Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τελικά χθες 9/1 ένας 75χρονος κάτοικος χωριού της Αγιάς, στη Λάρισα, ο οποίος είχε συλληφθεί για κακοποίηση σκύλου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», η σύλληψη έγινε από άντρες στο Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς, μετά από καταγγελία περιπατητών στην περιοχή, οι οποίοι προχθές το απόγευμα ανέφεραν στην ΕΛ.ΑΣ. πως είδαν τον συνταξιούχο να σέρνει το σκύλο του στον δρόμο δεμένο από τον προφυλακτήρα του αγροτικού αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ζώου.

Σε βάρος του 75χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς.


Για ατύχημα κάνει λόγο ο ηλικιωμένος στη Λάρισα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 75χρονος ισχυρίστηκε ότι όλα συνέβησαν από ατύχημα και πως δεν έσερνε τον σκύλο, αλλά τον έδεσε πάνω στην καρότσα από την οποία έπεσε κατά την κίνηση του οχήματος, την ώρα που τον μετέφερε από τον Ρακοπόταμο που διατηρεί ποιμνιοστάσιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο σκύλος, τον οποίο είχε από κουτάβι, εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά και του έφαγε μια προβατίνα, όπως και κότες στο παρελθόν.

Το τραυματισμένο ζώο σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτηνιατρείο στην Αγιά, συνεργαζόμενο με τον Δήμο Αγιάς, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίοι επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ (30.000 ευρώ για κακοποίηση και 1000 ευρώ για μη εμβολιασμό), οδηγήθηκε χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Λάρισας όπου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για το κακούργημα του βασανισμό ζώων συντροφιάς.


Η κακοποίηση ζώου είναι πλέον κακούργημα

Διευκρινίζεται πως με πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Μάκη Βορίδη, διαφοροποιήθηκε το δικαίωμα της θανάτωσης ή του βασανισμό ζώου και πλέον έχει μετατραπεί σε κακούργημα, για το οποίο προβλέπεται μάλιστα ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο 75χρονος χθες το μεσημέρι 9/1 παραπέμφθηκε στον Ανακριτή, όπου μετά την απολογία του, με αφορμή και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ υπόθεση θα προσδιοριστεί δικαστικά.