Με τους πρώτους μάρτυρες να περνούν από αύριο το κατώφλι της Εισαγγελίας Ανηλίκων αρχίζει η έρευνα των εισαγγελικών Αρχών για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων, που χειρίζονται την υπόθεση, καλούν σε κατάθεση νέους μάρτυρες, παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές και εργαζόμενους σε αυτές, με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η ποινική προκαταρκτική εξέταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να καταθέσουν στην Εισαγγελία βρίσκεται και κάτοικος του εξωτερικού.

Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον δέκα καταγγελίες από τον Συνήγορο του Πολίτη, οι οποίες αφορούν κυρίως κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα τέλη Αυγούστου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έφτασαν δύο διαδοχικά emails του Συνήγορου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο σε αυτά να υπάρχει άμεση αναφορά σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτή τη στιγμή η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων επικεντρώνεται στα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγειατο οποίο τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα μελετήσει εάν θα λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Δεν αποκλείεται οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Εισαγγελία Ανηλίκων στην Αθήνα.