Τελειωμό δεν έχουν οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις συμπεριφορές που αντιμετώπιζαν τα φιλοξενούμενα παιδιά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Μία μητέρα περιγράφει αποκλειστικά στο Live News, τα όσα της εκμυστηρεύτηκε το ίδιο της το παιδί ότι περνούσε.

«Δυστυχώς έβαζαν το παιδί μου μέσα εκεί, μου είχε πει ότι “με έβαζαν εκεί μέσα χωρίς φαγητό, χωρίς νερό από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί μου έλεγαν ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί. Και έκλαιγα” λέει, “και φώναζα και ούρλιαζα και παρ’ όλ’ αυτά” λέει, “δεν μου έδινε κανένας σημασία…” λες και είναι ζώο, δηλαδή. Είναι όχι απλά κακοποίηση… Θεωρώ ότι είναι βασανιστήρια. Δεν αξίζει κανένα παιδί να τα περνάει όλα αυτά» δηλώνει η μητέρα πρώην φιλοξενούμενου παιδιού.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κοπέλας που ήταν κι εκείνη φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό», σκοπός ήταν να παρουσιάζεται μια ψεύτικη πραγματικότητα ενώ η αλήθεια ήταν εφιαλτική.

«Η “Κιβωτός” δεν είναι ό,τι δείχνει. Άλλο δείχνουν μπροστά στις κάμερες και άλλο δείχνουν πίσω από τις κάμερες. Μπροστά στις κάμερες είμαστε όλοι μαζί, είμαστε σαν οικογένεια, να είμαστε ενωμένοι, να κάνουμε τα παιδιά να περνάνε καλά. Όταν φεύγουν οι κάμερες υπάρχει μία σκληρότητα, μία βία, ένα bullying… Έχω ζήσει απομονώσεις, bullying, βία, χαστούκια από τον ίδιο τον πάτερ, απομόνωση μέσα στα δωμάτια» αποκαλύπτει πρώην φιλοξενούμενη.

Αναγκάστηκε να το σκάσει για να γλιτώσει

Όπως περιγράφει αποκλειστικά στο Live News αναγκάστηκε να το σκάσει για να γλιτώσει από την κακοποίηση.

«Πολύ ταπείνωση, άσχημος τρόπος αντιμετώπισης, διακοπή του σχολείου. Εμένα με τραβούσε η παιδαγωγός από το μαλλί μου για να με πάει στο δωμάτιό μου. Δεν επιτρεπόταν να βλέπουμε τους συγγενείς μας. Τιμωρίες, απομονώσεις στο δωμάτιο, να τρώω ξεχωριστά από τα παιδιά, που τρώω μέσα στο σιδερωτήριο για να σιδερώνω» περιγράφει η ίδια.

Ίδιες σκηνές και κακοποιητικές συμπεριφορές περιγράφει κι ένα νεαρός που βρέθηκε στην «Κιβωτό» από τα 12 του χρόνια, μαζί με τον αδελφό του.

«Με πάνε σε ένα μέρος απομόνωσης, εκεί πέρα μας έβαζαν να πηγαίνουμε, να δουλεύουμε στο υπόγειο, πλέναμε ρούχα, όλη μέρα δουλειά, πηγαίναμε στο υπόγειο, ξεχωρίζαμε τρόφιμα. Σήκωσε χέρι άνθρωπος μέσα από την ‘Κιβωτό’ στον αδελφό μου. Χαστούκι μέσα στα μούτρα. Επειδή ο αδελφός μου κούναγε μια τσάντα πέρα δώθε. Και μετά, από τότε, τον ξαναχτύπησαν και πολύ πιο βαριά» αναφέρει ο πρώην τρόφιμος.

Εκλιπαρούσε για βοήθεια

Ένας πατέρας έχει ένα 9χρονο παιδί στην «Κιβωτό». Κάθε φορά που το επισκέπτεται, το αγοράκι τον εκλιπαρεί να κάνει κάτι για να φύγει από τη δομή. Το 9χρονο παιδάκι περιγράφει στον πατέρα του άσχημες συνθήκες διαβίωσης και κακοποίησης των φιλοξενούμενων στη δομή.

Το παιδί του σήμερα βρίσκεται στη δομή στην Καλαμάτα. Μεταφέρθηκε εκεί από τις εγκαταστάσεις στην Άνοιξη, όταν το παιδί άρχισε έντονα να διαμαρτύρεται.