Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες για τη ζωή του 16χρονου που τα ξημερώματα δέχθηκε πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο άνδρας της ΔΙΑΣ να τον τραυματίσει με σφαίρα στο κεφάλι και έκτοτε ο ανήλικος να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο 16χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου.

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από το πρωί της Δευτέρας έχει μετατραπεί σε «καζάνι που βράζει», καθώς στους εξωτερικούς χώρους του έχουν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του ανηλίκου που διαμαρτύρονται για το περιστατικό. «Επειδή έβαλε βενζίνη, έφυγε και δεν πλήρωσε έπρεπε να τον πυροβολήσουν; Δεν ξέρουμε αν δεν είχε λεφτά, αλλά αν δεν είχε, έπρεπε να του ρίξουν στο κεφάλι; Μπορεί να έκανε λάθος το παιδί. Τι σημαίνει αυτό; Το παιδί είναι ετοιμοθάνατο. Είναι μέσα στην εντατική», είπε μεταξύ άλλων συγγενής του 16χρονου.

Δικηγόρος 16χρονου: Ευθεία βολή από πίσω κατά του παιδιού

Για γεγονότα που δεν χωρούν αμφιβολία έκανε λόγο ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά. Σε δηλώσεις του έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος, δήλωσε πως η κατάσταση του ανηλίκου παραμένει κρίσιμη, καθώς αφαιρέθηκε η σφαίρα, όμως η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν, ο δικηγόρος υπογράμμισε πως η έρευνα της Αστυνομίας έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωσή της, μίλησε για ευθεία βολή από πίσω κατά του ανηλίκου, απέρριψε τα περί εμβολισμού και τόνισε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιο λόγο τον καταδίωκαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «είναι στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώσεων προηγούμενων ομοίων περιστατικών» στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι δηλώσεις και ανακοινώσεις είναι «που έρχονται και οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών να λειτουργούν με τέτοιον τρόπο». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «δεν πρόκειται δυστυχώς για ακόμα μία εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας», αλλά για μια ευθεία βολή, «για μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Την 01:00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός–οδηγός Ι.Χ. φορτηγού μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που φεύγει ο 16χρονος από το βενζινάδικο