Προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης ζήτησε και πήρε ο αστυνομικός, που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

Υπενθυμίζεται πως εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία, ο αστυνομικός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

thessaloniki

Πάντως, ο κατηγορούμενος -διά του συνηγόρου του- αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο. Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του, και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής.

Κατά πληροφορίες, ανέφερε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό, που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου». Περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.

Πετροπόλεμος και επεισόδια στα δικαστήρια ανάμεσα σε Ρομά και αστυνομικούς

Την ίδια ώρα, δεν έχουν τέλος τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον τραυματισμό του 16χρονου που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Ρομά συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, που είχαν παραταχθεί εξωτερικά για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι έριξαν πέτρες και κινήθηκαν απειλητικά. Οι αστυνομικοί τούς απομάκρυναν, αλλά οι Ρομά συνεχίζουν να έχουν οπτική επαφή μαζί τους.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, εκτός από Ρομά, συγγενείς του 16χρονου που δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό, υπάρχουν και αλληλέγγυοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Στο σημείο, όπως προαναφέρθηκε, έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων. Λίγο νωρίτερα υπήρξε πετροπόλεμος, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους συγκεντρωμένους πιο ψηλά, προς την Εγνατία.

thess__2_
thess__3_
thess__4_
thess__5_

Ομάδα ατόμων πέταξε ξύλα και συσκευασίες καφέ στους αστυνομικούς, που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό, με τους αστυνομικούς να ακινητοποιούν ένα άτομο, ενώ υπήρξε ένταση και αντιδράσεις για να τον αφήσουν.