«Όσο πέρναγε ο καιρός, εκτός από το να με χαϊδεύει στα οπίσθια, είχε αρχίσει να μου βάζει και δάχτυλα στον πρωκτό, μου κατέβαζε το παντελόνι και το εσώρουχο από την πίσω μεριά, ενώ ήμουνα σκυμμένος, μου έδινε φιλιά στα οπίσθια, άνοιγε με τα χέρια του τα οπίσθιά μου και έβαζε τα δάχτυλά του στον πρωκτό μου».

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη δεύτερη κατάθεση του 19χρονου πρώην τροφίμου της Κιβωτού του Κόσμου, η καταγγελία του οποίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και με βάση τις δύο καταθέσεις του ο ιερέας καλείται από την Εισαγγελία Ανηλίκων, στις 9 Ιανουαρίου, ως ύποπτος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.

Στη δεύτερη κατάθεσή του, την οποία έδωσε την 1η Δεκεμβρίου, ο 19χρονος περιγραφεί με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα πέρασε, όπως καταγγέλλει, από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

Στην αρχή της κατάθεσής του διευκρινίζει ότι ενώ η μητέρα του τους είχε πάρει στο σπίτι και αυτόν και τον αδελφό του, όταν πήγαιναν στη Γ’ Γυμνασίου, πείστηκε από τον πατέρα Αντώνιο να πάει να μείνει σε παράρτημα της Κιβωτού στην επαρχία για να φτιάξει το μέλλον του. Στην απόφασή του αυτή, όπως αναφέρει, δεν συμφωνούσε η μητέρα του. Αρχικά, όπως λέει, πήγε στη δομή της Πωγωνιανής και στη συνέχεια του Βόλου.

«Στον Βόλο έμεινα μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020. Αυτόν τον χρόνο που έμεινα στον Βόλο η συμπεριφορά μου και η απόδοσή μου στη δουλειά ήταν υποδειγματικές, με αποτέλεσμα στα 3 ή 4 ταξίδια που έκανε ο πατήρ στον Βόλο να το δει, να το ακούσει από τη διευθύντρια κι έτσι να με προσεγγίσει, για να έχουμε μια πιο στενή σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης», είπε.

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Είχα φτάσει σε σημείο να λατρεύω τον πάτερ, να τον αγαπώ σαν πατέρα μου, να μη σηκώνω κουβέντα γι’ αυτόν και την Κιβωτό, κάτι που ο πατήρ το είχε δει και του άρεσε».

Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως εξηγεί, που ο πατέρας Αντώνιος τον πήρε μαζί του στο παράρτημα Ιωαννίνων, όπου ξεκίνησε να τον υπηρετεί, πηγαίνοντάς του το πρωινό, βάζοντας και βγάζοντάς του τις κάλτσες, δένοντάς του τα κορδόνια, πηγαίνοντάς του νερό τα βράδια. «Ένιωθα ότι έτσι βοηθάω τον πατέρα μου», κατέθεσε. Εκεί, όπως αναφέρει, εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα Αντώνιο ότι η μητέρα του χρωστούσε 6.500 ευρώ στη ΔΕΗ και ότι το σπίτι που έμενε ήταν κακό, ότι ο αδελφός του έπαιρνε την κάτω βόλτα και είχε εξαρτηθεί από τα ηλεκτρονικά, κλεινόταν στο δωμάτιό του όλη την ημέρα και δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο.

«Tότε ο πατήρ μου πρότεινε να βάλει τη μαμά μου σε ένα σπίτι της Κιβωτού και να συνεχίσει να της δίνει το επίδομα του ενοικίου των 250 ευρώ που της έδινε, παρότι δεν θα έδινε ενοίκιο πια, καθώς κι ένα επίδομα 100 ευρώ, για να κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ και να βάλει τον αδελφό μου να εργάζεται στην Κιβωτό για 8 ώρες, για να απεξαρτηθεί, δίνοντάς του και αυτού ένα μικρό χρηματικό ποσό για αμοιβή. Όλα αυτά όντως τα έκανε», αναφέρει.

«Σε αυτές τις δύο εβδομάδες ο πατήρ είδε ότι είχα ηγετικές ικανότητες και ότι μπορούσα να επηρεάζω θετικά τα άλλα παιδιά έτσι ώστε να δουλεύουν περισσότερο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την όλη πορεία μου στον Βόλο τον έκαναν να μου προτείνει να πάω στο παράρτημα της Κιβωτού στην Καλαμάτα, που μόλις είχε ανοίξει, επειδή ήθελε να έχει εκεί άτομα της εμπιστοσύνης του». Τότε παρατήρησε, όπως ισχυρίζεται, «ότι ο πατέρας Αντώνιος στους κοντινούς του συνεργάτες και στα παιδιά με τα οποία υπήρχε μια παραπάνω οικειότητα, όπως με εμένα, φερόταν συχνά εξευτελιστικά, τους έβριζε και τους χαστούκιζε χωρίς λόγο. Παραδείγματος χάριν, στον Π.Μ., που ήταν πρώην φιλοξενούμενος και πλέον εργαζόμενος στην Κιβωτό, τον έφτυνε, έφτυνε στο φαγητό του, φτερνιζόταν πάνω του, τον κοπανούσε με το χέρι χωρίς λόγο και γενικά του φερόταν εξευτελιστικά».


Τα… περίεργα

Στην Καλαμάτα, όπως αναφέρει στη συνέχεια της κατάθεσής του ο 19χρονος, άρχισαν «τα περίεργα» από τον πατέρα Αντώνιο. «Όποτε σηκωνόμουνα, ο πατήρ με έπιανε στα οπίσθια, κάτι που έκανε στην αρχή δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, μέχρι που έφτασε να το κάνει 15 φορές την ημέρα».

«Επίσης, όταν πηγαίναμε στη θάλασσα και κάναμε μπάνιο, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών μέσα στη θάλασσα, πνιξίματα και πατητές, ξεκίνησε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου και να μου πιάνει τα οπίσθιά μου. Στην αρχή μια φορά κατά τη διάρκεια του μπάνιου και προς το τέλος 10 φορές κατά τη διάρκεια του μπάνιου, πιάνοντάς με όλο και περισσότερο και βάζοντας μέσα στον πρωκτό μου ένα μέρος του δαχτύλου του, όσο προλάβαινε, γιατί ήμασταν μέσα στη θάλασσα».


Ασέλγεια και δωροδοκία

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο 19χρονος επαναλαμβάνει τις περιγραφές που έκανε στην πρώτη κατάθεσή του για τη συμπεριφορά του πατρός Αντωνίου, που έβαζε τα δάχτυλά του στα ρουθούνια του, που τον υποχρέωνε να του κάνει μασάζ στα πόδια, ενώ συνεχίζοντας τις περιγραφές μέχρι την περίοδο που ο ιερέας χειρουργήθηκε στη μέση και τον είχε μέρα-νύχτα υπηρέτη του, αναφέρει: «Μία από αυτές τις ημέρες, ενώ μου χάιδευε την πλάτη, έβαλε το χέρι του μέσα στο εσώρουχό μου και άρχισε να μου τρίβει τα οπίσθια. Εγώ κοκάλωσα, δεν ήξερα τι να κάνω, όλα είχαν γίνει γύρω μου μαύρα και είχα γίνει μούσκεμα στον ιδρώτα και αυτός το εκμεταλλεύτηκε και το συνέχισε.

Το ίδιο πράγμα γινόταν 4 με 5 ημέρες συνέχεια, μέχρι που εγώ μια μέρα που πήρα την απόφαση να μη με ξανακουμπήσει, του έδειξα με τη συμπεριφορά μου ότι θέλω να σταματήσει αυτό και τότε αυτός με έδιωξε από το δωμάτιο. Την επομένη μέρα η συμπεριφορά του ήταν εντελώς διαφορετική, με υποτιμούσε, με έβριζε, με αγριοκοιτούσε και με έστελνε πολλές φορές για πολλές ώρες στην αποθήκη. Την επόμενη ημέρα, που κατάφερε να με ακουμπήσει στα οπίσθιά μου μέσα από το παντελόνι, τρίβοντάς τα με τα χέρια του, ήταν καλός μαζί μου. Έκτοτε, όποτε τον απέτρεπα, μου συμπεριφερόταν άσχημα, ενώ όταν τον άφηνα να με ακουμπήσει, όλα ήταν καλά.

Ωστόσο, διαρκώς μου υπενθύμιζε ότι η μαμά μου έχει σπίτι και παίρνει επίδομα και ο αδελφός μου έχει δουλειά, επειδή εγώ ήμουν φιλότιμος και ήμουν δίπλα στην Κιβωτό. Τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν απειλή.

Tαυτόχρονα, τότε άρχισε να μου κάνει πολύ ακριβά δώρα και να μου δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά 500, 200, 300 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και καθημερινά από ένα 50άρικο».

«Όσο πέρναγε ο καιρός, εκτός από το να με χαϊδεύει στα οπίσθια, είχε αρχίσει να μου βάζει και δάχτυλα στον πρωκτό, μου κατέβαζε το παντελόνι και το εσώρουχο από την πίσω μεριά, ενώ ήμουνα σκυμμένος, μου έδινε φιλιά στα οπίσθια, άνοιγε με τα χέρια του τα οπίσθιά μου και έβαζε τα δάχτυλά του στον πρωκτό μου. Στην αρχή όλα αυτά γίνονταν στο δωμάτιό του, μετά όμως, όταν ήμασταν μόνοι, είτε στον διάδρομο είτε στο ασανσέρ, είτε στο γραφείο του, οποιαδήποτε στιγμή έβρισκε ευκαιρία δεν κρατιόταν και έβαζε το χέρι του στα οπίσθιά μου, μέσα στο εσώρουχο. Επίσης με έλεγχε στα πάντα και απαιτούσε να είμαι όπως ήθελε, δηλαδή αξύριστος και ακούρευτος, ήλεγχε ακόμη και το πόσο έτρωγα».

«Tην ίδια περίοδο τρεις φορές είχε επιχειρήσει εκτός από τα οπίσθιά μου, να μου πιάσει και τα γεννητικά μου όργανα, αλλά επειδή εγώ πεταγόμουν, αμέσως το σταματούσε. Επιπλέον, την ίδια περίοδο έβαζε τα δάχτυλά του μέσα στα ρουθούνια μου, ακόμα και για 5 λεπτά, και τα ανεβοκατέβαζε. Εγώ αυτό το σιχαινόμουνα. Μάλιστα, προσπαθώντας να καταλάβω τι απόλαυση αντλούσε από αυτό, είχα βάλει κι εγώ τα δάχτυλά μου στα ρουθούνια μου μια φορά, αλλά δεν ένιωσα καμιά απόλαυση».


Σε… ποια στάση μας «συνέλαβε» ο φίλος μου

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρει ότι άρχισε να αλλάζει πλέον ο ίδιος συμπεριφορά απέναντι στον πατέρα Αντώνιο, όταν συνάντησε στη δομή της Χίου δύο πολύ καλούς του φίλους, τον Α. και τον Χ., που είναι αδέλφια, στα οποία και εκμυστηρεύτηκε όσα περνούσε με τον πατέρα Αντώνιο. «Αυτοί», όπως είπε, «μου έδωσαν τη δύναμη να μην τρέχω πίσω από τον πατέρα κάθε φορά που θύμωνε μαζί μου για να ζητήσω τη συγχώρεση». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι μίλησε και σε άλλο παιδί, τον Α.Χ., που ήταν μάγειρας στη δομή.

«Mια μέρα, ένα πρωί, ο Α. φέρνοντας το πρωινό στον πάτερ, άνοιξε απότομα την πόρτα και με είδε μαζί με τον πατέρα να είμαι εγώ σκυμμένος στο πάτωμα και ο πατήρ να βάζει τα δάχτυλά του στον πρωκτό μου». Ο 19χρονος αναφέρει κι άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία έχει περιγράψει και στην πρώτη κατάθεσή του στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, όπως: «Ένα πρωί που του πήγα το πρωινό, επειδή νύσταζα πολύ, ξάπλωσα στον καναπέ και με πήρε ο ύπνος, όταν συνειδητοποίησα ότι ο πατήρ είχε βγάλει το μαξιλάρι πάνω στο οποίο κοιμόμουνα και είχε βάλει το κεφάλι μου πολύ κοντά στα γεννητικά του όργανα. Το επόμενο πρωινό, που ήταν Πρωτοχρονιά, και πάλι είχα ψάξει να του βρω πρωινό για να του πάω, πάλι με πήρε ο ύπνος στον καναπέ και ξύπνησα επειδή κατάλαβα ότι είχε πάρει το κεφάλι μου και το έτριβε στα γεννητικά του όργανα και είχε ερεθιστεί».

«Tην ίδια ημέρα το απόγευμα στο δωμάτιό του, ενώ βλέπαμε ακίνητα στο laptop του, αυτός καθισμένος σε μία καρέκλα γραφείου κι εγώ σε ένα πουφ, με έπιασε από τα πλευρά, με σήκωσε, έκατσε αυτός στο πουφ και προσπαθούσε να με κάνει να κάτσω στα γεννητικά του όργανα, τραβώντας με δύναμη. Το μόνο που κατάφερε ήταν να κάτσω στα μπούτια του, γιατί αντιστεκόμουν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο 19χρονος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 4/01/2022