Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τον οικονομικό έλεγχο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η «Κιβωτός» έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Γνωστά πρόσωπα της showbiz αλλά και ονόματα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια πρόσφεραν, ο καθένας με τον τρόπο του, σημαντική βοήθεια στην «Κιβωτό του Κόσμου». Βοήθεια που σήμερα, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ορισμένοι διακόπτουν. Τα social media πήραν «φωτιά», με τους επωνύμους που στήριζαν την «Κιβωτό του Κόσμου» να αποσύρουν τις δωρεές τους.

«Οι καταγγελίες που βγήκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα με κάνουν να νιώθω αηδία και θυμό. Ολοι στηρίξαμε με την καρδιά μας το έργο που παρουσίαζαν, όλος ο κόσμος έδωσε από το υστέρημά του. Πώς μπορεί να κρύβονται παντού τόσα τέρατα;», έγραψε στο Twitter ο επιχειρηματίας Νίκος Κοκλώνης.

«Οργή»

Η παρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά, η οποία είναι γνωστό ότι προσφέρει κοινωνικό έργο, μέσα από το Twitter τοποθετήθηκε για το θέμα ξεκαθαρίζοντας: «Στήριζα την “Κιβωτό του Κόσμου” έμπρακτα από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου και υποστηρίζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο. Αν όσα τραγικά, αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχύουν, νιώθω οργή και απογοήτευση».



«Αποσύρουμε τη δωρεά»

Η Αννα-Μαρία Βέλλη, η πρώην παίκτρια του «Survivor» και γνωστή Instagrammer, αποφάσισε να αποσύρει τη δωρεά που σκόπευε να πραγματοποιήσει στη συγκεκριμένη ΜΚΟ. «Μετά από συνεχείς αναφορές τις τελευταίες μέρες σε περιστατικά κακοποίησης από την “Κιβωτό του Κόσμου”, επιλέγουμε να αποσύρουμε τη δωρεά μας από τα έσοδα του bazaar, γιατί δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να στηρίξουμε οργανισμό που έστω και ως υπόνοια αυτή τη στιγμή δέχεται τέτοιες καταγγελίες. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το πού θα διαθέσουμε τελικά τα έσοδα και, φυσικά, είμαστε ανοιχτοί να μας προτείνετε οργανισμούς που γνωρίζετε πως ίσως έχουν ανάγκη», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.



Να σημειωθεί ότι η Αννα-Μαρία Βέλλη είχε αναλάβει τη διοργάνωση ενός μεγάλου bazaar με προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, τα έσοδα του οποίου προορίζονταν για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Το σπίτι

Τη διαδικασία δωρεάς του σπιτιού της στην οργάνωση σταματά η Δήμητρα Κατσαφάδου, η οποία βραβεύτηκε από την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο πέρυσι για την προσφορά της. Η επιχειρηματίας, γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, είχε δωρίσει το σπίτι της στην οργάνωση για τη φιλοξενία των παιδιών, όμως μετά τις καταγγελίες και τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποφάσισε να σταματήσει τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση.



Σε ανάρτησή της στο Instagram έκανε την ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας πως βρισκόταν και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παιδιών. Συγκεκριμένα, γράφει: «Τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι συντετριμμένη και νιώθω την ανάγκη να τοποθετηθώ για το θέμα που αφορά στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Το τάμα μου και το μεγαλύτερό μου όνειρο ήταν και παραμένει να χαρίσω το σπίτι μου σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και ειδικά στα ορφανά παιδιά. Με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, πάγωσε η ψυχή μου πρωτίστως και φυσικά η μεταβίβαση του σπιτιού μου. Παραμένω πάντα στη διάθεση των παιδιών και ανοίγω την αγκαλιά μου σε όλα εκείνα τα πλάσματα που αξίζουν μόνο αγάπη, στοργή και προστασία». Την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Με στεναχωρεί»

Ο Κ. Κρομμύδας ανέφερε πως είχε βοηθήσει πολλές φορές την «Κιβωτό» στο παρελθόν, έχοντας την πρόθεση φυσικά να βοηθήσει τα παιδιά. Ο ίδιος, μιλώντας στα «Π», εξηγεί: «Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που έχουν βοηθήσει στο παρελθόν και δεν μετανιώνω γι’ αυτό. Αισθάνομαι απογοήτευση. Με στεναχωρεί αφάνταστα ό,τι έχει συμβεί και θα ευχόμουν να είναι όλα ψέματα. Μακάρι η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και να αποδειχθεί η αλήθεια. Το πιο τραγικό είναι ότι οι αθώες παιδικές ψυχές είναι σαν να κακοποιούνται δύο φορές - εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές. Κάποιες από τις οικογένειες αναγκάστηκαν να βρουν τη δικιά τους κιβωτό και εκεί συνεχίστηκε η κακοποίηση. Οταν είχα πάει εγώ εκεί, ήταν όλα καλά. Μου φαινόταν πολύ σημαντικό το έργο τους...».



«Καμία πληρωμή»

Παράλληλα, αναμένοντας την τοποθέτηση των Αρχών και σύμφωνα με τους όρους χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παράγραφος 1.4., η ΑΜΚΕ «YouBeHero» ανακοινώνει πως «ουδεμία πληρωμή θα ακολουθήσει ως προς τον σκοπό και τυχόν εκκρεμές ποσό θα μεταφερθεί σε άλλον σκοπό, που θα επιλεγεί από την ΑΜΚΕ “YouBeHero”». Σε επικοινωνία που είχαµε µαζί τους εξήγησαν πως «η ανακοίνωσή µας, που αναρτήθηκε στη σελίδα της “Κιβωτού του Κόσµου”, έγινε στα πλαίσια συµµόρφωσης µε τους όρους χρήσης της πλατφόρµας και απευθύνεται στους υποστηρικτές της οργάνωσης “Κιβωτός του Κόσµου”. Οπως όλη η Ελλάδα, και εµείς παρακολουθούµε τις εξελίξεις για την οργάνωση “Κιβωτός του Κόσµου”. Αναµένουµε την τοποθέτηση των Αρχών επί του θέµατος και κατόπιν επικοινωνίας µας και µε το νέο ∆.Σ. της οργάνωσης θα πράξουµε αναλόγως».

Από την πλευρά της, η εταιρεία STIHL, η οποία είχε δωρίσει ένα χλοοκοπτικό τρακτέρ MR 4082, αναφέρει στη σελίδα της: «Η “Κιβωτός του Κόσµου” εντάσσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε µια ευρύτερη “οικογένεια”, όπου η αλληλεγγύη και η αλληλοπροσφορά είναι καθηµερινότητα. Ο σεβασµός στη διαφορετικότητα, οι ισότιµες σχέσεις και η έννοια της αγάπης χωρίς ανταλλάγµατα είναι οι αρχές που διέπουν την πορεία της “Κιβωτού”. Οταν λοιπόν µας προσέγγισαν για την ανάγκη του συλλόγου να εξοπλίσουµε µια νέα δοµή που ετοιµάζουν στην Καλαµάτα, φυσικά και δεν µπορούσαµε να αρνηθούµε τη βοήθειά µας στο τόσο σπουδαίο έργο τους. Ως επιστέγασµα αυτής, χορηγήσαµε ένα χλοοκοπτικό τρακτέρ MR 4082, µε το οποίο θα µπορεί να γίνεται η φροντίδα του µεγάλου κήπου που διαθέτει η συγκεκριµένη δοµή».

Από όλο τον κόσμο

Τον Αύγουστο του 2020, ο δήµαρχος Καλαµάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επισκέφτηκε τη νέα δοµή. «Η νέα µας δοµή “Κιβωτός του Κόσµου - Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” δηµιουργήθηκε σε χώρο που δωρήθηκε στην “Κιβωτό του Κόσµου” από τις κυρίες Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και την κόρη της, Ιωάννα Καρέλια. Τιµητικά φέρει το όνοµα του αείµνηστου Κωνσταντίνου Καρέλια, συζύγου και πατέρα των δωρητριών», είχε αναφέρει ο πατήρ Αντώνιος.

Αλλά και η κυρία Κλέλια Χατζηιωάννου, πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύµατος µε την επωνυµία Ιδρυµα Κλέλιας Χατζηιωάννου, επιδεικνύοντας έµπρακτα αίσθηµα κοινωνικής ευθύνης, είχε προβεί το Πάσχα του 2018 σε χρηµατική παροχή-δωρεά προς τα ιδρύµατα «Κιβωτός του Κόσµου», «Μητέρα» και «Χαµόγελο του Παιδιού», συµβάλλοντας ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης των δύσκολων και σηµαντικών έργων που αυτά επιτελούν. ∆ωρεά ύψους 20.000 ευρώ παρέδωσε τον Ιούλιο στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσµου», ο γνωστός οµογενής και διακεκριµένο στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης Ντίνος Ράλλης.



«Έπιασαν τόπο»

«Προσέφερα αυτό το συµβολικό ποσό στο όνοµα της αείµνηστης Helen, εις ανάπαυση της ψυχής της, καθώς δική της επιθυµία ήταν να προσφερθούν χρήµατα σε οργανώσεις που βοηθούν παιδιά. Είµαι βέβαιος ότι τα χρήµατα αυτά έχουν πιάσει τόπο και από εκεί ψηλά που βρίσκεται η ψυχή της θα αναπαύεται µε ηρεµία. Εµεινα έκπληκτος από το έργο που προσφέρουν εδώ οι άνθρωποι. Οι εθελοντές. Οι δάσκαλοι. Οι παιδαγωγοί. Οι κοινωνικοί λειτουργοί», είχε δηλώσει µεταξύ άλλων.

Η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (THI) ενίσχυσε το ανθρωπιστικό έργο του µη κερδοσκοπικού οργανισµού «Κιβωτός του Κόσµου» µε δωρεά ύψους 20.000 δολαρίων. Μέσω της δωρεάς του, το THI υποστήριξε το κοινωνικό πρόγραµµα της «Κιβωτού» «Στέγη για τη µητέρα και το παιδί», το οποίο έχει σχεδιαστεί να προσφέρει προστασία σε µητέρες και παιδιά που ζουν υπό καθεστώς φτώχειας και δίχως ασφαλές σπίτι. Ενας από τους στόχους του πατρός Αντωνίου ήταν να βοηθήσει µητέρες και παιδιά να πάρουν τη ζωή τους πίσω, χωρίς να ιδρυµατοποιηθούν. Για τον σκοπό αυτόν δηµιούργησε το κοινωνικό πρόγραµµα «Στέγη για τη µητέρα και το παιδί».

Μέχρι και 20.000 ευρώ

Ο Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής Προγραµµάτων της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», είχε δηλώσει µεταξύ άλλων: «Ο πατέρας Αντώνιος αγωνίζεται µε όλη του τη δύναµη γι’ αυτόν τον στόχο και µέσω αυτής της δωρεάς θέλουµε να δείξουµε τη δέσµευσή µας και την υποστήριξή µας στην “Κιβωτό του Κόσµου”». Τέλος, τον ∆εκέµβριο του 2021 η ΣΕΠ Μονοπρόσωπη Α.Ε., αγκαλιάζοντας την αποστολή της «Κιβωτού», δώρισε 20.000 ευρώ για να συµβάλει στην κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών που ζουν στο Σπίτι Φιλοξενίας Πειραιά.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 26 Νοεμβρίου 2022.