Σε εξέλιξη βρίσκεται η κηδεία του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη στην Εύοσμο, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού, στη διάρκεια καταδίωξης και τελικά κατέληξε το πρωί της Τρίτης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί, για να πει το τελευταίο «αντίο» στον άτυχο ανήλικο, με τις εικόνες να είναι «γροθιά στο στομάχι». 

Στο σημείο βρέθηκε και ο γνωστός Ρομ καλλιτέχνης, Βασίλης Παϊτέρης, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Πόσο καλή ημέρα να είναι αυτή. Ήρθαμε χθες το μεσημέρι από την Αθήνα, να δώσουμε κουράγιο και σ’ αυτή την οικογένεια. Κάθε χρόνο δίνουμε κουράγιο και σε μια οικογένεια που έχει χάσει παιδί από αστυνομικό. Εμείς φωνάζουμε όπως φωνάζαμε παλιά, Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία.

Και πέρσι πάλι με τον Νίκο Σαμπάνη πάλι αυτό έγινε. Και κάθε τόσο το ίδιο. Ο κόσμος έχει δίκιο. Έχουμε μιλήσει με την οικογένεια του Κώστα, είναι ράκη. Ξεκινάει από την κυβέρνηση, αν δώσει δουλειά και προοπτική στον κόσμο αυτό… Όταν τον βάζεις στην παραβατικότητα, μαζί ήμασταν με τον Κυριάκο υποψήφιοι στη ΝΔ, να βγει να ζητήσει μια συγγνώμη απ’ αυτή την οικογένεια.

Κι εμείς είμαστε Έλληνες, φορολογούμαστε, ψηφίζουμε, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι αν γίνει κάτι με τον Ερντογάν θα βάλουμε τα στήθη μας μπροστά».

5757327

Η κηδεία πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών ενώ η ταφή του στα Κοιμητήρια του Ευόσμου.

Νωρίτερα,λήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι βρέθηκαν από νωρίς στο σπίτι της οικογένειας, στον οικισμό Αγίας Σοφίας, από χθες που μεταφέρθηκε η σορός, προκειμένου να δώσουν παρηγοριά στην οικογένεια.


Τραγικές φιγούρες οι γονείς του ανήλικου Ρομά και η σύζυγος του 16χρονου που κατέρρευσε βγαίνοντας από το σπίτι.

Το λευκό φέρετρο μερταφέρθηκε με τη νεκροφόρα στα κοιμητήρια, ενώ εκατοντάδες Ρομά το συνόδευσαν με τα πόδια.

Μπροστά από την πομπή άντρες από τον οικισμό κρατούσαν στεφάνια, κόσμος πετούσε λουλούδια στο αυτοκίνητο, ενώ από ένα αγροτικό όχημα που προπορευόυαν ακουγόταν δυνατά πένθιμη αλλά και αγαπημένη μουσική του 16χρονου. Μόλις η σορός βγήκε από το σπίτι ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» δίνουν Ρομά από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του 16χρονου, ενώ η αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε γενική επιφυλακή.





Σε επιφυλακή το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ' εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά.

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ που επικαλείται δικαστικές πηγές, στη συνέχεια ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου.

Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.