Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να αποτίνουν φόρο τιμής στον πρώην Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος πέθανε το Σάββατο (31/12), τις ημέρες που προηγούνται της κηδείας του, αυτή την εβδομάδα.

Η σορός του Βενέδικτου εκτέθηκε την Κυριακή σε ένα παρεκκλήσι του μοναστηριού του Βατικανού όπου ζούσε και θα παραμείνει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη. Η κηδεία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα είναι μια απλή και επίσημη τελετή σύμφωνα με τις επιθυμίες του, δήλωσε το Βατικανό.

Ο διάδοχος του Βενέδικτου, Πάπας Φραγκίσκος, θα προεδρεύσει της τελετής, όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ. Την Κυριακή, δείχνοντας κουρασμένος με σκυμμένο το κεφάλι, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για το πέρασμα του Βενέδικτου στην «άλλη πλευρά» σε ειδική λειτουργία την Πρωτοχρονιά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος για τον Πάπας Βενέδικτο ΙΣΤ'

«Σήμερα εμπιστευόμαστε στην Υπεραγία Θεοτόκο τον αγαπημένο μας επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ώστε να τον συνοδεύσει στο πέρασμά του από αυτόν τον κόσμο προς τον Θεό», ανέφερε ο Πάπας Φράγκισκος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, 86 ετών, έφτασε την Κυριακή (1/1) στη βασιλική σε αναπηρικό καροτσάκι για τη λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών του Βατικανού. Ο Πάπας υποφέρει από πόνους στο δεξί του γόνατο από τότε που υπέστη τράβηγμα συνδέσμων νωρίτερα το 2022.

Αργότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε και πάλι για τον Βενέδικτο όταν πρόσφερε ευχές για το νέο έτος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Ας ενωθούμε όλοι μαζί, με μια καρδιά και μια ψυχή, για να ευχαριστήσουμε τον Θεό για το δώρο αυτού του πιστού υπηρέτη του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας», τόνισε από ένα παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού στους προσκυνητές και τους τουρίστες που βρίσκονταν από κάτω.

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την πνευματική διαθήκη του Βενέδικτου, στην οποία ευχαριστούσε τον Θεό για τις ευλογίες του και ζητούσε συγχώρεση από όλους όσους είχε αδικήσει.

Ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ και έξι αιώνες

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 95 ετών, σχεδόν 10 χρόνια αφότου συγκλόνισε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και έξι αιώνες που αποσύρθηκε. Αφού παραιτήθηκε, πήρε τον τίτλο του επίτιμου πάπα και ζούσε στο Βατικανό.

Θεωρούνταν απαράμιλλος θεολόγος και διανοούμενος, αλλά δέχτηκε επικρίσεις για την αποτυχία του να αναγνωρίσει και να δράσει σχετικά με τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης εντός της παγκόσμιας Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.