Η γρήγορη μόδα, που έχει μπει δυναμικά στις ζωές μας, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βουνό από ρούχα τα οποία μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πετιούνται. Έρευνα που επικαλούνται σε άρθρο τους οι Times έχει διαπιστώσει ότι το 85% των ενδυμάτων που αγοράζουν οι Αμερικάνοι ετησίως, καταλήγουν σε χωματερές, ως στερεά απόβλητα, με δραματικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε ρούχα στο κάδο απορριμμάτων

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις αντί να πετάμε τα ρούχα στον κάδο. Παγκοσμίως, η βιομηχανία μόδας ευθύνεται για το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ μόνο η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εκτιμάται ότι απελευθερώνει 1,2 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Τεράστιες ποσότητες νερού απαιτούνται, επίσης, για την παραγωγή των ρούχων που φοράμε και η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 20% των παγκόσμιων υγρών αποβλήτων.

Ταυτόχρονα αγοράζουμε περισσότερα ρούχα από ποτέ - ο μέσος καταναλωτής αγοράζει σήμερα 60% περισσότερα ρούχα από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Περισσότεροι από δύο τόνοι ρούχων αγοράζονται κάθε λεπτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 56 εκατομμύρια τόνοι ρούχων αγοράζονται κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 93 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030 και σε 160 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.

Η ανακύκλωση ρούχων ως λύση διαχείρισης των ειδών ένδυσης και υπόδησης

Είναι επομένως, ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις όταν επιθυμούμε να απομακρύνουμε από τη ντουλάπα μας παλιά μας ρούχα και παπούτσια. Μια από τις εναλλακτικές που συχνά επιλέγεται είναι το να δίνουμε τα ρούχα σε πρόσωπα που ξέρουμε ότι θα τους ταίριαζαν ή σε πρόσωπα που ξέρουμε ότι το έχουν ανάγκη.

Μια ακόμα λύση που άνθισε στη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζει όλο και πιο δυναμικά να εισέρχεται στη ζωή μας είναι η ανακύκλωση ρούχων. Μέσα από την ανακύκλωση των ενδυμάτων και των υποδημάτων τα υφάσματα και τα υλικά έχουν την ευκαιρία να «αναγεννηθούν», παίρνοντας νέα μορφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από ειδική επεξεργασία ως πανιά καθαρισμού, γεμίσματα καθισμάτων, φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση κ.α.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης Recycom, Γιώργος Αράπης, αναφέρει στα parapolitika.gr: «Ξεκινώντας με το σκεπτικό ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την μείωση των αποβλήτων, γιατί μέχρι πρότινος βλέπαμε ρούχα δίπλα στα σκουπίδια ή ρούχα πεταμένα σε διάφορα σημεία χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν».

recycom

Η ενημέρωση στην Ελλάδα έχει αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με τον κ. Αράπη, αφού το ενδιαφέρον των πολιτών έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2012 έως και σήμερα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί πάρα πολύ και από την πλευρά των πολιτών αλλά και από την πλευρά των δήμων καθώς συνεργαζόμαστε με 78 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα χρόνο με τον χρόνο μαζεύεται περισσότερο υλικό, δηλαδή οι πολίτες κάνουν περισσότερη ανακύκλωση, μαθαίνουν περισσότερα για την ανακύκλωση καθώς υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και μαθαίνουν επιπλέον πως γίνεται η σωστή διαχείριση των ρούχων που δεν χρειάζονται πια, οπότε ναι, χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερη η διαχείριση του υλικού και τα κιλά που μαζεύουμε αυξάνονται».

Η επίδραση της γρήγορης μόδας στη ζωή μας είναι εξαιρετικά υψηλή και το να πάψει η κατανάλωση φτηνών ειδών ρουχισμού από εταιρείες που δεν ακολουθούν πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος δεν αποτελεί εξέλιξη που προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Όπως επίσης δεν προβλέπεται άμεσα οι εταιρείες αυτές να αλλάξουν πολιτική και να αναπτύξουν αρχές που θα σέβονται τον πλανήτη αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πώς τουλάχιστον η απομάκρυνση αυτών των ειδών από την ζωή μας γίνεται όλο και περισσότερο με τρόπους που στηρίζουν την βιωσιμότητα. Ο κ. Αράπης αναφέρει για την επιτυχία του εγχειρήματος ότι «μόνο το 2021, έχουμε συλλέξει από όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, είτε είναι εταιρείες, οργανισμοί, είτε οι δήμοι, πάνω από 4 εκατομμύρια κιλά (ρούχων και παπουτσιών)».

Τα ρούχα που είναι καλοδιατηρημένα και δεν έχουν φθορές είναι προτιμότερο να χαρίζονται ή να πωλούνται σε apps για μεταχειρισμένα είδη ένδυσης. Είναι προτιμότερο να ανακυκλώνονται στους κάδους ρούχα που έχουν φθορές ή είναι αρκετά «ξεπερασμένα» για την εποχή και δεν μπορούν να φορεθούν. Η ανακύκλωση θα τους δώσει άλλη μορφή, αναβαθμίζοντας την αξία τους.