Εν είδει... στοιχειωµένου αρχοντικού σπιτιού παλαιάς εποχής λειτουργούσε η δοµή-καµάρι της «Κιβωτού του Κόσµου» στον Κολωνό (η δεύτερη και πιο εντυπωσιακή από τις δύο που βρίσκονται στην ίδια περιοχή), η ανακαίνιση και ο εξοπλισµός της οποίας ήταν δωρεά του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ στοίχισε περισσότερα από 2 εκατοµµύρια ευρώ, σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση του φορέα που φέρει το όνοµα του Ελληνα µεγαλοεφοπλιστή και δωρητή.

Πρόκειται για το κτίριο επί της οδού Σαρπηδόνος 29, στο οποίο βρέθηκαν τα περιβόητα 350.000 ευρώ που φέρεται να είχε η πρεσβυτέρα φυλαγµένα σε χρηµατοκιβώτιο, µε την ίδια να διευκρινίζει πως τα είχε στο σηµείο αυτό προκειµένου να τα... µετρήσει. Πριν και πέρα από όλα, το σηµαντικότερο ερώτηµα που προκύπτει σχετικά µε τη συγκεκριµένη δοµή είναι πώς, ενώ επρόκειτο για τη ναυαρχίδα της ΜΚΟ σε επίπεδο εγκαταστάσεων, η χρήση της δεν αφορούσε τη φιλοξενία παιδιών (σκοπός για τον οποίο προοριζόταν και για τον λόγο αυτόν ακριβώς είχε αποδεσµεύσει προφανώς το Ιδρυµα Νιάρχου ένα τόσο µεγάλο ποσό), αλλά, αντιθέτως, εξυπηρετούσε ιδιωτικού χαρακτήρα ανάγκες του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και ορισµένων µεγαλοστελεχών.

Γραφείο

Συγκεκριµένα, στον πρώτο όροφο αυτού του υπερσύγχρονου από πλευράς υποδοµών κτιρίου βρισκόταν το γραφείο του γενικού διευθυντή και ορισµένων έµπιστων συνεργατών, ενώ στον τρίτο είχαν δηµιουργηθεί τα ιδιαίτερα διαµερίσµατα του επικεφαλής της οργάνωσης και της συζύγου του. Παράλληλα, στις εν λόγω εγκαταστάσεις πραγµατοποιούνταν κάποιες εκδηλώσεις και συναντήσεις µε στόχο την προώθηση και ανάδειξη του «έργου» που επιτελείτο από τη διοίκηση της «Κιβωτού».

«Φάντασμα»

Το αξιοπερίεργο µάλιστα της υπόθεσης είναι ότι η δοµή αυτή δεν είχε δηλωθεί ως χώρος φιλοξενίας παιδιών ούτε στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε στις αντίστοιχες της Περιφέρειας, προκειµένου να ελεγχθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας και διαµονής. Ως εκ τούτου, µια αρχιτεκτονικά και λειτουργικά άρτια δοµή στο κέντρο της Αθήνας ήταν ουσιαστικά «φάντασµα» σε ό,τι αφορά την υπόστασή της µε βάση τις σχετικές νοµικές προβλέψεις. Αντιθέτως, είχε µετατραπεί στο πολυτελές στρατηγείο του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και των στενών τους συνεργατών και ταυτόχρονα, όπως φάνηκε από την πορεία της διερεύνησης, σε χώρο αποθήκευσης ενός µέρους των δωρεών που έφθαναν στη ΜΚΟ υπό τη µορφή µετρητών.

Ερωτήματα

Ωστόσο, τα ερωτήµατα δεν σταµατούν εδώ. Καθίστανται, µάλιστα, περισσότερα και ακόµη πιο αµείλικτα, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», παρά την απόφαση της διοίκησης να µην αξιοποιηθεί το κτίριο του Κολωνού ως χώρος φιλοξενίας και περίθαλψης παιδιών και κατ’ επέκταση να µη δηλωθεί αντιστοίχως στα αρχεία των εµπλεκόµενων κρατικών φορέων, παρατύπως και κάτω από άγνωστες συνθήκες µεταφέρονταν σε αυτήν κατά καιρούς παιδιά εφηβικής -κατά βάση- ηλικίας από τις άλλες δοµές της «Κιβωτού» ανά την ελληνική επικράτεια.

Έρευνες

Ανάµεσα σε αυτά τα παιδιά που διέµεναν για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα στον Κολωνό φέρεται να ήταν και ο 19χρονος που προχώρησε στις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης. Τα στοιχεία αυτά ερευνώνται τόσο από τις Αρχές όσο και από το ∆.Σ. που τοποθετήθηκε πριν από µερικές ηµέρες από το αρµόδιο υπουργείο και πλέον αναµένονται -σύµφωνα µε πληροφορίες- εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Ένα από τα κεντρικά ζητήµατα στο µέτωπο αυτό δεν είναι άλλο από τα περιθώρια αποµάκρυνσης από τις δοµές του συνόλου των προσώπων που συνδέονται µε αυτές και εµπλέκονται στις καταγγελίες όλου αυτού του διαστήµατος, προκειµένου να «τρέχουν» πιο άµεσα και αποτελεσµατικά οι διαδικασίες της διερεύνησης. Στο µεταξύ, χθες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για γενικευµένο έλεγχο της «Κιβωτού», του πατέρα Αντωνίου και άλλων δέκα προσώπων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.