Η μεγαλύτερη επιχείρηση αντιγκράφιτι που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου να «σαρώνουν» τους ιστορικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, αποκαθιστώντας ήδη πάνω από 15.200 τ.μ επιφανειών.

Δεκάδες κτίρια του ιστορικού κέντρου, εκ των οποίων πολλά εγνωσμένης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που μέχρι χθες ήταν σκεπασμένα από άναρχες μουντζούρες και μπογιές, έρχονται ξανά στο φως. Ανακτούν, έπειτα από δεκαετίες, τη χαμένη αίγλη τους και γίνονται ξανά ζωντανό κομμάτι του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας.

_________1
_________3
_________2
_________4

Αθηνάς, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αριστείδου, Αιόλου, Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης, Πολυκλείτου, Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βλαχάβα, Βύσσης, Μιλτιάδου, Νικίου, Καρόρη, Αβραμιώτου, Βορέου, Καΐρη είναι μερικοί μόνο από τους δημοφιλείς δρόμους της πρωτεύουσας στους οποίους έχει ήδη δράσει η εξειδικευμένη ομάδα αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα τους.

«Η Αθήνα είχε αφεθεί για πολλές δεκαετίες στο έλεος της μουντζούρας. Γραφικές γωνιές της πόλης, προσόψεις καταστημάτων, επιφάνειες ιστορικών κτιρίων είχαν "ποτιστεί" από την μπογιά και καλυφθεί από δεκάδες αντιαισθητικά γκράφιτι. Οφείλαμε, λοιπόν, να αναδείξουμε το φως της Αθήνας, βάζοντας τέλος στη μιζέρια και το "μαύρο" που τη "σκέπαζε".  Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι συνεχίζονται και σιγά-σιγά βλέπουμε την πραγματική, λαμπερή Αθήνα πίσω από τη μουντζούρα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

photo7
photo10
photo9
photo8
photo6
photo2
photo3
photo5
photo4
photo1

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας έδωσαν έμφαση σε τοίχους, μαρμάρινες, μεταλλικές και πέτρινες επιφάνειες, ενώ έπειτα από συνεννόηση με τους καταστηματάρχες η δράση επεκτάθηκε και στα ρολά μαγαζιών, τα οποία ήταν καλυμμένα με αντιαισθητικά σχέδια για πολλά χρόνια. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα αποκατάστασης 402 επιχειρήσεις, ενώ έχουν ήδη αποκατασταθεί συνολικά 1.250 ρολά.

Εντωμεταξύ, μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 2.000 λίτρα διαλυτικού υγρού με το οποίο αφαιρέθηκαν τα άναρχα γκράφιτι ετών, καθώς και πάνω από 55 τόνοι νερού για τον γενικό καθαρισμό, ενώ τα εξειδικευμένα συνεργεία χρησιμοποίησαν 1.100 λίτρα ειδικό υγρό για τη μελλοντική προστασία των επιφανειών από τυχόν νέο βανδαλισμό.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι έχουν γίνει καθημερινότητα για την Αθήνα. Δεν πρόκειται, πλέον, για αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για ένα οργανικό κομμάτι της στρατηγικής μας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης.