Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
vitrioliMoniPetraki
Ελλάδα

Μόνη Πετράκη-Επίθεση με βιτριόλι: «Κανείς δεν έπαθε μόνιμη βλάβη», είπε ο38χρονος ιερέας

«Διασκόρπισα το υγρό στον αέρα χωρίς να έχω πρόθεση να βλάψω κανέναν από τους μητροπολίτες»

Η επίθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς είχε ως μέσο το βιτριόλι ενώ ταυτόχρονα έλαβε χώρα στη Μονή Πετράκη αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με πρωταγωνιστή τον καθαιρεθέντα ιερέα, Θεοφύλακτο Κόμβο.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2021. Ο ιερέας σ’ ένα απίστευτο ξέσπασμα μίσους και οργής «μπούκαρε» στο Συνοδικό Δικαστήριο και «έλουσε» με καυστικό υγρό την έδρα, οδηγώντας επτά μητροπολίτες στο νοσοκομείο. Κλήθηκε λοιπόν, να δώσει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

«Όταν μου ανακοινώθηκε η απόφαση σε ένδειξη αγανάκτησης και πόνου ψυχής έβγαλα το καυστικό υγρό και έριξα πρώτα σε εμένα, εξ αυτού του λόγου φέρω και ελαφριά εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια μου. Ύστερα όμως θόλωσα και διασκόρπισα το υγρό στον αέρα χωρίς να έχω πρόθεση να βλάψω κανέναν από τους μητροπολίτες ή τους παρευρισκομένους…» αναφέρει στην απολογία του την Τετάρτη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr. Μάλιστα είπε, ότι «ο λόγος που έκανα την απονενοημένη μου πράξη στις 23 Ιουνίου του 2021, ήταν πρώτα για να κάνω κακό στον εαυτό μου καθώς η απόφαση της καθαίρεσης μου ήταν προειλημμένη. Δεν με άφηναν καν να μιλήσω».

Ο 38χρονος, αφού ξεκίνησε λέγοντας «καλούμαι ενώπιόν σας, για να απολογηθώ με αλήθεια χωρίς φόβο και χωρίς πάθος», στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίθεση: «Την 23η Ιουνίου του 2021 συνεδρίαζε το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για την έφεσή μου, σε αυτήν την δίκη που αφορούσε καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα ύψους 10.000 ευρώ στην ενορία Αγία Βαρβάρα Βεροίας και όχι για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών όπως ψευδώς ειπώθηκε για την οποία έχω αθωωθεί και είναι στο αρχείο χωρίς να υπάρχει καμία καταδίκη μου. Ήταν μια σκευωρία η υπόθεση του 2018 της μικροποσότητας των 1,8 γραμμαρίων, την οποία και μου την είχαν στήσει. Έχω όλες τις αποδείξεις καταγεγραμμένες. Έτσι λοιπόν το 2019 συνεδρίασε το Επισκοπικό Δικαστήριο, το οποίο με παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο όπου εξεδόθη η πρώτη απόφαση τον Νοέμβριο του 2019 που ήταν η καθαίρεσή μου. Η ως άνω απόφαση ήταν μια μεγάλη αδικία για εμένα, καθώς η Εκκλησία ήταν και είναι η ζωή μου και η διαφυγή μου από τα ψυχικά προβλήματα τα οποία και με διακατέχουν από μικρό παιδί. Ο λόγος που έκανα την απονενοημένη μου πράξη στις 23-06-2021 ,ήταν πρώτα για να κάνω κακό στον εαυτό μου καθώς η απόφαση της καθαίρεσης μου ήταν προειλημμένη και απόδειξη τούτου ήταν πως δεν με άφηναν καν να μιλήσω. Όταν μου ανακοινώθηκε η απόφαση σε ένδειξη αγανάκτησης και πόνου ψυχής έβγαλα το καυστικό υγρό και έριξα πρώτα σε εμένα, εξ αυτού του λόγου φέρω και ελαφριά εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια μου. Ύστερα όμως θόλωσα και διασκόρπισα το υγρό στον αέρα χωρίς να έχω πρόθεση να βλάψω κανέναν από τους μητροπολίτες ή τους παρευρισκομένους. Η αδικία εις το πρόσωπό μου ήταν από το 2018 μεγάλη που μου έστησαν την σκευωρία με τα ναρκωτικά».

Από το ίντερνετ το χημικό

Ο καθαιρεθείς ιερέας, ανεφέρθη και στην προμήθεια του καυστικού υγρού: «Ενάμισι μήνα (σ.σ. εννοεί πριν την επίθεση) βρήκα ένα τηλέφωνο από μια ομάδα χημική στο διαδίκτυο και αγόρασα στην τιμή των 45 ευρώ το υγρό, το οποίο με διαβεβαίωσαν πως είναι χημικό για τους αγρούς, για τα χόρτα. Αυτό που ήθελα να πράξω ήταν κακό στον εαυτό μου αν ήταν αρνητική η απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου. Πάντα κακό στον εαυτό μου ήθελα και θέλω να κάνω, έχοντας και τις διαγνώσεις των ιατρών που σας προσκομίζω, πως πάσχω από μανιοκατάθλιψη και μεικτή κατάθλιψη με κρίσεις πανικού έχοντας έντονα συμπτώματα ψυχοσωματικά και όπως αναφέρει ψυχίατρος στο δημόσιο Νοσοκομείο ότι πάσχω από μικτή αγχώδη και καταθλιπτική διαταραχή. Η περίπτωση αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη πράξη με βιτριόλι για τους εξής λόγους: Το καυστικό υγρό ήταν σε μπουκάλια με μικρο στόμιο τα οποία δεν εκτοξεύουν πολύ υγρό. Αν ήθελα να βλάψω τους μητροπολίτες δεν θα έριχνα το υγρό από απόσταση άλλα θα πλησίαζα στα έδρανα και θα στόχευα στο πρόσωπό τους προκείμενου ή να προβούν σε κατάποση ή να επέλθουν σοβαρές παραμορφώσεις στο πρόσωπό τους. Αρχικά ήθελα να αυτοκτονήσω με το υγρό αυτό όμως εκ των ύστερων και αφότου δεν με άκουσαν καθόλου, ούτε μου έδωσαν το δικαίωμα να απολογηθώ, αισθάνθηκα μεγάλη αδικία και θόλωσα ρίχνοντας πρώτα στον εαυτό μου και το υπόλοιπο εις τον αέρα. Αν είχα ανθρωποκτόνο διάθεση και δόλο δεν θα χρησιμοποιούσα βιτριόλι για να τους σκοτώσω άλλα άλλο μέσο, όπως κακώς νόμιζε ο πρώην συνήγορος μου πως είχα πιστόλι και έτρεξε δυο υπόγεια να σωθεί. Κάνεις μητροπολίτης δεν παρέμεινε πάνω από μια ήμερα στο νοσοκομείο, καθώς την επόμενη ημέρα όλοι έλαβαν εξιτήριο. Επίσης, δεν παραμορφώθηκε κάνεις εις το πρόσωπο του, ούτε υπέστη βλάβη ανεπανόρθωτη. Ζήτω συγγνώμη για ό,τι έχω πράξει, ζήτω συγγνώμη, έχω στείλει ήδη στον αρχιεπίσκοπο και στους μητροπολίτες οι οποίοι μου απάντησαν, ένας από αυτούς ότι τη δέχεται. Δεν θα μπορούσα να αποπειραθώ να σκοτώσω επτά μητροπολίτες με ρίψη υγρού εκ του μακρόθεν».

Δεν ήμουν ποτέ χρήστης ναρκωτικών

Ο Θεοφύλακτος Κόμβος σε μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, ανέφερε τα εξής: «Δεν ήμουν πότε χρήστης ναρκωτικών και έχω εξεταστεί πολλάκις με αρνητικό αποτέλεσμα dna ως χρήστης. Η καταγωγή μου είναι από το Φλάμπουρο Σερρών και δεν είμαι Ρομά. Αντιμετωπίζω ψυχικά προβλήματα από μικρό παιδί σχεδόν, όταν και αποφάσισα σε ηλικία επτά ετών διαμέσου της νονάς μου να εισέλθω στην Εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσω να τα ξεπεράσω, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρχε ενδοοικογενειακή βία από την μεριά του πατέρα μου προς την μητέρα μου, την οποία και κακοποιούσε μπροστά μου με λόγια και με συχνότατους ξυλοδαρμούς. Ζούσα λοιπόν σε ένα άρρωστο οικογενειακό περιβάλλον με βία καθημερινή εναντίον της μητέρας μου, που με αυτήν ζω και τώρα στην μόνιμη κατοικία μου στο Φλάμπουρο Σερρών, χωρίς τον πατέρα μου, ενώ το μόνο μου καταφύγιο ήταν και είναι η Εκκλησία. Σας παρακαλώ μην με καταδικάσετε ή τιμωρήστε με με μια ποινή που θα μπορώ να την εκτίσω είτε σε ψυχιατρική κλινική στις Σέρρες που θα είμαι κοντά στην μητέρα μου για να μπορώ να την βοηθώ. Έχω μετανιώσει για την πράξη μου».