Σειρά να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη έλαβε ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας.

 «Για την υπόθεση της Novartis και για καμία άλλη υπόθεση δεν έχω δεχθεί καμία παρέμβαση ούτε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ούτε από την Ελένη Τουλουπάκη» κατέθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χρήστος Ντζούρας στο Ειδικό Δικαστήριο.

 «Λόγω του κλειστού μου χαρακτήρα δεν είχα καμία επαφή με τον κ. Παπαγγελόπουλο όταν ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας» κατέθεσε ο κ. Ντζούρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ενώ τόνισε ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του οποιαδήποτε παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

 Πρόεδρος: Με βάση στοιχεία που παραλάβατε θα μπορούσε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, να διαβιβαστεί Βουλή;

Μάρτυρας : Όχι

Πρόεδρος : Πότε είχατε στοιχεία για να στείλετε στη Βουλή;

Μάρτυρας : Τον Νοέμβριο 2017 που άρχισαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

 Σχετικά με τις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη μη αμελλητί διαβίβαση των οποίων στη Βουλή, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, σε βαθμό κακουργήματος, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ο κ. Ντζούρας τόνισε : «Τις αναφορές ως έγγραφα τις φυλλομέτρησα όταν πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μάλλον Μάιο του 2017. Δεν εντόπισα το φερόμενο ως καταγγελτικό περιεχόμενο σε βάρος πολιτικού προσώπου.

 Όταν τις φυλλομέτρησα τις θεώρησα ως αμυντικά κείμενα. Υπογράφονταν από πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός υγείας την περίοδο που καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Δεν κατήγγειλαν συγκεκριμένο πρόσωπο και συγκεκριμένη πράξη» τόνισε ο κ. Ντζούρας

Πρόεδρος : Πότε έλαβε γνώση η κυρία Τουλουπάκη αυτών των αναφορών;

Μάρτυρας : Από εμένα έλαβε γνώση. Μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, πριν πάει η δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή όταν της είπα ότι πρέπει να πάει δικογραφία και για αυτό το πολιτικό πρόσωπο. Στη δική μου κρίση προέκυπτε κάτι οργανωμένο υπέρ αυτής της εταιρίας. Ότι υπήρχε μία μεθόδευση διαχρονικά από πρόσωπα που κινούνταν στο χώρο του φαρμάκου. Η άποψη μου για διαβίβαση δικογραφίας για συγκεκριμένο πρόσωπο στη Βουλή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων, συναξιολογούνενο των αναφορών και των καταθέσεων προέκυπταν ελάχιστες ενδείξεις για τη διαβίβαση στη Βουλή για το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί κάποια παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ούτε στον τότε οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέφερε πως μία φορά είχε ρωτηθεί από τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου εάν το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου περιλαμβανόταν στις λίστες εμβασμάτων κλπ. «Όταν με ρώτησε κοίταξα και του λέω αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάτι. Σαν προιστάμενος δεν είναι περίεργο να ρωτήσει. Θα μπορούσε να υπάρχει δικογραφία. Είχαμε ευχαίρεια και εμείς να ανοίγουμε δικογραφίες» τόνισε ο κ. Ντζούρας.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022.