Συνολικά 7 είναι οι καταθέσεις που έχουν δοθεί – μέχρι στιγμής – από εργαζόμενους και πρώην φιλοξενούμενους στην Κιβωτό του Κόσμου, οι οποίοι καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης. Τα όσα συμβαίνουν στα ενδότερα της ΜΚΟ από τον πατέρα Αντώνιο και ανθρώπους της εμπιστοσύνης του προκαλούν συνεχείς αποκαλύψεις.

Από αυτές τις καταθέσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, θα κληθούν και οι επόμενοι μάρτυρες καθώς οι Αρχές θέλουν να κλείσει πολύ γρήγορα και να διερευνηθεί σε βάθος η ευαίσθητη αυτή υπόθεση για την Κιβωτό του Κόσμου, που ξεκίνησε από την καταγγελία ενός 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου για σεξουαλική κακοποίηση.

Μετά τη «χιονοστιβάδα» των αποκαλύψεων, σφίγγει ο κλοιός και έτσι ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου αναμένεται να κληθεί ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη κατάθεση για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ήταν αυτή του 17χρονου, αυτόπτη μάρτυρα της σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε ότι υπέστη ο 19χρονος. Ο 17χρονος είναι φίλος του 19χρονου και κατήγγειλε από τη μεριά του ότι ο πατήρ Αντώνιος προσπάθησε να τον χρηματίσει για να μην μιλήσει.

Από τις 7 καταθέσεις που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι Αρχές, καταγγέλλονται και 3 εργαζόμενοι για σωματική κακοποίηση, οι οποίοι φιλοξενούνταν και μεγάλωσαν μέσα στη ΜΚΟ και έμειναν να εργαστούν εκεί.

«Είδες τι μου έκανε, δεν είμαι τρελός»

Ο 17χρονος στην κατάθεσή του περιέγραψε πώς βρέθηκε μπροστά στη σεξουαλική κακοποίηση του 19χρονου φίλου του. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο 17χρονος μετακόμισε ξαφνικά στη δομή της Χίου, όταν τον ενημέρωσαν μετά από εκδρομή της Κιβωτού του Κόσμου στο νησί ότι θα παραμείνει εκεί. Αν και ήθελε να συνεχίσει το σχολείο, επειδή μόλις είχε αποφοιτήσει από γυμνάσιο, του είπαν ότι δεν θα χρειαστεί και τον ενέγραψαν σε ιδιωτική σχολή, για την οποία του είπαν στην αρχή ότι θα πλήρωναν εξ’ ολοκλήρου.

Στη συνέχεια, τον ανάγκασαν να πληρώνει ο ίδιος με όλα τα χρήματά του που, όπως λέει, υποτίθεται πως ήταν η αμοιβή του για την καθημερινή του εργασία και που τελικά θα κρατούσαν για χρόνια οι υπεύθυνοι της Κιβωτού του Κόσμου.

Τον Αύγουστο του 2021, ο 17χρονος περίμενε ξύπνιος στο συνηθισμένο πόστο του στην κουζίνα, σε περίπτωση που τον καλούσαν για κάτι. Τα μεσάνυχτα του ζήτησαν να μεταφέρει μια βελουτέ σούπα λαχανικών σε ένα από τα δωμάτια που έμενε ένα διευθυντικό στέλεχος της δομής.

Το παιδί φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική, κρατώντας τον δίσκο. Αφηρημένος, άνοιξε την πόρτα χωρίς να χτυπήσει και την έκλεισε πάλι γρήγορα. Όπως δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής», αντίκρισε τον 19χρονο φίλο του, ο οποίος του είχε ήδη εκμυστηρευθεί όσα βίωνε στη δομή αλλά μέχρι τότε δεν τον πίστευε.

Ένα από τα στελέχη της Κιβωτού του Κόσμου ήταν όρθιος πάνω από τον 19χρονο και επιδιδόταν εκείνη τη στιγμή σε σεξουαλική πράξη. «Το είδες», του είπε την επόμενη μέρα ο 19χρονος, «ότι δεν είμαι τρελός».

«Προσπαθούσα να το σκάσω – Φοβάμαι για την αδερφή μου»

«Στα 10 μου πήγα στην Κιβωτό του Κόσμου. Εκεί μας χτυπούσαν συνέχεια. Εμένα με έχουν χτυπήσει πάνω από πέντε φορές. Και εγώ να κλαίω συνέχεια να προσπαθώ να το σκάσω. Με χτυπούσε ένας παιδαγωγός, ο οποίος έχει φύγει τώρα», αποκαλύπτει ένας 18χρονος στην τηλεόραση του STAR για τις συνθήκες διαβίωσης στην Κιβωτό.

Ο 18χρονος έζησε για πάνω από 8 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου, όπως ισχυρίζεται, σε ξενώνα κοντά στο Μεταξουργείο και πλέον δηλώνει ότι φοβάται για την τύχη της αδερφής του, η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενείται σε παράρτημα στην περιφέρεια.

«Εμένα με έχουν βαρέσει οι παιδαγωγοί, γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί. Ήμουν 12… Το λέω και τρέμω… Έκλαιγα συνέχεια, φώναζα “βοήθεια”, αλλά κανείς δε με βοήθησε», περιγράφει και συγκλονίζει ο 18χρονος.

«Φοβάμαι πολύ για την αδελφή μου… Μην τη βαρέσουν ή οτιδήποτε… Έχω ακούσει ότι ο… έχει ακουμπήσει μια κοπέλα που είναι 14 χρονών στο γραφείο του στον Κολωνό, να της κάνει “έτσι”», υπογράμμισε ο 18χρονος και είπε ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν του φέρθηκε ποτέ άσχημα.

Ήδη στο φως έχουν έρθει και άλλες σοκαριστικές καταγγελίες για τον πατέρα Αντώνιο, ότι έκανε διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά και μερικά από αυτά μετακινούνταν «μυστηριωδώς» από δομή σε δομή αλλά και ότι φερόντουσαν τόσο άσχημα στα παιδιά, σε σημείο να τα πετάνε από τις σκάλες!

Άλλωστε, το θέμα έχει φτάσει μέχρι και στα κυβερνητικά κλιμάκια και στην αυριανή (21.11.2022) έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συζητηθεί η λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου και των δομών της ανά την Ελλάδα αλλά και, κυρίως, το τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί για όσο διάστημα διαρκέσει η έρευνα από τη Δικαιοσύνη και τις αρχές.