«Οι δομές που φιλοξενούν παιδιά ελέγχονται από την περιφέρεια», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Ανέφερε ότι ελέγχονται κτιριακά, μητρώα, ιατρικά, ενώ τόνισε πως όποιος κάνει κακό στα παιδιά πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά, ενώ είπε πως έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια στα παιδιά για το πού θα πάνε.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια εποπτεία από πολυ-επιστημονική ομάδα.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς από ποιους φορείς ελέγχονται οι δομές φιλοξενίας παιδιών: 
«Ελέγχονται από την περιφέρεια. Θα αποφύγω να μιλήσω για την "Κιβωτό", γιατί έχει παιδιά μέσα. Όποιοι από αυτούς που προστατεύουν παιδιά κάνει κάτι κακό στα παιδιά θα τιμωρηθεί παραδειγματικά αλλά για ακόμα μία φορά αυτά τα παιδάκια που ζουν με έναν φόβο και μια κατάσταση ανασφάλειας καλούνται να είναι ανασφαλή για το τι θα γίνει και πού θα πάνε, στα κρατικά ιδρύματα, που υπολειτουργούν, ή σε άλλες δομές;

Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα έλεγχο σε όλους τους χώρους μας σε όλη την Ελλάδα. Ελέγχονται τα πάντα, από τα κτιριακά, από τα ποινικά μητρώα, από τις διαδικασίες, από τα ιατρικά και με τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν τι παίζεται.

Σε εμάς υπάρχει φροντίδα και νοιάξιμο και εποπτεία, όχι για το αν τρωνε καλά ή δεν τρώνε καλά τα παιδιά, εποπτεία ως προς το αν τηρείται αυτή η φροντίδα μέσα στα σπίτια, γιατί, αν ένας εργαζόμενος δεν έχει αυτή τη νοοτροπία, μπορεί να χαλάσει όλο αυτό το εγχείρημα. Άρα, δεν είναι εύκολο πράγμα να μεγαλώνεις παιδιά με φροντίδα και νοιάξιμο, δεν είναι εύκολο πράγμα να προσπαθείς του κάθε παιδιού την ανάγκη να την κάνεις δύναμη και να ξεφύγει και να έχει ασφάλεια. Απόδειξη, τα παιδιά που μεγαλώσαμε.

Δεν θα κατηγορήσω τον χώρο, ούτε θα ήθελα να κλείσει, γιατί αυτό σημαίνει ότι 300 παιδιά θα πεταχτούν στον Καιάδα, αφού πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, εκτός από Καιάδα.

Στο "Χαμόγελο του Παιδιού" έχουμε κάνει τις περισσότερες υιοθεσίες και αναδοχές που έχουν γίνει στην Ελλάδα μέσω του κρατικού συστήματος. Όμως, η ευλογία που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή καμιά φορά μπορεί να γίνει κατάρα, γιατί, αν δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες, όπως λέει η ΕΕ, μέχρι το 2030, για να μπορείς να κάνεις αποϊδρυματοποίηση fast track, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Τα 15-16-17χρονα ποιος θα τα πάρει; Τα αδέλφια τα 3, τα 4, τα 5 και τα 6 ποιος θα τα πάρει; Ποιος θα κρατήσει την αδερφική μεταξύ τους σχέση, ποιος θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να επιβιώσουν όταν έχουν περάσει κακοποίηση; Επίσης, το άλλο σημαντικό είναι ποιος θα δώσει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να είναι κοντά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Εάν υπάρχει κάποια δυνατότητα που να μην κινδυνεύουν σε αυτό, να επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με παιδιά πρέπει να είμαστε κάτω από εποπτεία και έλεγχο και για αυτό τον λόγο εμείς δεν πήγαμε ποτέ κατά του ελέγχου και της εποπτείας. Έχουμε το περισσότερο προσωπικό που έχει ένας φορέας σε όλη την Ελλάδα και, εκτός από το επιστημονικό, προσπαθούμε να έχουμε «φροντιστικό» προσωπικό και κάθε φορά που πάει να χαλάσει κάτι. Και να σας πω ένα παράδειγμα: Κάποια στιγμή μια μαγείρισσα έβαλε πιπέρι σε ένα-δύο παιδιά. Δεν είναι κακοποίηση αυτή; Εμείς την πήγαμε στον εισαγγελέα, έχουμε την εξωστρέφεια να πηγαίνουμε εμείς στον εισαγγελέα να μην έρχεται ο εισαγγελέας σε εμάς. Δεν δικάστηκε, απέλυσα την υπεύθυνη βάρδιας, την υπεύθυνη του σπιτιού και τη μαγείρισσα και τελικά μου έκανε και μήνυση από πάνω. Θα πρέπει να είμαστε πολλά βήματα παραπέρα και θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι μεν, αλλά μπορεί να τους ξεφύγουν κάποια πράγματα, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει μια εποπτεία η οποία να είναι από πολυ-επιστημονική ομάδα. Αυτό το έχουμε προτείνει μέσα στις προτάσεις που έχουμε κάνει για τη νομοθεσία».