Mεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα σε μια περίοδο μάλιστα που σαρώνουν η γρίπη και οι ιώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του, εξηγεί ότι πρόκειται για «παγκόσμιο πρόβλημα» ζητώντας από την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συλλογικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι πολίτες γυρνούν καθημερινά από φαρμακείο σε φαρμακείο για τα πιο απλά, τα πιο καθημερινά φάρμακα που αυτήν την περίοδο λόγω των ιώσεων είναι απαραίτητα αλλά εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων.

Και αν οι μεγάλοι μπορούν να κάνουν υπομονή, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο από την στιγμή που ασθενείς είναι μικρά παιδιά. Τότε οι γονείς έρχονται πραγματικά σε απόγνωση.

Άδεια ράφια και ατελείωτες λίστες αναμονής για ένα φάρμακο. Κι όλα αυτά την ώρα που το εκρηκτικό κοκτέιλ των τριών ιών γεννά καθημερινά χιλιάδες μολύνσεις αυξάνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση σε φάρμακα.

Σε σαφάρι αναζήτησης θεραπειών ακόμη και καρκινοπαθείς, με αρκετούς να αναζητούν φάρμακα στο εξωτερικό.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι ελλείψεις έχουν εμφανιστεί σε:

– 400 σκευάσματα

– 9 εμβόλια

– 37 νοσοκομειακά φάρμακα

Πιο συγκεκριμένα σε:

– Αντιφλεγμονώδες (φλουτικαζόνη)

– Τρία πασίγνωστα αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη & κεφακλόρη)

– Αντιϋπερτασικό

– Για την ημικρανία

– Αναλγητικό (παρακεταμόλη)

– Γνωστό αναλγητικό για την γρίπη

– Γνωστό αντιπυρετικό

– Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα

– Παιδικό εισπνεόμενο

Στην Κομισιόν οι ελλείψεις φαρμάκων

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με επιστολή που απέστειλε στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη – Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών – Μελών της ΕΕ σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα».

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

«Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτήν τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί», ανέφερε ο Ανδρέας Ξάνθος, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς για άλλη μία φορά η πολιτική της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία», λέει το ΠΑΣΟΚ.

«Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων», αναφέρει το ΚΚΕ.

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το υπουργείο βρίσκουν σύμφωνους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι πλέον είναι πολύ αργά κι ότι θα χρειαστούν μήνες για να ομαλοποιηθεί η αγορά.