kivotos
Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: «'Ημασταν πεταμένοι άνθρωποι» - Η νέα καταγγελία πρώην τρόφιμου

Ο Ελλάδιος περιέγραψε «τα χειρότερα χρόνια που έχω ζήσει, πραγματικά»

Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για την άγαρμπη, πολλές φορές, με βάση τα λεγόμενα, έως και βίαιη, συμπεριφορά των παιδαγωγών στην Κιβωτό του Κόσμου , συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα. 

Το «Live News» του Mega παρουσίασε ακόμα μια συγκλονιστική μαρτυρία,  πρώην τρόφιμου της οργάνωσης, του Ελλάδιου.

Είναι το περιβόητο διαμέρισμα στην Πιπίνου. Εκεί που έμπαιναν σε απομόνωση τα τιμωρημένα παιδιά της Κιβωτού.

«Ήμασταν πεταμένοι άνθρωποι», λέει στο «Live News», και σοκάρει.

«Ερχόμασταν εδώ. Δεν είχαμε τηλεόραση. Δεν είχαμε τίποτα από όσα είχαν τα παιδιά στο κέντρο ή τον ξενώνα. Δεν είχαμε τίποτα. Ήμασταν πεταμένοι άνθρωποι εδώ πέρα» περιγράφει ο πρώην τρόφιμος.

Ο Ελλάδιος, με την κάμερα του «Live News», επιστρέφει εκεί που πέρασε, όπως λέει, τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. Σε ένα, όπως το χαρακτηρίζει, διαμέρισμα-αναμορφωτήριο. Όσο περιγράφει η φόρτιση μεγαλώνει.

«Εδώ, Κυριάκο μου, είναι τα χειρότερα χρόνια που έχω ζήσει, πραγματικά. Κι αν θες να κατεβούμε, γιατί αρχίζω και τα ενθυμούμαι και στενοχωριέμαι τζάμπα γι’ αυτούς τους ανθρώπους» δηλώνει ο Ελλάδιος.

Έζησε εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο. Το πρωί δούλευε, το απόγευμα πήγαινε σχολείο και μετά επέστρεφε εδώ, που μπορούσε, όπως λέει, μόνο να φάει και να κοιμηθεί.

«Μας είχαν κλεισμένους. Όταν λέμε κλεισμένους, εννοώ κλεισμένους. Αν δεν τρώγαμε, μας έστελναν για ύπνο κι ας ήταν και 8 και 9».

«Δεν άντεξα και το έσκασα»


Κάθεται στα σκαλάκια της πολυκατοικίας, εκεί που καθόταν και συζητούσε με τα άλλα 3 παιδιά -εξίσου τιμωρημένα- τα οποία έμεναν μαζί του στην Πιπίνου.

«Καθόμασταν εδώ πέρα και συζητάγαμε πώς θα φύγουμε τι θα κάνουμε. Δηλαδή, αυτό συζητούσαμε, το πώς θα φύγουμε» είπε ο Ελλάδιος.

Αυτό το 5Χ5 γηπεδάκι βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην Πιπίνου. Κι όμως, αυτά τα παιδιά δεν πήγαν ποτέ να παίξουν μπάλα.

«Εμείς, που ήμασταν στην Πιπίνου, ζητούσαμε να πάμε για μπάλα και έλεγαν όχι. Είστε τιμωρημένοι, τέλος».

Άλλες φορές έβγαιναν σε αυτό το μικρό μπαλκονάκι για να ξεσκάσουν. Είναι το ίδιο μπαλκονάκι από το οποίο του πετούσαν τα ρούχα την ημέρα που έφυγε.

«Τους λέω, θέλω τα ρούχα μου. Μου πέταγαν τα ρούχα μου από εκεί πάνω, ένα-ένα, και μου είπαν "είναι και πολλά αυτά που πήρες"».

Ο Ελλάδιος δεν άντεξε, όπως λέει, και το έσκασε. Δύο φορές.

«Έκανα δύο φορές δραπέτης. Την πρώτη φορά με πιάσανε και τη δεύτερη έφυγα κανονικά. Πήρε την επιμέλεια η αδελφή μου».

«Δούλευα στην αποθήκη της Κιβωτού»


«Εδώ με έφεραν όταν ήμουν 12 χρόνων. Από αυτόν το δρόμο. Πέρασα αυτήν την πόρτα και στην αρχή ήταν όλα όμορφα. Μετά ξεκίνησαν τα δύσκολα» θυμάται ο πρώην τρόφιμος.

Λίγους μήνες μετά, ξεκίνησε να πηγαίνει στη Ζηνοδώρου, εκεί που δούλευε για 8 ώρες στην αποθήκη της Κιβωτού, ξεφορτώνοντας φορτηγά από ρούχα και τρόφιμα.

«Αναγκαστικά γιατί δουλεύαμε. Αν δεν το κάναμε, είχαμε τιμωρία. Μας έλεγαν "σας ποτίζουμε, σας ταΐζουμε, πρέπει να κάνετε κάτι και για εμάς". Ούτε 1 ευρώ. Θα στο πω απλά Κυριάκο, ούτε ένα ευρώ».

Φορτηγά ολόκληρα, γεμάτα ρούχα. Δωρεές ανθρώπων που από το υστέρημά τους πρόσφεραν στα παιδιά της Κιβωτού. Πού κατέληγαν;

«Βλέπετε δύο κάδους, αυτοί γεμίζανε μαύρες σακούλες. Όλα ρούχα. Είχα έρθει εγώ προσωπικά με άλλα δύο παιδιά και είχαμε γεμίσει τους κάδους με ρούχα».

Πικρία είναι το συναίσθημα που νιώθει σήμερα ο 23χρονος νεαρός, που εξηγεί πως στην αρχή η Κιβωτός έμοιαζε σαν σανίδα σωτηρίας αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε τρικυμία από την οποία ήθελε να απεμπλακεί.

-Αν περιγράψεις την Κιβωτό με τρεις λέξεις;
-Δεν ξαναπάω εκεί.

Ο πρώην τρόφιμος αποκαλύπτει τι γινόταν με το κουτί της Κιβωτού του Κόσμου στις κηδείες. «Είχα πάει σε δύο κηδείες με το κουτί της Κιβωτού» θυμάται ο Ελλάδιος και συνέχισε με την περιγραφή του: «Πήγαμε με άλλα δύο παιδιά, αφήσαμε το κουτί και, όταν τελείωσε η κηδεία, το παίρναμε και φεύγαμε».

Στη συνέχεια, ο Ελλάδιος τόνισε ότι το κουτί το άνοιγε προσωπικά ο πατέρας Αντώνιος και κάθε κουτί είχε έως και 2.000 ευρώ στα κουτιά των κηδειών. Τα κουτιά τα έκλεινε ο πατέρας Αντώνιος και το κλειδί το είχε ο πατέρας Αντώνιος ή η πρεσβυτέρα, σύμφωνα με όσα θυμάται ο Ελλάδιος.

Σχετικά με την κατηγορία που είχαν επιρρίψει στον Ελλάδιο ότι έκλεβε λάδι από την δομή απάντησε στους ιθύνοντες ότι υπάρχει η δυνατότητα να δουν από τις κάμερες το υλικό κι έτσι να αποδειχθεί εάν έχει κλέψει κάτι.

Επιπλέον αποκάλυψε ο Ελλάδιος: «Όταν έφυγα από την Κιβωτό, έκανα λάθη που τα πλήρωσα, έκατσα στη φυλακή τρία χρόνια για κλοπές». Μάλιστα, όταν ο πρώην τρόφιμος ζήτησε βοήθεια από τον πατέρα Αντώνιο, όσο ήταν στην φυλακή, του απάντησε «δεν θέλω να σε ξέρω».