Γρήγορο και αξιόπιστο Internet, αλλά και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα και δωρεάν πάνω από 120.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι θέμα εβδομάδων να ενεργοποιηθεί το Smart Readiness Voucher.

Πρόκειται για ακόμα μία δράση με μορφή voucher (κουπόνι) που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποσκοπεί τόσο στην επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων όσο και στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών ευρύτερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος, το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, η πρωτοτυπία του Smart Readiness είναι ότι έρχεται να συνδυάσει αυτή την επιδίωξη με ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα. Ο λόγος για την «έξυπνη ετοιμότητα» των κτιρίων, δηλαδή τον εφοδιασμό τους με μετρητές και όργανα που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

456
Έτσι, μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν για τουλάχιστον δύο εργασίες. Η πρώτη θα αφορά οπωσδήποτε την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, με τις γραμμές να φτάνουν σε κάθε όροφο και όχι απλώς στην είσοδο της πολυκατοικίας. Από εκεί και πέρα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν αν επιθυμούν να αντικαταστήσουν μεμονωμένα συστήματα τηλεοπτικής λήψης ή και να εγκαταστήσουν υποδομές για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου).

Η πρωτοτυπία και ο τρόπος απόκτησης του voucher

Ακόμα μία πρωτοτυπία του προγράμματος θα είναι οι δικαιούχοι του, καθώς εν προκειμένω, αντί για το εξατομικευμένο μοντέλο του ιδιοκτήτη διαμερίσματος, το Smart Readiness θα απευθύνεται σε κτίρια συνολικά (μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες). Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρα κτίρια θα μετατραπούν σε «έξυπνα», αποφεύγοντας το φαινόμενο των πολυκατοικιών με διαμερίσματα «δύο ταχυτήτων», όπου πολλές φορές οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Ο τρόπος απόκτησης του voucher είναι αρκετά απλός. Αρχικά οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή οι διαχειριστές πολυκατοικιών επιλέγουν μέσα από το ψηφιακό μητρώο της δράσης τον επαγγελματία εγκαταστάτη που θα αναλάβει τις εργασίες.

Ακολούθως, ο εγκαταστάτης, αφού αποκτήσει εικόνα για το κτίριο και τις επιθυμητές εργασίες, θα υποβάλει προς τους ιδιοκτήτες την οικονομική του προσφορά. Εφόσον αυτή γίνει δεκτή, θα υποβάλει ψηφιακά την αίτηση για την απόκτηση του voucher. Για περιπτώσεις πολυκατοικιών, όλες οι ενέργειες θα γίνονται με τον κοινό ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ο οποίος εκδίδεται με ενέργειες του διαχειριστή.

100 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης


Αμέσως μετά, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης οπτικής ίνας ή δομημένης καλωδίωσης, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του κουπονιού. Οπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το «Εξοικονομώ», η πληρωμή εγκαταστατών και προμηθευτών γίνεται με την ολοκλήρωση των εργασιών και την έκδοση των σχετικών παραστατικών.

Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από τις προδιαγραφές του κτιρίου (πλήθος ορόφων και διαμερισμάτων), καθώς και τις εργασίες που θα επιλεγούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιδίωξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι οι εργασίες να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες ή, σε λίγες εξαιρέσεις, να τους επιβαρύνουν ελάχιστα.

Η δράση προβλέπει 4,8 εκατομμύρια γραμμές οπτικών ινών

Το SmartReadiness πέρασε σε στάδιο υλοποίησης στα τέλη του 2022, με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Φορέας υλοποίησης έχει οριστεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, που αποτελεί τον «βραχίονα υλοποίησης» μεγάλου μέρους των έργων που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία από τη δράση της ιδίως τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Η δράση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προβλέπει 4,8 εκατομμύρια γραμμές οπτικών ινών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, οι εξαγγελθείσες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πλησιάζουν πλέον αυτόν τον αριθμό. Εκτιμάται, έτσι, ότι μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει καλύψει και αυτό το κενό, που ουσιαστικά είναι ο βασικός λόγος των χαμηλών επιδόσεων της χώρας στις σταθερές τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα, όμως, με την κάλυψη του κενού, δίνεται ώθηση στο πεδίο των «έξυπνων κτιρίων», τα οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον. Οπως, λοιπόν, έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει να συνδυάσει την επίλυση μιας εκκρεμότητας με την ανταπόκριση σε αναδυόμενες προκλήσεις. Και, κρίνοντας από τις προηγούμενες δράσεις, οι πιθανότητες να τα καταφέρει στην περίπτωση του Smart Readiness Voucher είναι με το μέρος της ομάδας του Κυριάκου Πιερρακάκη καθώς και του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος έχει και την εποπτεία του έργου.