Την επέκταση της λειτουργίας και των δράσεων των πολύτιµων και πολύ χρήσιµων στον τοµέα της Υγείας κινητών µονάδων, οι οποίες χρησιµοποιήθηκαν µε απόλυτη επιτυχία πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του προγράµµατος εµβολιασµού κατά του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ιδιαιτέρως σε δυσπρόσιτες και αποµακρυσµένες περιοχές, σχεδιάζει για το αµέσως προσεχές χρονικό διάστηµα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

567
Συγκεκριµένα, προκειµένου να διευρυνθούν οι πραγµατικές δυνατότητες για την πολιτική της Πρόληψης και της Προαγωγής της Υγείας, οι εν λόγω κινητές µονάδες θα επισκέπτονται οµάδες πολιτών οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας και θα διενεργούν εντελώς δωρεάν τη βασική ιατρική παρακολούθηση και τη συνταγογράφηση φαρµάκων και εξετάσεων, ενώ θα καταρτίζουν επίσης τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο σε όσους πολίτες δεν διαθέτουν. Το νέο αυτό πρόγραµµα ξεκίνησε ήδη από το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αθηναίων. Ο κ. Πλεύρης, σε συνεργασία µε τον δήµαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ξεκίνησαν µε επισκέψεις των κινητών µονάδων σε Λέσχες Φιλίας, µε πρώτη τη Λέσχη Φιλίας του ∆ήµου Αθηναίων στην Γκράβα (Γαλάτσι), δράση η οποία αναµένεται να επεκταθεί και σε άλλους δήµους.

Στόχος είναι η αναζήτηση και ο εντοπισµός των ευάλωτων και των ευπαθών πολιτών, οι οποίοι χρήζουν διενέργειας ιατρικών εξετάσεων. Το πρόγραµµα θα αναπτυχθεί άµεσα στις ακριτικές περιοχές και στους ορεινούς όγκους της χώρας µας, καθώς οι κινητές µονάδες θα επισκέπτονται τα χωριά, θα διενεργούν τις απαραίτητες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και, στη συνέχεια, θα εξηγούν τα αποτελέσµατα στους πολίτες, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να µετακινηθούν προς τα κέντρα Υγείας ή τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της περιοχής τους. Για τον σκοπό αυτό, οι διοικήσεις των επτά Υγειονοµικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) της χώρας µας συγκροτούν ήδη τις κινητές µονάδες τους, οι οποίες σύντοµα θα είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες. Αξίζει να σηµειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία το υπουργείο Υγείας θα αναζητά και θα προσεγγίζει τους πολίτες της χώρας µας, προκειµένου εκείνοι να προβούν στις απαραίτητες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις τους, χωρίς οι ίδιοι να ταλαιπωρούνται, να µετακινούνται, να αναµένουν για ώρες σε ουρές ή να πληρώνουν από την τσέπη τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την ίδια στιγµή, σε µια παράλληλη δράση, η οποία προγραµµατίζεται να ξεκινήσει λίγο αργότερα την εφαρµογή της, ίσως ακόµα και τον Φεβρουάριο του 2023, µε το ∆.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Οµοσπονδίας (ΕΟΟ) αναµένεται να συναντηθεί την Πέµπτη 15 ∆εκεµβρίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σκοπός της συνάντησης θα είναι οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Αρθρου 68, παράγραφος 4, του Νόµου 4603/2019 από τον κ. Πλεύρη. Πρόκειται για τη νοµοθετική διάταξη µε την οποία θεσµοθετείται η προληπτική και η θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), πέραν αυτής που παρέχεται από τις πρωτοβάθµιες και δευτεροβάθµιες δηµόσιες µονάδες Υγείας.

28,6% των δωδεκάχρονων παιδιών είχαν ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες, σύµφωνα µε µελέτη του 2014 των παιδιών ηλικίας 5 ετών είχαν αιµορραγία ούλων κατά το έτος 2013


Ωφελούµενοι της εν λόγω δράσης αναµένεται να είναι παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, τα οποία διαθέτουν Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η δράση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω νοµοθετική διάταξη, θα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ θα περιλαµβάνει οδοντιατρικό έλεγχο και οδηγίες στοµατικής υγιεινής, καθαρισµό και φθορίωση και, µε βάση τις ανάγκες, προληπτικές εµφράξεις (sealants), εξαγωγές νεογιλών (πρώτων δοντιών των παιδιών) και σφραγίσµατα σε δόντια µε τερηδόνα.

Όλες οι πράξεις θα παρέχονται υποχρεωτικά από οδοντίατρο εγγεγραµµένο σε Οδοντιατρικό Σύλλογο της χώρας µας, µέλος της ΕΟΟ, σε χώρο οδοντιατρείου µε νόµιµη άδεια λειτουργίας.

ΜΕΛΕΤΗ

Το 2014 διενεργήθηκε η πλέον πρόσφατη µελέτη σχετικά µε τις οδοντιατρικές ανάγκες και τη σχετική εµπειρία των παιδιών ηλικίας 5, 12 και 15 ετών στην Ελλάδα, προκειµένου τα ευρήµατά της να συγκριθούν µε τα αντίστοιχα µιας παρόµοιας µελέτης, η οποία είχε διεξαχθεί το 2004. Η µελέτη, τα κύρια ευρήµατα της οποίας παρουσιάζουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, υπό τον συντονισµό του διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνου Ουλή, σε συνεργασία µε τις Οδοντιατρικές Σχολές των Πανεπιστηµίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), µε την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Οµοσπονδίας και µε χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ 2013-2020. 

62% των δωδεκάχρονων παιδιών είχαν ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες, σύµφωνα µε µελέτη του 2014


ΕΠΙ∆ΕΙΝΩΣΗ

Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της εν λόγω µελέτης, λοιπόν, το 78,5% των 5χρονων, το 57,4% των 12χρονων και το 47,3% των 15χρονων παιδιών βούρτσιζαν µόνο µία φορά την ηµέρα ή ακόµα και ποτέ τα δόντια τους, ενώ το 42,6% των 12χρονων βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο ή περισσότερες φορές την ηµέρα. Τα τελευταία ήταν εκείνα τα παιδιά που εµφάνισαν σηµαντικά µικρότερες τιµές στους δείκτες πλάκας και τρυγίας (πέτρας), σε σύγκριση µε εκείνα που δεν βούρτσιζαν ποτέ τα δόντια τους, σε όλες τις ηλικιακές οµάδες. Μεταξύ των τριών ηλικιακών οµάδων, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών φαίνεται να έχουν τα χειρότερα επίπεδα στοµατικής υγιεινής, µε τα παιδιά ηλικίας 15 ετών να ακολουθούν.

Μάλιστα, τα παιδιά που είχαν καλές συνήθειες στοµατικής υγιεινής και βούρτσιζαν τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα τα δόντια τους εµφάνιζαν επίσης λιγότερη τερηδόνα, καθώς και καλύτερες τιµές στους δείκτες στοµατικής υγείας, σε σύγκριση µε εκείνα τα παιδιά που βούρτσιζαν µία φορά την ηµέρα ή αραιά ή ποτέ τα δόντια τους, σε όλες τις ηλικιακές οµάδες.

Κινητές µονάδες επισκέπτονται ήδη ευάλωτες οµάδες πολιτών και θα διενεργούν χωρίς καµία χρέωση τη βασική παρακολούθηση


Στα παιδιά ηλικίας 5 ετών, το 15,7% είχαν αιµορραγία ούλων κατά το έτος 2004 και το 28,6% κατά το έτος 2013, «γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό», όπως αναφέρουν οι συντάκτες της µελέτης. Από τη σύγκριση της νεότερης επιδηµιολογικής µελέτης µε εκείνη του 2004, σχετικά µε την περιοδοντική κατάσταση, προκύπτει βελτίωση για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών, δεδοµένου ότι, παρά την αύξηση του ποσοστού των παιδιών µε τρυγία, σηµειώθηκε µείωση του ποσοστού των παιδιών µε αιµορραγία ούλων και σηµαντική αύξηση του ποσοστού εκείνων µε υγιές περιοδόντιο. Για τα παιδιά ηλικίας 15 ετών παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του ποσοστού των παιδιών µε υγιές περιοδόντιο και µείωση του ποσοστού εκείνων µε αιµορραγία των ούλων και τρυγία.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία της µελέτης του 2014, όσον αφορά την ισχυρή θετική συσχέτιση του καπνίσµατος και της κατανάλωσης αλκοόλ µε την εµφάνιση τερηδόνας. Οι έφηβοι καπνιστές στην ηλικία των 12 και των 15 ετών εµφανίζουν υψηλότερο δείκτη τερηδόνας, καθώς και χειρότερους δείκτες στοµατικής υγιεινής, σε σχέση µε τους µη καπνιστές. Αντίστοιχα, η έκταση της τερηδόνας είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή στους εφήβους που καταναλώνουν αλκοόλ, έναντι εκείνων που δεν καταναλώνουν.

Τέλος, η µελέτη επισηµαίνει ως «σοβαρότατο πρόβληµα» το γεγονός ότι τα 5χρονα, σε ποσοστό 86,8%, τα 12χρονα, στο 62%, και τα 15χρονα παιδιά, σε ποσοστό 60,1%, διατηρούν ακάλυπτες οδοντιατρικές ανάγκες, δηλαδή ανάγκες οι οποίες δεν έχουν αντιµετωπιστεί. «Επειδή η τερηδόνα είναι νόσος µολυσµατική και δόντια µε τερηδόνα µένουν χωρίς θεραπεία, τα µόνιµα δόντια έρχονται σε ένα περιβάλλον που νοσεί και αυτό εξηγεί, ίσως, το γεγονός της ταχείας προσβολής τους, καθώς και την επιδείνωση όλων των δεικτών, από ηλικία σε ηλικία», επισηµαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ουλής.