Ουδέτερη στάση προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η σορός του τέως βασιλιά έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, με την εξόδιο ακολουθία να ξεκινά στις 12:00 και τα βλέμματα όλων να είναι εστιασμένα στις πολιτικές παρουσίες.

Η παρουσία της κυβέρνησης θα είναι αναβαθμισμένη, καθώς θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ελεύθερα μπορούν να πάνε στην κηδεία και όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές επιθυμούν να δώσουν ιδιωτικά το «παρών» στο Μητροπολιτικό Ναό.

Κάποιοι έδωσαν το «παρών» και στο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει.

Υπό τις επευφημίες εκατοντάδων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- προσκύνησε τη σορό του τέως βασιλιά, κίνηση άλλωστε την οποία είχε προαναγγείλει από την Κυριακή μέσω του περιβάλλοντός του.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκονταν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μετέβησαν, επίσης, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.



Το «παρών» θα δώσει ο Βορίδης – Τελευταία στιγμή θα αποφασίσει ο Πλεύρης

Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, το «παρών» στην κηδεία θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μάλιστα, σε ανάρτησή του είχε αναφερθεί στον τέως ως «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στη Μητρόπολη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζυγίζει την απόφασή του.

Την τελευταία στιγμή θα κρίνει αν θα πάει και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τον γιο του τέως Νικόλαο και τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα έδινε το «παρών» στη Μητρόπολη, αν δεν βρισκόταν στο Κουβέιτ, καθώς είχε προσωπική σχέση με τον τέως και με τους γιους του.