Ανησυχία επικρατεί στη Λέσβο για τους συνεχείς σεισμούς που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Μάλιστα, συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη 11/01, από κλιμάκια μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και της ΚΤΥΠ οι έλεγχοι των ζημιών σε σπίτια στα χωριά της Πέτρας, του Υψηλομετώπου και της Στύψης που έχουν πληγεί από τη σεισμική διεργασία των τελευταίων ημερών στη βόρεια Λέσβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και το βράδυ της Τρίτης από τα 109 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 19 βρέθηκαν ότι χρειάζονται επισκευή και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα».

Σήμερα παραμένουν κλειστά για τρίτη ημέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου δυτικής Λέσβου, ενώ τα συνεργεία των μηχανικών του Δήμου συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Την ίδια ώρα, ο φόβος στο νησί για έναν νέο ισχυρό σεισμό είναι διάχυτος, με τις αναλύσεις των σεισμολόγων να είναι διαδοχικές.

Στο πλευρό του Άκη Τσελέντη στάθηκε το πρωί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «χθες έγινε μια επίθεση στον κ. Τσελέντη. Θα τον υπερασπιστώ, λέγοντας ότι ποτέ δεν έχουμε κάποια παρέμβαση για να αλλάξει το μέγεθος των σεισμών, προς τα πάνω ή προς τα κάτω», τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν παραβίαση των όρων της επιστήμης.

Σε ό,τι αφορά τις σεισμικές δονήσεις στην Λέσβο, ο Διευθυντής Ερευνών του Σεισμολογικού Ινστιτούτου είπε ότι «δεν δίνουν ξεκάθαρα στοιχεία μιας ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας», ενώ σημείωσε πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς αυτή «δεν εξελίσσεται στην θάλασσα, όπως στην Κρήτη, αλλά στην επιφάνεια του νησιού και η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν».

«Μάλλον, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, οι σεισμοί στην Λέσβο δεν προέρχονται από το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, αλλά από ένα μικρότερο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ. Σε ότι αφορά τους υπόκωφους θορύβους από τα έγκατα της γης, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Λέσβου, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως είναι ένα ηχητικό φαινόμενο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που όμως «δεν είναι επικίνδυνο, επικίνδυνος είναι ο σεισμός».

«Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη ενημέρωση και έχουν δίκιο, αλλά αυτό προϋποθέτει να τοποθετηθούν φορητοί σεισμογράφοι. Το κόστος είναι η δαπάνη για τους δύο ανθρώπους που θα πάνε να τους στήσουν. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τους αρμόδιους», επισήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές.

Ο σεισμολόγος επανέλαβε ότι «στη χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και πάνω τον χρόνο. Από τον Οκτώβριο του 2021 δεν έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα», λέγοντας ότι μπορεί μεν να γίνονται πολλοί σεισμοί μικρότερου μεγέθους, αλλά «η ενέργεια συσσωρεύεται και η ενέργεια θα εκτονωθεί και πάλι», προσθέτοντας ότι «πολλοί σεισμοί από αυτούς τους ισχυρούς ευτυχώς γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και δεν έχουν καθόλου μα καθόλου επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «βόρεια της Κρήτης η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, με μέγιστο σεισμό 4,4 Ρίχτερ. Δεν αποκλείεται να γίνει μεγαλύτερος, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να βλάψει κατοικημένη περιοχή, καθώς οι σεισμοί γίνονται σε υποθαλάσσια περιοχή».