Σε συναγερμό και πάλι η επιστημονική κοινότητα καθώς η παραλλαγή «κράκεν» εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.

Μάλιστα, τα πρώτα κρούσματα της «κράκεν» στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες και ο ΕΟΔΥ, στο σύνολο έξι και όλα στην Αττική.

 Συγκεκριμένα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Βόρειο τομέα και δύο στον Δυτικό. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.

 «Είναι σίγουρα περισσότερα απλά προς το παρόν είναι κάτω του 1%», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το πλέον μεταδοτικό στέλεχος έως σήμερα και κινδυνεύουν να κολλήσουν όλοι.

 «Είναι πολύ μεταδοτική και θα κολλήσουν όλοι όσοι δεν προσέχουν. Έχει εξαπλωθεί ταχύτατα και θα κυριαρχήσει παντού», είπε ο κ. Παυλάκης.

 Το νέο στέλεχος έχει δείξει ήδη τα δόντια του στις ΗΠΑ όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 20%. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες παρατηρούν ότι προκαλεί επι του παρόντος ήπια νόσηση.

 «Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη και την Δέλτα και την Όμικρον τις υποβαθμίσαμε και τελικά ήταν από τις φονικότερες. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη», δήλωσε ο κ. Παυλάκης.

 Αύξηση στις τιμές των τεστ

Ο κ. Ζαούτης είπε πως η νέα μετάλλαξη κάνει ήπια νόσηση και  τα εμβόλια προστατεύουν.

Παράλληλα με την «κράκεν», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στραμμένο το βλέμμα στην Κίνα, όπου καταγράφονται εκατομμύρια μολύνσεις καθημερινά.

 «Υπάρχει φόβος παράλληλα εκτός από την «κράκεν» να έχουμε νέα στελέχη από την Κίνα, τα οποία σε λίγους μήνες θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Με αυτό που έγινε τώρα στην Κίνα δυστυχώς «αγοράσαμε» ακόμη δύο χρόνια πανδημίας», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

 Στο μεταξύ αύξηση στις τιμές των τεστ για τον κοροναϊό που αγοράζουν οι πολίτες από τα φαρμακεία στην Ελλάδα αναμένεται να προκαλέσει η υπαγωγή των αγορών τους σε ΦΠΑ 6% από τις αρχές του χρόνου. Την επιβάρυνση θα υποστούν όσοι πολίτες αγοράζουν self test είτε για να τα κάνουν στο σπίτι τους είτε στο φαρμακείο.