Αίτηση αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσει σε 10 μέρες ο συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα (5.12), στη Δάφνη λίγο μετά τη ληστεία που έκανε σε τράπεζα στην Αργυρούπολη με την απειλή ψεύτικης χειροβομβίδας.

Ο συνταγματάρχης που πλέον βρίσκεται προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κορίνθου κατηγορούμενος για τρεις ληστείες τραπεζών, υποστήριξε πως: «Ό,τι έκανα το έκανα για να στηρίξω την οικογένειά μου και επειδή ήμουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Με έπνιγαν τα χρέη».

Ο ίδιος φέρεται να είπε στο απολογητικό του υπόμνημα που δημοσιεύει το newsit.gr: «Ζήτησα μέχρι και δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν. Ζήτησα δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μέχρι και την υπηρεσία μου αλλά δεν προσφέρθηκε κανείς να με βοηθήσει. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει για το λόγο αυτό πήγα στην τράπεζα και την λήστεψα».

«Άφησα τον γιο μου στο σχολείο, λήστεψα την τράπεζα και πήγα να κουρευτώ»

Ο 53χρονος συνταγματάρχης στο απολογητικό του υπόμνημα, φέρεται να περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής του «ξεκίνησα από το ξενοδοχείο μαζί με το γιο μου και τον πήγα στο σχολείο του. Στη συνέχεια κατευθύνθηκα κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος με κατεύθυνση προς Πειραιά και στη συνέχεια στη λεωφόρο Αλίμου όπου βρήκα μια τράπεζα που βρισκόταν κοντά στη Βουλιαγμένης. Στην ίδια τράπεζα είχα ξαναπάει προς τα τέλη Νοεμβρίου και σκεφτόμουνα αν θα μπω να κάνω ληστεία αλλά το είχα μετανιώσει κι έφυγα.

Αυτή τη φορά πέρασα την τράπεζα μια φορά και σκεφτόμουν αν θα μπω και στιγμιαία έφυγα. Πήρα τηλέφωνο τη θεία μου να ζητήσω δανεικά για την κηδεία της μητέρας μου αλλά μου είπε ότι δεν είχε να μου δώσει. Για το λόγο αυτό επέστρεψα στην τράπεζα μπήκα μέσα περίμενα περίπου μισή ώρα μέχρι να κάνω την ληστεία.

Πλησίασα μια μελαχρινή γυναίκα και αφού αρχικά αρνήθηκε να μου παραδώσει το ποσό, μπήκα μόνος μου στο χώρο των ταμείων, άνοιξα το συρτάρι και πήρα από κει περίπου δύο χιλιάρικα μπορεί και λίγο παραπάνω και δεν πρόλαβα να τα μετρήσω. Έφυγα απ’ την έξοδο κινδύνου, επέστρεψα τρέχοντας το αυτοκίνητο κατευθύνθηκα στην λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου άφησα το αυτοκίνητο σε ένα μονόδρομο της Βουλιαγμένης και πήγα να κουρευτώ, φτάνοντας στο αυτοκίνητο με σταμάτησαν και με συνέλαβαν».

Πώς βρέθηκε με χρέη

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο δράστης παραθέτει και το χρονικό όπου βρέθηκε με συσσωρευμένα χρέη. «Είμαι 53 ετών και έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Υπηρετώ στον ελληνικό στρατό το 1992 και συγκεκριμένα φέρω τον βαθμό του συνταγματάρχη. Είμαι παντρεμένος και έχω ένα παιδί 17 ετών. Η γυναίκα μου αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα κατάθλιψη. Την παρακολουθεί γιατρός και παίρνει συγκεκριμένη αγωγή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα περίπου ένα μήνα διαμένω προσωρινά με την οικογένειά μου σε ξενοδοχείο στην παραλιακή, ενώ πριν διέμενα σε διάφορα ξενοδοχεία. Από τον Μάρτιο του 2022, με έδιωξαν από το διαμέρισμα που έμενα στο Παλαιό Φάληρο διότι δυσκολεύομαι να πληρώσω τα ενοίκια και μέχρι σήμερα δεν είχα καταφέρει να βρω σπίτι.

Από το 2016 μέχρι το 2021 εμένα σε στρατιωτικές οικίες αξιωματικών στην περιοχή του Ταύρου αλλά έφυγα από κει γιατί δε δικαιολογούνταν να μείνω άλλο. Από τότε όμως που νοίκιασα σπίτι σε συνδυασμό με το ότι γυναίκα μου δεν μπορεί να εργαστεί λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει, τα οικονομικά μου προβλήματα γινόταν ολοένα και περισσότερα.

Πέρα από αυτά τους τελευταίους τρεις μήνες αντιμετωπίζω πολλές οικονομικές δυσκολίες και χρωστάω παντού σε διάφορα άτομα τα οποία έχω δανειστεί χρήματα και δάνεια σε τράπεζες. Γενικότερα οικονομικά είμαι σε πολύ δύσκολη θέση θέλω να σας μιλήσω για κάποια πράγματα τα οποία έκανα και έχω μετανιώσει για αυτά».

Η πρώτη ληστεία και η ιδέα με την ψεύτικη χειροβομβίδα

Ο ίδιος ανέφερε για την πρώτη ληστεία που έκανε: «Αρχές Οκτωβρίου όταν πλέον τα χρέη στο ξενοδοχείο, στο οποίο εμένα με την οικογένειά μου, είχαν φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισα να κάνω ληστεία σε μία τράπεζα στη Νέα Σμύρνη επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πριν την ληστεία το σκεφτόμουν πολλή ώρα αν θα μπω μέσα στην τράπεζα και καθόμουν κάπου εκεί κοντά χωρίς να μπορώ να αποφασίσω. Είχα πάρει από το ξενοδοχείο κάποια μικρά μπουκαλάκια σαμπουάν και τα είχα ενώσει με κολλητική ταινία τα οποία σκέφτηκα να παρουσιάσω σαν χειροβομβίδα.
Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν το μόνο που χρειαζόμουν ήταν τα χρήματα. Είχα ταραχτεί πάρα πολύ, είχε θολώσει το μυαλό μου. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα. Μετά τη ληστεία αυτή ήμουν μετανιωμένος».

Δεύτερη ληστεία

Για τη δεύτερη ληστεία σε τράπεζα είπε: «Προσπάθησα να ξεχρεώσω ότι μπορούσα με αυτά τα λεφτά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Έδωσα περίπου δύο χιλιάρικα για να ξεχρεώσω το ξενοδοχείο και τα υπόλοιπα σε συγγενείς και φίλους που τους χρωστούσα. Παράλληλα συνέχιζα να αντιμετωπίζω οικονομικές δυσκολίες. Για το λόγο αυτό αποφάσισα αρχές του μήνα Νοεμβρίου να κάνω δεύτερη ληστεία.

Πήγα πάλι σε τράπεζα αυτή τη φορά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στην λεωφόρο Αγίας Βαρβάρας. Είχα πάρει μαζί μου το ίδιο αντικείμενο που παρουσίασα σαν χειροβομβίδα. Σε αυτή την τράπεζα αφού πήγα με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το στάθμευσα 2-3 στενά πιο μακριά από την τράπεζα και πήγα με τα πόδια εκεί.

Πάλι το σκεφτόμουν αν θα μπω στην τράπεζα και Έκανα βόλτες αρκετή ώρα πριν αποφασίσουν να μπω. Από τη ληστεία αυτή πήρα περίπου 2000 €. Μετά έφυγα τρέχοντας προς το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο αυτό το είχα νοικιάσει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου από εταιρεία ενοικιάσεων στην περιοχή της Ραφήνας γιατί δεν είχα όχημα για τις μετακινήσεις μου».

Τρίτη ληστεία και η σύλληψη

Ο 53χρονος αναφέρει στην απολογία του ότι στις 2 Δεκεμβρίου πέθανε η μητέρα του και δεν είχε χρήματα, ούτε για την κηδεία της: «Μετά την (δεύτερη) ληστεία προσπαθώ να ξεχρεώσω ότι μπορούσα με αυτά τα λεφτά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε η μητέρα μου. Τις τελευταίες 10 ημέρες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και την Παρασκευή πρωί στις 2 Δεκεμβρίου απεβίωσε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Ζήτησα δανεικά μέχρι και για την κηδεία της μάνας μου για να φανταστείτε σε τι άσχημη οικονομική κατάσταση ήμουν.

Ζήτησα πάλι δανεικά από γνωστούς και συγγενείς μέχρι κι από την Υπηρεσία μου αλλά δεν προσφέρθηκε κανένας να με βοηθήσει. (…) Δεν είχα πρόθεση να πειράξω κανέναν και ζητώ συγνώμη για τις πράξεις μου».

Τι λέει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, που εκπροσωπεί τον 53χρονο ο οποίος κατηγορείται για ληστείες κατά συρροήν, όπως αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr, «έχει παραδεχθεί ότι ήταν εκείνος που προέβη στις τρεις ληστείες. Δίχως να κρύψει τον σωματότυπό του αλλά ούτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του εισέβαλε σε αυτές τις τράπεζες εξαναγκαζόμενος από τα χρέη και τους τοκογλύφους τους οποίους καταγγέλλει ως εκείνους που τον εξανάγκασαν να προβαίνει σε αυτές τις αξιόποινες πράξεις».

Ο ποινικολόγος υποστηρίζει ότι «ο 53χρονος είναι ευήθης. Τέλεσε αυτές τις πράξεις από ανοησία. Η χειροβομβίδα δεν ήταν αληθινή καθώς είχε βάλει με μονωτική ταινία 4-5 μπουκαλάκια αφρόλουτρο (που βρίσκουμε σε ξενοδοχεία), για να δείχνει ότι είναι μία χειροβομβίδα. Ωστόσο όποιος την παρατηρούσε θα καταλάβαινε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί δεν ήταν αληθινή. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση στις ληστείες, δεν είχε κάποιον συνεργό για να διαφύγει».