Τα εγκαίνια «της νέας εποχής στην αεροπορική εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας», με τα εγκαίνια της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαιδεύσεως (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της Μοίρας στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος.

BLAVERIS_3

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστηρίξεως Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας και Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο Διοικητής της Διοικήσεως Κέντρων Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Ιωάννης Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, μέλη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμηνάρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης, ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Αβραάμ Καζαντζόγλου, καθώς και ο Διοικητής του ΚΕΑΤ/ΜΕΣΕ Επισμηναγός (Ι) Ηλίας Σωτηρόπουλος, αξιωματικοί του ΚΕΑΤ και της 117 ΠΜ, καθώς και τοπικοί παράγοντες.

BLAVERIS_1
BLAVERIS_5

Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχεται «νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση» σε μια βάση που δημιουργείται με «νέα μέσα, νέες δυνατότητες που θα εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο μέλλον της ΠΑ, τόνισε ότι «αυτό είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η δικτυοκεντρικότητα, δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από τον χρήστη δηλαδή του χειριστή του αεροσκάφους, η νέα ψηφιακή εποχή. Είναι η διακλαδικότητα, δηλαδή η ανάγκη και δυνάμει αυτής της ευχέρειας επεξεργασίας περισσότερης πληροφορίας, η ανάγκη συνεργασίας με άλλα μέσα άλλων Κλάδων προς την επίτευξη βέβαια του ίδιου σκοπού στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής».

BLAVERIS_7
BLAVERIS_6

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΥΕΘΑ συνεχάρη «όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές», καθώς το σύνολο του έργου πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της ΠΑ κατά βάση και του Στρατού Ξηράς επικουρικώς όποτε του ζητήθηκε και με χρήματα της ΠΑ από τα υπάρχοντα κονδύλια!

BLAVERIS_8
BLAVERIS_9

Αργότερα μετά το πέρας της τελετής ο Ν.Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις Στρατιωτικών Συντακτών, αναφορικώς με την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε ότι «δεν περιμένουμε να παύσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετική ρητορική, αυτή την εχθρική ρητορική απέναντι στη χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το προεκλογικό κλίμα στη γείτονα παίζει το ρόλο του, δεν είναι όμως μόνο αυτό ασφαλώς, η αιτία αυτής της ρητορικής έξαρσης. Κι ασφαλώς εμείς δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τόνο, αν και εμείς έχουμε μπει σε ένα προεκλογικό κλίμα και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εχθρική προς τη γείτονα ρητορική για να προσελκύσουμε ψήφους ο καθένας για το κόμμα του. Δεν το κάνουμε όμως διότι επιλέγουμε να είμαστε νηφάλιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας». «Η δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε τη χώρα μας. Ίσως κι αυτή η ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να προξενεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες» ανέφερε.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τις νέες εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ και τους 11 εξομοιωτές (10 αεροσκαφών και 1 JTAC) που διαθέτει, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από το προσωπικό του ΚΕΑΤ, σε συνεργασία με προσωπικό της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ για τον εξομοιωτή των Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Επισήμανε επίσης την επαύξηση των δυνατοτήτων του ΚΕΑΤ με τις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ, τονίζοντας ότι ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και βελτιώνεται το επίπεδο της μαχητικής ικανότητος των εκπαιδευομένων, «παρέχοντάς τους αναβαθμισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και προάγοντας την διακλαδική συνέργεια σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα».

Πρόσθεσε δε ότι «η δημιουργία της ΜΕΣΕ στην Ανδραβίδα, σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ανήγγειλε ότι «σχεδιάζεται η συμμετοχή της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στην επερχόμενη Συνθετική Άσκηση ‘Spartan Warrior ’23’». Και πρόσθεσε: «Η ΜΕΣΕ είναι λειτουργική και θα συνδράμει στην ανεκτίμητη εκπαίδευση, τη ρεαλιστικότητα που όλοι μας επιζητήσαμε στα πρώιμα αεροπορικά μας χρόνια, στη συνεχή και επίπονη προσπάθεια για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας και ικανότητας του Όπλου, για αποτρεπτική και αποτελεσματική ΠΑ, για ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη διάθεση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ». Ο ίδιος κατέληξε λέγων ότι «Η ενεργοποίηση της Μοίρας αυτής θα αποτελέσει το εφαλτήριο πολλών νέων καινοτόμων προγραμμάτων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Μελετών και Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, εξασφαλίζοντας σημαντική προσθετική αξία σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους».

Τέλος, ο Διοικητής του ΣΕΜΕ Επισμηναγός (Ι) Ηλίας Σωτηρόπουλος στην Ημερήσια Διαταγή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα της συγκροτήσεως της Μοίρας, ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν σε αυτήν, τονίζοντας παράλληλα στις ευχαριστίες του και προς το ΓΕΣ που διέθεσε αμέσως μόλις του ζητήθηκε έναν μόνιμο υπαξιωματικό του, ειδικό στη συγκεκριμένη εργασία υπολογιστών, ο οποίος τώρα υπηρετεί στη Μοίρα και είναι μέλος αυτής, καθώς και δύο Σμηνίτες επίσης ειδικούς, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί στη συγκρότηση της Μοίρας και τα ονόματα όλων αναφέρθηκαν δημοσίως μαζί με τις ευχαριστίες του Διοικητή.