατών (έξι βασιλιάδες για την ακρίβεια και ένας πρίγκιπας, καθώς ο Αλβέρτος, επικεφαλής του Μονακό, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα και όχι του βασιλιά). H πριγκίπισσα Ειρήνη, αδερφή του τέως μονάρχη.

Μεταξύ αυτών, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ενώ τη Δανία εκπροσώπησε η βασίλισσα Μαργκρέτε (αδερφή της χήρας του εκλιπόντος, Άννας-Μαρίας), ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, ο άλλος της γιος, πρίγκιπας Χοακίμ, αλλά και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδερφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας και οι γιοι της, πρίγκιπας Φρέντερικ και πρίγκιπας Χοακίμ.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο βασιλιάς της Αγγλίας μπορεί να παραβρεθεί μόνο στις κηδείες εν ενεργεία βασιλιάδων. Την πριγκίπισσα Άννα συνόδευε ο σύζυγός της, Τίμοθι Λόρενς, ενώ τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον οποίο βάφτισε ο τέως βασιλιάς, εκπροσώπησε η λαίδη Γκαμπριέλα Κίνγκστον (κόρη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας του Κεντ Μάικλ).

 Από τη Σουηδία, παρών ήταν ο βασιλιάς Γουστάβος και η σύζυγός του, βασίλισσα Σίλβια, ενώ από την Ολλανδία ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα, καθώς και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Το Βέλγιο εκπροσώπησε ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του Ματθίλδη, ενώ από τη Νορβηγία ο πρίγκιπας Χαακόν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Το Μονακό εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ενώ το Λουξεμβούργο ο Μέγας Δούκας Χένρι, με την αδερφή του, πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Λουξεμβούργου.

 Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο Αλέξανδρος και η Αικατερίνη της Σερβίας, καθώς και η Μαρία Βλαδιμίροβνα, κόρη του μέγα δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας και τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας που ζει στην Ισπανία, ενώ τη Ρουμανία εκπροσώπησε ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

O βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας.

Ποιοι βουλευτές παραβρέθηκαν στην κηδεία

Στην τελετή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον  αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του-, έδωσε το «παρών» στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του. 

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

_l_l_klmlklkklm
Kkmklklmkllk
kmlklmlkmlkm
lklkmlklklkm
klmklklmklklmlkm
kjkjjkn
m_klmlklkml
mkllkm_kkllk
kjkjnnknkj
mnkjjk
vasilissa