Δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και την επάρκεια στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας κατέθεσε σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Δεδομένου ότι οι δύο προτάσεις κατατέθηκαν εγγράφως, αλλά και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης των δύο μερών για το θέμα των ελλείψεων, οι οποίες παρατηρούνται από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, εκτιμάται ότι ο Θάνος Πλεύρης προτίθεται να τις υιοθετήσει προς άμεση εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ προτείνει τα εξής δύο μέτρα:

«α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο.

β) Η δεύτερη πρόταση μας είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος Έλλειψης».