Ως «η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα» βάσει των όσων έχει πει ο ΠΟΥ παρουσιάζεται από την «Daily Mail» μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία «Κράκεν«

Ειδικότερα, η τελευταία υποπαραλλαγή που αποτελεί «παρακλάδι» της Όμικρον, με την επίσημη ονομασία XBB.1.5, έχει ήδη επικρατήσει στις ΗΠΑ, όπου πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 70% περίπου των νέων λοιμώξεων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και για 4 στις 10 συνολικά.

Σύμφωνα με τo άνωθεν μέσο, τώρα, η υποπαραλλαγή «Κράκεν» έχει αρχίσει να... σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα έναντι των άλλων στελεχών.

Ήπια όπως η Όμικρον, προς το παρόν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, το θετικό της υπόθεσης αποτελεί ότι έως τώρα η XBB.1.5 φαίνεται να είναι εξίσου ήπια με την Όμικρον και τις προηγούμενες παραλλαγές της. Η ανησυχία για το XBB.1.5 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ.

Βέβαια, η dr Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον Covid, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Ανησυχούμε για την υψηλή μεταδοτικότητα της XBB.1.5, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν. Η ανησυχία μας είναι το πόσο μεταδοτική είναι… και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μεταλλαχθεί».

Η «Daily Mail» γράφει ότι αυτό που φαίνεται να τρομάζει τον ΠΟΥ επί του παρόντος είναι η προοπτική η παραλλαγή XBB.1.5 να αποτελεί την πύλη για μια πιο «δύσκολη» παραλλαγή. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.

Σαρώνει τις ΗΠΑ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC των ΗΠΑ, το στέλεχος βρίσκεται πίσω από το 41% των κρουσμάτων στην Αμερική. Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα στοιχεία από το GISAID και το CoVariants.org δείχνουν ότι το XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για κάτι λιγότερο από το 8% των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως τις 2 Ιανουαρίου.

Νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Sanger δείχνουν πως το XBB.1.5 βρίσκεται πίσω από τα μισά κρούσματα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου παρατηρείται έξαρση.

Το XBB.1.5 έχει επίσης εντοπιστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ινδία.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.5 μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις που τη βοηθούν να μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους και να αποφεύγει την προστασία από τον εμβολιασμό και τις προηγούμενες μολύνσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν βαριά, αφού υπάρχει η προστασία από τον εμβολιασμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι τα εμβόλια καλύπτουν και γι' αυτή τη μετάλλαξη από σοβαρή νόσηση και θάνατο.