Νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα σε καταυλισμούς Ρομά, αυτήν τη φορά στο Μενίδι, λόγω των σοβαρών επεισοδίων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες.

 Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

 Νωρίτερα το πρωί είχε γίνει νέα επιχείρηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι, όπου έγιναν 13 προσαγωγές και μία σύλληψη για απείθεια κατά της Αρχής.

 Στις ίδιες περιοχές, χθες, εξελίχθηκε νέα επιχείρηση και έγιναν επτά συλλήψεις για ναρκωτικά.

Νωρίτερα, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση του 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά. Έτσι, ελήφθη η απόφαση να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, μέχρι να αποφασίσει σχετικά με την προφυλάκισή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

 Το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης καλείται πλέον εντός πέντε εργάσιμων ημερών να άρει την παραπάνω διαφωνία. Έως τότε, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία, θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

 Ο κατηγορούμενος αστυνομικός απολογήθηκε το πρωί στον 1ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης.

 Ο 34χρονος αστυνομικός, με βαθμό αστυφύλακα, ο οποίος διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα), απολογήθηκε διά υπομνήματος, ενώ απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσε ο ανακριτής. Κατά πληροφορίες, εξέφρασε τη λύπη του για τον βαρύτατο τραυματισμό που υπέστη ο ανήλικος, εκφράζοντας την ευχή να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επανέλθει.

 «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό»

Όσον αφορά την υπερασπιστική του γραμμή, όπως έγινε γνωστό, επέμεινε ότι ενήργησε υπό καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που -όπως ισχυρίστηκε- διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του.

 «Έπρεπε να σώσω τους συναδέλφους μου», φέρεται να απολογήθηκε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε προανακριτικά, ότι οι δύο πυροβολισμοί έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος.

 «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο τον γεμιστήρα», φέρεται να είπε.



  Ρομά πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της συμπρωτεύουσας, ωστόσο τώρα έχουν αποχωρήσει.

 Έκκληση προέδρου της Συνομοσπονδίας Ρομά για ηρεμία

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά, Βασίλης Πάντζος, ανέφερε μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα:

 «Σεβόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Σήμερα δεν γίνεται δίκη, σήμερα δεν είναι δικαστήριο, είναι ανακριτική διαδικασία. Η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια, θα γίνουν δικαστήρια, εφετεία, Άρειος Πάγος και μπορεί να χρειαστεί να πάει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας».

 Είπε, ακόμη, σε ήπιο τόνο, ότι «είμαστε εδώ για να μην ξεφύγει η κατάσταση και για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη».