Καρμική φαίνεται πως ήταν η σχέση του τέως βασιλιά με την ιστιοπλοΐα, η οποία του χάρισε ένδοξες στιγμές με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Oλυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

«To 1960 o Κωνσταντίνος επιστρέφει Oλυμπιονίκης. Έχει αναστήσει τον θρύλο που πριν 3.000 χρόνια ξεπήδησε από τα μέρη αυτά», λέει ο Τύπος της εποχής, αλλά η ιστιοπλοΐα ήταν που τον έφερε και κοντά και με την Άννα - Μαρία που έμελλε να παντρευτεί και μαζί της να αποκτήσει 5 παιδιά και 9 εγγόνια.

Βέβαια ήταν 13 ετών όταν τη γνώρισε. Την είδε σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι με πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Εκεί όμως την είδε για πρώτη φορά την Άννα – Μαρία.

Η αγάπη για την ιστιοπλοΐα

Από μικρό παιδί, ο Κωνσταντίνος πήγαινε για ψάρεμα με τον πατέρα του, Βασιλιά Παύλο, με ένα ψαροκάικο που είχαν στο Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο.

Στον κόσμο της ιστιοπλοΐας θα μπει στα εφηβικά του χρόνια, όταν μαζί με την αδελφή του Σοφία, θα απευθυνθούν στον κορυφαίο ιστιοπλόο της εποχής για να τους εκπαιδεύσει. Μάλιστα τότε ο Εσκιτζόγλου νόμιζε ότι του έκαναν φάρσα. Όμως εμφανίστηκε ο διάδοχος και του είπε «θέλω να με μάθεις ιστιοπλοΐα».

Οι προπονήσεις επίπονες και καθημερινές, με το απατηλό όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων να αρχίζει να μοιάζει ρεαλιστικός στόχος.

«Νομίζω ότι προπονούμασταν περίπου 6 – 8 ώρες την ημέρα, κάθε ημέρα για 6 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς», είχε πει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η λεπτεπίλεπτη πριγκίπισσα Σοφία δεν θα ανταπεξέλθει στις εξαντλητικές προπονήσεις και θα δώσει τη θέση της στον Γιώργο Ζαϊμη. Και το ταξίδι για τους Ολυμπιακούς της Ρώμης μόλις άρχισε.

Το τυχερό 13

Ο άτυχος για πολλούς τέως βασιλιάς είχε για τυχερό νούμερο το 13 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό άλλωστε το πλήρωμα του αναχώρησε στις 13 Ιουλίου 1960.

Ο αριθμός 13 υπήρχε επίσης στη δέστρα του ιστιοφόρου, αλλά και στα ντουλάπια των ιστιοπλόων.

Το σκάφος με το γαλανόλευκο πλήρωμα – προς έκπληξη πολλών – θα τερματίσει πρώτο. Στην προβλήτα επικρατεί πανζουρλισμός με τη βασιλική οικογένεια μάλιστα να ξεχνά τύπους και πρωτόκολλα και την πριγκίπισσα Σοφία να καταβρέχει τον χρυσό ολυμπιονίκη αδελφό της.

«Η πριγκίπισσα Σοφία, έμπιλεος ενθουσιασμού, ήρπασεν ένα σωλήνα, ο οποίος χρησιμοποιείται δια την πλύσιν των πλοίων, και ενώ ο αδελφός της απεβιβάζετο του «Νηρέως», τον κατέβρεξε. Ο Βασιλεύς Παύλος ησπάσθη πολλάκις τον υιόν του και από τον ενθουσιασμόν του τον έρριψεν εις την θάλασσαν. Ο Έλλην Διάδοχος όμως εξήλθε αυτής αμέσως και έτρεξε προς την μητέρα του Βασίλισσαν Φρειδερίκην η οποία, αδιαφορούσα δια την ωραιοτάτην τουαλέτταν την οποίαν έφερεν, ενήγκαλίσθη τον υιόν της», αναφέρει δημοσίευμα της εποχής.

Ο διάδοχος ανεβαίνει στο υψηλότερο βάθρο ακούγοντας τον εθνικό ύμνο.

Τιμή και δόξα περίμενε τον διάδοχο κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Και δικαίως αφού έφερνε στη χώρα το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο μετά από 48 ολόκληρα χρόνια.

Δεν παράτησε ποτέ την ιστιοπλοΐα

Την ιστιοπλοΐα δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα συμμετάσχει σε αγώνες και μάλιστα θα αποσπάσει και μετάλλια. Ένα από αυτά μάλιστα θα παραλάβει από τα χέρια της Άννας Μαρίας.

Σε αγώνες θα συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια και με το πανέμορφο ξύλινο καΐκι, «Αφρόεσσα», το δώρο που κι έκανε στην Άννα Μαρία στα 60 α της γενέθλια.

«Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα. Της ζήτησα να βγει στο μπαλκόνι με κλειστά τα μάτια και μέτωπο προς τη θάλασσα. Όταν τα άνοιξε, αντίκρισε την «Αφρόεσσα». Γύρω, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να την αγκαλιάζουν και να τη φιλάνε. Με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε “σ’ ευχαριστώ”», δήλωσε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η ιστιοπλοΐα είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Σε ιστιοπλοϊκό ταξίδι θα πρωτογνωριστούν όντας ακόμα παιδιά. Σε ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα ο Κωνσταντίνος θα γονατίσει για να της κάνει πρόταση γάμου, ενώ στον ναυτικό όμιλο Πειραιά θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια γάμου.

Η Αλίκη στο ναυτικό

Άρρηκτα συνδεδεμένος με το υγρό στοιχείο ο τέως βασιλιάς στα 19 του θέλησε να εκπαιδευτεί στα ΟΥΚ. Θα υπηρετήσει στο ναυτικό ως αξιωματικός και θα συμμετάσχει σε εορτασμούς του ελληνικού στόλου.

Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσουν και τα γυρίσματα της ταινίας «Αλίκη στο Ναυτικό». Ο διάδοχος εθεάθη ουκ ολίγες φορές στο αντιτορπιλικό ΛΕΩΝ δίπλα στην πρωταγωνίστρια Αλίκη Βουγιουκλάκη με την οποία μάλιστα διατηρούσε κρυφό δεσμό.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μάλιστα στην οποία δόθηκε άδεια από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να επιτραπεί σε γυναίκα να ανέβει σε πολεμικό πλοίο.

Σε αυτή την απόφαση φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο τότε διάδοχος με τις κοσμικές στήλες να παίρνουν φωτιά για τον φημολογούμενο έρωτα τους.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, και σχεδόν 7 χρόνια πριν, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, κρατώντας μπαστούνι και υποβασταζόμενος από τη Μαρία Μπεκατώρου, θα βρεθεί στο κατάμεστο Ζάππειο για να τιμήσει τους Έλληνες ιστιοπλόους που το 2016 έφεραν πίσω στη χώρα το χάλκινο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η φόρτιση μεγάλη ενθυμούμενος τη δική του ένδοξη στιγμή στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960 όταν και ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο ακούγοντας τον εθνικό ύμνο.