Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μετά τα γεγονότα στο Πέραμα, τον θάνατο ενός Ρομά και τον τραυματισμό ενός ανηλίκου, υπήρξε μια εγκύκλιος 223 σελίδων με επικαιροποιημένα όλα τα δεδομένα.  

Η εγκύκλιος αυτή στάλθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021 σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας και αναφέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί σε περίπτωση καταδίωξης, πότε επιτρέπεται να πυροβολήσουν και πότε όχι.

«Κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος»

Σε ένα από τα έγγραφα, λίγο προγενέστερα αυτής της εγκυκλίου, αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε για το Mega, σημειωνόταν: «Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος».

Στο συμβάν που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, φαίνεται ότι έγιναν και οι δύο κινήσεις που απαγορεύουν τα έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Mega.

defteri-paragrafos-eggrafou

Πότε επιτρέπεται να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί σε καταδίωξη

Ο κανονισμός, τονίζει ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, «επιτρέπει στους αστυνομικούς να πυροβολήσουν όταν βλέπουν να τους εμβολίζει το όχημα σαν αμυντικό μηχανισμό, διότι θεωρείται δυνάμει όπλο το επιτιθέμενο σε αυτούς όχημα».

Αξίζει να δοθεί βαρύτητα ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, στη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Έχε υπόψη σου και την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συμμετεχόντων και των λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έγινε καταδίωξη».

Δείτε βίντεο με ολόκληρο το ρεπορτάζ του Mega