Μαζικές τουρκικές προκλήσεις είχαμε και σήμερα στο Αιγαίο από μαχητικά αεροσκάφη και Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV), με 57 παραβιάσεις, 7 παραβάσεις, μία εμπλοκή και μία υπέρπτηση, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, σήμερα, 3 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και 2 UAV και ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων ATR-72, συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 7 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 57 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 54 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 53 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV, ενώ οι υπόλοιπες 4 από τα F-16, ενώ μία από τις 57 παραβιάσεις ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποιήθηκε από ένα UAV στις 17:14 πάνω από την Κίναρο, πετώντας στα 19.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους.