Ένας παράλληλος κόσμος, που υπάρχει δίχως κανένας να του δίνει σημασία, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του. Είναι ο κόσμος του αγοραίου έρωτα, αλλά όχι αυτός που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους.

Άνδρες παζαρεύουν το κορμί τους σε άνδρες με αντάλλαγμα λίγα ευρώ. Στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, πέρα από το εμπόριο ναρκωτικών, μπορεί κάποιος να συναντήσει και αυτό το περίεργο «παζάρι».



Από το πρωί

Νεαροί αλλοδαποί, που οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 16 και φτάνουν μέχρι και τα 25, από το πρωί μέχρι το βράδυ καταλαμβάνουν συγκεκριμένες γωνίες-σποτ και αναμένουν τους πελάτες να έρθουν προς το μέρος τους και να τους ρωτήσουν με νόημα: «Τι ώρα είναι;».

Μόλις ακουστεί αυτή η συνθηματική φράση, το «παιχνίδι» ξεκινά και ο πελάτης μαζί με τον εκδιδόμενο αρχίζουν και θέτουν τα όριά τους και τι ακριβώς θέλουν. Εάν τα βρουν και στην τιμή, τότε όλο και κάποιο ξενοδοχείο ημιδιαμονής που υπάρχει στην περιοχή θα τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη. Βέβαια, η επιλογή του ξενοδοχείου δεν είναι η μόνη, καθώς τα πάντα μπορεί να γίνουν και στο αμάξι του πελάτη ή ακόμα και στο σπίτι του, αρκεί βέβαια να υπάρξει και το ανάλογο αντίτιμο.



Η τιμή

Η «πιάτσα» ανδρικής πορνείας στην Ομόνοια δεν είναι η μόνη στην πρωτεύουσα, αλλά είναι μία από αυτές που αντέχουν στον χρόνο, πλάι στην πορνεία των γυναικών και στο εμπόριο ναρκωτικών. Η τιμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι δε πληροφορίες αναφέρουν ότι κυμαίνονται από 10 ευρώ, εάν η πράξη γίνει στον δρόμο, ή και 20, εάν επιλεγεί κάποιο ξενοδοχείο.

Βέβαια, ένας πελάτης μπορεί να βρει και χαμηλότερη τιμή, εάν αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν είναι όμως οι μόνοι που μπορείς να συναντήσεις σε αυτή την πιάτσα, καθώς και Ελληνες (αν και σπάνια) που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια επιλέγουν να πουλήσουν το κορμί τους και την παρέα τους σε αυτούς που διατίθενται να πληρώσουν, προκειμένου να βγάλουν γρήγορο και «ζεστό» χρήμα.

Καλύτερη η κατάσταση

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί είναι σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, όμως σε καμία περίπτωση το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει να υπάρχει. Οι βασικές «πιάτσες» ανδρικής πορνείας στο κέντρο της Αθήνας, πέρα από την Ομόνοια, είναι το Σύνταγμα, το Ζάππειο και το Πεδίον του Αρεως.

Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι εκδιδόμενοι έχουν αναζητήσει άλλους, πιο «ασφαλείς» τρόπους προκειμένου να πουλήσουν το κορμί τους. Οι τρόποι αυτοί δεν είναι άλλοι από τις διαδικτυακές εφαρμογές και τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία προσφέρουν και την απαιτούμενη ασφάλεια, αλλά και το «φιλτράρισμα» των πελατών.

«Το κάνουν για να επιβιώσουν»

Ο Τάσσος Σμετόπουλος, ο ιδρυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Steps», δραστηριοποιείται χρόνια στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας βοηθώντας ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας. Ο κ. Σμετόπουλος γνωρίζει καλά το θέμα, αφού κάθε βράδυ ο ίδιος μαζί με μια ομάδα εθελοντών «οργώνει» τους δρόμους του κέντρου και βλέπει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Ο ίδιος, μιλώντας στα «Π», αναφέρει ότι πλέον η κατάσταση δεν είναι όπως παλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί.



Κυρίως πρόσφυγες

Όπως λέει, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, μη έχοντας άλλη επιλογή, καταφεύγουν στην πορνεία προκειμένου να βγάλουν λίγα ευρώ.

«Είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αφού τους εκμεταλλεύονται αυτοί που διαθέτουν τα χρήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ετεροφυλόφιλοι, αλλά όταν τους ρωτήσεις γιατί το κάνουν, απαντούν: “Κάνω αυτό που πρέπει να κάνω προκειμένου να επιβιώσω”», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «στις πιάτσες μπορείς να συναντήσεις κυρίως νεαρούς, αλλά και ανηλίκους, που η ηλικία τους ξεκινά από τα 16 και φτάνει μέχρι και τα 25». Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πελάτες που επισκέπτονται την πιάτσα προκειμένου να βρουν τον σαρκικό έρωτα, λέει πως «πρόκειται για μεγάλης ηλικίας άνδρες και πολύ σπάνια γυναίκες, που διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα. Η συνουσία με 10 ευρώ μπορεί να γίνει στον δρόμο, με 20 σε κάποιο ξενοδοχείο και με περισσότερα, εάν συμφωνηθεί, να πάει στο σπίτι του πελάτη ή σε κάποιο πάρτι»

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2022.