«Μονόδρομος η αντίδραση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου μετά το κύμα των καταγγελιών», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης.

Τόνισε πως ο Μακαριώτατος έχει λάβει γνώση των επώνυμων καταγγελιών που έχουν γίνει κατά του πατέρα Αντώνιου στις δημόσιες Αρχές, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέση της Εκκλησίας με την «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή.

Αποκάλυψε πως ο πατέρας Αντώνιος είχε αρνηθεί στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η «Κιβωτός» να είναι υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής.

Τόνισε πως μόνος αρμόδιος για την διαχείριση και λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Aναλυτικά, οι δηλώσεις του: 

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου»: «Έτσι όπως ήρθε αυτό το κύμα των επώνυμων καταγγελιών για την υπόθεση του πατέρα Αντώνιου, για έναν άνθρωπο σαν τον Αρχιεπίσκοπο ήταν μονόδρομος. Ήταν μια ενέργεια που συνάδει με τον δικό του χαρακτήρα και με τη δική του προσωπικότητα σε ζητήματα ηθικής τάξης, εφόσον φυσικά αποδειχθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος του προσώπου του πατέρα Αντώνιου. Πρέπει να δρούμε αμέσως, να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, να μη δίδεται σε κανέναν η εντύπωση ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία η Εκκλησία ή ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά μπορεί να ανεχτεί ή επιθυμεί ή επιδιώκει να συγκαλύψει.

Ο Μακαριότατος έχει λάβει γνώση των επώνυμων καταγγελιών που έχουν γίνει σε βάρος του πατέρα Αντώνιου στις αρμόδιες Αρχές. Δεν έχει γίνει κάποια επώνυμη καταγγελία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, της οποίας ο πατέρας Αντώνιος είναι κληρικόςμ αλλά υπάρχουν αυτές οι επώνυμες καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, τις οποίες φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αγνοήσει. Θα ήταν κάτι απόλυτα ξένο με τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος οποιοδήποτε ζήτημα ανακύπτει, και δη ζήτημα τέτοιας φύσης, επιθυμεί κι θέλει να χύνεται άπλετο φως άμεσα».

Αναφορικά με την απαγόρευση των ιεροπραξιών από τον πατέρα Αντώνιο: «Ήταν το βασικό που μπορούσε να κάνει αυτήν τη στιγμή, δηλαδή να διατάξει τη διεξαγωγή κανονικών ανακρίσεων ύστερα από τις επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του και να προχωρήσει και στην απαγόρευση από κάθε ιεροπραξία. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε χρήση των διατάξεων του νόμου του 1932 για την απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και ουσιαστικά διέταξε τη διεξαγωγή κανονικών ανακρίσεων, την οποία θα αναλάβει κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ούτε της Εκκλησίας ούτε της Αρχιεπισκοπής με την ιδιωτική ΜΚΟ "Κιβωτός του Κόσμου" ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα. Η ΜΚΟ δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή. Ο μόνος αρμόδιος και για τη διοίκηση και για τη διαχείριση και για την όλη λειτουργία της ήταν και είναι ο πατέρας Αντώνιος.

Η "Κιβωτός του Κόσμου" ιδρύθηκε από τον πατέρα Αντώνιο το 1998, δηλαδή επί Αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου, και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε κάνει τη συγκεκριμένη προσπάθεια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μόλις ανέλαβε το πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής έκανε και αυτός τη συγκεκριμένη προσπάθεια και επιχείρησε περισσότερες από μία φορές να δώσει το μήνυμα τον πατέρα Αντώνιο ότι καλό είναι να εντάξει τις δραστηριότητές του και τις δομές του υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οποιονδήποτε τρόπο. Ο πατέρας Αντώνιος είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη πρόταση και στον μακαριστό Χριστόδουλο και στον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η Εκκλησία φυσικά έχει δικές της δομές τόσο ως Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπάρχει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, κάτω από το οποίο λειτουργούν ουσιαστικά τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής με αυστηρή εποπτεία και αυστηρό έλεγχο επί των πάντων, και υπάρχει και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής "Η Αποστολή", η οποία προσφέρει σημαντικό έργο, λειτουργώντας όμως με απόλυτη διαφάνεια.

Αυτή η εποπτεία την οποία προσφέρει η Πολιτεία όταν αυτή αγκαλιάζει το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, και δη των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα οικογενειακά προβλήματα ή στερούνται τις οικογένειές τους, είναι και μια βασική εγγύηση για την επιτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Όταν το έργο αυτό ανατίθεται σε δομές οι οποίες αυτονομούνται ή έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα ή λειτουργούν με δωρεές, χορηγίες και χρηματοδοτήσεις πάσης φύσεως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, γιατί, τρόπον τινά, λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό προσπάθησε ο Αρχιεπίσκοπος να αποτρέψει ζητώντας να ενταχθούν οι δομές της "Κιβωτού του Κόσμου" στον μηχανισμό της Αρχιεπισκοπής, κάτι που δεν δέχτηκε ο πατέρας Αντώνιος και το οποίο κατ’ ελάχιστον οποιονδήποτε καλόπιστο μπορεί να τον προβληματίσει».