Πληθαίνουν οι καταγγελίες από παιδιά και εργαζομένους για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο.

Αυτή τη φορά, πρώην εργαζόμενη επαρχιακής δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε στο newsit.gr αναφέροντας τις απάνθρωπες συνθήκες που υπήρχαν για τα παιδιά και τη συμπεριφορά του πατέρα Αντωνίου.

«Τα παιδιά εργάζονταν και έκαναν διάφορες εργασίες και μέσα στις δομές και εκτός και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και τώρα. Τα καλοκαίρια τα έβγαζαν τα μεσημέρια να δουλέψουν. Γυρνούσαν μετά από ώρες και τους έλεγαν ότι "ουσιαστικά ασχολείστε με το σπίτι σας". Τα καημένα ήταν κατακόκκινα, ιδρωμένα, διψούσαν, ήταν "κομμάτια".

Μάλιστα, ήταν ένα παιδί το οποίο είχε σπάσει το πόδι του, είχε ενηλικιωθεί, αλλά συνέχιζε να διαμένει στην "Κιβωτό". Ήρθε μια μέρα ο πάτερ Αντώνιος και δεν του άρεσε το ότι το συγκεκριμένο παιδί καθόταν -είχε σπάσει το πόδι του- και παρ' όλα αυτά τον έβαζε να εργάζεται με σπασμένο πόδι. Τον έβγαζε έξω, καθόταν το παιδί και έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει από ένα πεζούλι», είπε χαρακτηριστικά.


«Με απέλυσαν ενώ είχα μωρό 18 μηνών»

Όπως εξήγησε η πρώην εργαζόμενη της δομής, την απέλυσαν έχοντας ένα μωράκι 18 μηνών, ενώ υποστήριξε ότι «αρχικά οι συνθήκες εργασίας ήταν ιδανικές, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να δουλέψει κάποιος που αγαπούσε τα παιδιά. Τα ανήλικα που ήταν στη δομή ήταν από δύσκολα οικογενειακά περιβάλλοντα, αλλά είχαμε όντως χτίσει αυτό που λέμε "οικογένεια"».

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, ο πατήρ Αντώνιος είχε μαζί του και δύο «νταήδες».


«Πίεζε παιδί να πιει κρασί»

«Ο πάτερ πολλές φορές έπαιρνε συγκεκριμένα παιδιά και τα πήγαινε βόλτα. Τα παιδιά συναγωνίζονταν για το ποιο θα πάει μαζί του, ήταν τιμή. Έχω ακούσει από ένα παιδί ότι ο πατήρ Αντώνιος τον πίεζε να πιει κρασί. Πήγαιναν βόλτα και του έλεγε "πιες, πιες!", το παιδί έλεγε "δεν θέλω" και ο πάτερ έλεγε ότι "έτσι έκανε στην αρχή και ο Π. (ο ένας νταής), τελικά έγινε μπεκροκανάτα"», πρόσθεσε.

«Ο πατήρ θεωρούσε ότι η δομή του Βόλου ήταν η κορυφαία δομή του και ήταν περήφανος γι' αυτήν και τελικά από αυτήν την "έπαθε" και καλά να πάθει», συμπλήρωσε η πρώην εργαζόμενη.


«Με απείλησαν για να ακυρώσω την καταγγελία»

Για την πρώην εργαζόμενη τα παιδιά στη δομή που γνώρισε είναι παιδιά της, επισημαίνοντας ότι μιλάει σχεδόν σε καθημερινή βάση όχι μόνο με το παιδί που έκανε την καταγγελία, αλλά και με άλλα, που αναμένεται να καταθέσουν άμεσα.

Όπως ανέφερε, με ανακούφιση στη φωνή της, «τώρα είναι πολύ χαρούμενα και εμείς το ίδιο που επιτέλους όλη αυτή η φούσκα έσκασε. Απλώς δεν ξέραμε πότε θα σκάσει».
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο πατήρ Αντώνιος απειλούσε όποιον ήθελε να βγάλει προς τα έξω την κατάσταση που επικρατούσε στην «Κιβωτό».

«Αν δεν μιλούσαν τα παιδιά, ουσιαστικά θα κουκουλωνόταν και πάλι το θέμα, όπως έγινε και με τον Χ. Για το συγκεκριμένο παιδί ο πάτερ είχε έρθει στο γραφείο και έλεγε "αυτός έφυγε, τον διώξαμε γιατί πήρε ναρκωτικά"», αποκάλυψε.

Και συνέχισε: «Πάντα ήταν τα παιδιά, ποτέ οι ίδιοι. Επίσης, είχε βγει μια εργαζόμενη από την Καλαμάτα που ήθελε να μιλήσει και της έλεγε ότι "αν μιλήσεις, θα σε μπλέξω με ναρκωτικά". Προκαλούσαν τον φόβο και κάποιος που έχει οικογένεια δεν θέλει να βρεθεί μπλεγμένος, γιατί δεν θα έβγαζε άκρη. Και τον 19χρονο που έκανε την καταγγελία πήγαν να τον μπλέξουν με ναρκωτικά, ενώ το παιδί δεν έχει καμία σχέση».


Υπό κατάρρευση η «Κιβωτός»

Πλέον, στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχουν καταρρεύσει τα πάντα.

Καθημερινά, δεκάδες καταγγελίες, που περιέχουν από ξυλοδαρμούς μέχρι σεξουαλική κακοποίηση, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πολλές από αυτές να συγκλονίζουν και να αφήνουν άναυδο το πανελλήνιο.

Όπως η μαρτυρία μιας 20χρονης πρώην φιλοξενούμενης της «Κιβωτού του Κόσμου». Το κορίτσι, μιλώντας στην εκπομπή «Live News», αποκάλυψε ότι την έδιωξαν από τη δομή όταν αποφάσισε να κάνει άμβλωση και περιέγραψε τις φρικτές στιγμές που φέρεται να έζησε όσο έμεινε εκεί ως παιδί.

Στα 17 της έμεινε έγκυος και, όταν εξέφρασε την επιθυμία της να μην κρατήσει το παιδί που κυοφορούσε, στελέχη της «Κιβωτού» την απείλησαν ότι θα τη διώξουν όταν ενηλικιωθεί, όπως και έκαναν.

«Μου έλεγαν πως, εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18, θα με διώξουν και αυτό έκαναν. Το πάλεψα μόνη μου… Μου έλεγαν "αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ, γιατί είσαι παιδί, θα σ' το πάρουμε, όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες, και όταν είσαι υπεύθυνη, θα μπορείς να το πάρεις πίσω", εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα», είπε το κορίτσι.


«Ο πατέρας Αντώνιος είναι διπρόσωπος»

Ένα άλλο παιδί της «Κιβωτού», ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μιλώντας στο newsit.gr, έκανε λόγο για εξοντωτικές τιμωρίες, ενώ ανέφερε ότι ο πατήρ Αντώνιος ήξερε να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα.

«Ο πάτερ Αντώνιος είναι διπρόσωπος. Όντως έχει κάνει καλά, αλλά από την άλλη έκρυβε πράγματα. Είχαν συμβεί άπειρα περιστατικά, γίνονταν και τα άκουγα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Χαστούκια από παιδαγωγούς. Εμάς τα αγόρια μάς είχαν να έχουμε άρνηση στο γυναικείο φύλο. Επειδή είχες σχέση με μία κοπέλα ή απλώς επειδή μιλούσαμε, μας έβαζαν τιμωρία. Μας έλεγαν ότι όλοι μας εδώ μέσα είμαστε αδέρφια. Μιλούσαμε με τα κορίτσια με γράμματα».

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, όταν έπιασαν τον αδερφό του και έναν φίλο του να καπνίζουν χασίς, «τους σταμάτησαν από το σχολείο και τους ανάγκασαν να δουλεύουν στο χωριό Ραβένια σαν τους εργάτες, χωρίς μισθό. Ο αδερφός μου και ο φίλος του, όταν τους έκοψαν από το σχολείο, είχαν τσατιστεί και είχαν "παίξει ξύλο" μέσα σε ένα δωμάτιο με το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος είχε και εκείνος μεγαλώσει στην "Κιβωτό" και τον είχε κατά κάποιον τρόπο παιδαγωγό στις δομές».