Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, με 18 καταγεγραμμένα κρούσματα γρίπης, κυρίως Α (Η3Ν2), η χώρα μετρά ήδη έναν θάνατο και μία νοσηλεία σε ΜΕΘ μέχρι στιγμής. Πάντως, παρά τα όσα περί του αντιθέτου «υπονοεί» η σφοδρή δημόσια σύγκρουση μεταξύ των συνδικαλιστών γιατρών και φαρμακοποιών σχετικά με τη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, σε εξέλιξη και με «πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», όπως αναφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φαρμακοποιοί του κέντρου της Αθήνας, βρίσκεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οι ειδικοί επιστήμονες επιδιώκουν η χώρα μας να αποφύγει, σε κάθε περίπτωση, τις ενδεχόμενες κλινικές και επιδημιολογικές «επιπλοκές» από ένα πιθανό σύμπλεγμα δραστηριότητας του νέου κορονοϊού και της γρίπης.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει τονίσει πρόσφατα ότι στόχος για φέτος είναι να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο περίπου 3-3,5 εκατ. κάτοικοι της χώρας, ενώ περίπου 2 εκατ. το έχουν ήδη λάβει. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός ή χρονικό διάστημα που να είναι απαραίτητο μεταξύ της λήψης μίας δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και του αντιγριπικού εμβολίου, καθώς τα δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ακόμα και ταυτόχρονα, αρκεί να διενεργούνται σε διαφορετική ανατομική περιοχή.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τις πάγιες σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συνιστάται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την οιονεί πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης και ειδικότερα:
  • Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο.
  • Κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο Μάρτιο.
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

Διαφορές

Oι κλασικές διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα, είναι οι εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
Στο κοινό κρυολόγημα έχουμε σπάνια πυρετό στους ενηλίκους και στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά μπορεί ο πυρετός να είναι υψηλός, έως και 39ο C, στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Επίσης, σπάνια παρατηρείται πονοκέφαλος, έχουμε μέτριας βαρύτητας μυϊκούς πόνους και αίσθημα κόπωσης, δεν υπάρχει έντονη εξάντληση, ενώ παρατηρούνται συχνά καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμος, αλλά και μέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας. Στη γρίπη έχουμε συνήθως υψηλό πυρετό, από 38,5ο C έως και 40ο C, που διαρκεί συνήθως 3-4 ημέρες. Παρατηρούνται, επίσης, απότομη έναρξη πονοκεφάλου, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος, συνήθως έντονοι μυϊκοί πόνοι, συχνά έντονο αίσθημα κόπωσης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες, και αιφνίδια έναρξη έντονης εξάντλησης, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη. Ακόμα, έχουμε μερικές φορές καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμο, καθώς και συνήθως έντονο βήχα.
Σύμφωνα πάντα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για να περιοριστεί η πιθανότητα σοβαρής νόσησης, επιπλοκών και νοσηλείας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη περιλαμβάνονται:
  • Ατομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και νοσογόνο παχυσαρκία).
  • Ατομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών.
  • Οι έγκυες.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται επίσης για:
  • Ολους τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας.
  • Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.
  • Οσους φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες και περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022