Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες του χώρου όπου θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με ειδικά συνεργεία να βρίσκονται στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, πραγματοποιώντας εργασίες απομάκρυνσης κορμών των καμένων δέντρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Η εκπομπή Live News συγκέντρωσε σε ένα βίντεο κάποιες από τις ιδιαίτερες στιγμές του Τατοΐου.

Με την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης το 2019 και τις εικόνες με τις πυρκαγιές του 2021, όπου οι πύρινες γλώσσες επελαύνουν στον χώρο που είναι ενταφιασμένα τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, η ιστορία αυτού του μικρού κομματιού γης στα πρώην ανάκτορα τραβάει τα βλέμματα.

 Ήταν κάποιες εποχές που ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο Τατόι και στον ναό της Αναστάσεως, όπου και αναπαύονται οι βασιλείς Γεώργιος Α’ και Όλγα και οι πριγκίπισσες Αλεξάνδρα, Μαρία, καθώς και ο δεύτερος σύζυγός της, αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης και άλλοι.

 Το ίδιο έτος, με το μνημόσυνο της Καρύτση στις 7 Φεβρουαρίου του 1993, στο Τατόι αυτήν τη φορά, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί πίσω από την καγκελόπορτα στα πρώην ανάκτορα. Είναι φιλοβασιλικοί στην πλειοψηφία τους.

 Η ιστορία των βασιλικών τάφων

Σήμερα, κάποιοι έχουν αφήσει λουλούδια, όπως κατέγραψε η κάμερα του «LIVE NEWS».

 Πίσω στο 1993, μέσα στους βασιλικούς τάφους, στεφάνια και ένα σκαμμένο μνήμα περιμένουν να δεχτούν στην αττική γη τη μητέρα του πρώην πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Σερβίας, η οποία θα ενταφιαστεί ανάμεσα στη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τον Παύλο Α’.

 Η Αλεξάνδρα ήταν κόρη του Αλέξανδρου Α' που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου. Ο πατέρας της είχε παντρευτεί την Ασπασία Μάνου χωρίς την έγκριση του Κωνσταντίνου Α’ και τα οστά της, 20 χρόνια μετά, επέστρεψαν στη Σερβία.

 Είναι εικόνες που συνδέονται με τις συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου, που τότε ακόμα δεν έδειχνε να έχει αποδεχτεί πλήρως την αλλαγή πολιτεύματος. Στα δελτία του MEGA εκείνης της περιόδου, οι δηλώσεις του βουλευτή Ζαχαράκη προκαλούν αίσθηση.

 Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη βασιλική περιουσία

 Οι βασιλικοί τάφοι θα γίνουν για πολλά χρόνια ένα σημείο τριβής στην πολιτική ζωή του τόπου, με τον τέως βασιλιά να βρίσκει την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ελλάδα για το μνημόσυνο του πατέρα του και ταυτόχρονα να προκαλεί πολιτικό θέμα.

 Το μέρος όπου αναπαύονται οι βασιλείς επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα στα 1880.

 Δίπλα στα μνήματα είναι το νεότερο φυλάκιο των τάφων που ανεγέρθηκε στη θέση του πρώτου το 1870, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παραμονή των φυλάκων των τάφων. Το μαυσωλείο είναι έργο του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη, ένα νεοβυζαντινού ρυθμού κτίσμα, τετράγωνο, με τρούλο και ψηφιδωτά.

 Στο Τατόι μεταφέρθηκαν το 1936 από τον Γεώργιο, από την κρύπτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φλωρεντίας, οι Κωνσταντίνος Α’ και Σοφία και ενταφιάστηκαν μαζί με τον Αλέξανδρο. Συνολικά 21 βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες έχουν ενταφιαστεί στον λοφίσκο «Παλαιόκαστρο».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μνήματα είναι εξαιρετικά λιτά, με μασίφ πεντελίσιο μάρμαρο κατά κύριο λόγο. Ιδιαίτερα περίτεχνα είναι τα μνήματα του πρίγκιπα Νικολάου και της συζύγου του, πριγκίπισσας Ελένης, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.

 Τα χρόνια της βασιλείας στην Ελλάδα οι επισκέψεις ιεραρχών της Ελλαδικής και της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν τακτικές και τα μνημόσυνα που γίνονταν αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της βασιλικής ζωής.