Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε αύξηση κατά 14% στα κρούσματα του κοροναϊού, άνοδο 11% στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 2% και έφτασαν στο 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, οι υποπαραλλαγές του κοροναϊού έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής, λόγω αυξημένης διαφυγής από την ανοσία και εξαιτίας της πιθανότητας να προκαλέσουν νέο κύμα έξαρσης.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (08/11), μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκαν στη χώρα τα κρούσματα των στελεχών XBB, BQ.1, BQ.1.1 και Κένταυρος. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών της Όμικρον εντοπίζονται στην Αττική και ειδικά στον Κεντρικό Τομέα.

Στο κέντρο της Αθήνας

Από τους ειδικούς δεν περνά απαρατήρητη η αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής της Όμικρον 5, γνωστής ως BQ.1.1, καθώς χθες ταυτοποιήθηκαν 16 περιστατικά, δηλαδή το 4,7% των 344 συνολικών κρουσμάτων της Όμικρον 5. Οι 10 από τις 20 συνολικά περιπτώσεις βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, δέκα κρούσματα εντοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα με την υποποπαραλλαγή BQ.1, ενώ και η παραλλαγή XBB που διασπείρεται στη Σιγκαπούρη και την Ινδία, ταυτοποιήθηκε σε 8 περιπτώσεις. Όσο για την παραλλαγή «Κένταυρος», έφτασε συνολικά τα 68 κρούσματα. Τα 18 από καταγράφηκαν από τις υγειονομικές αρχές κατά την τελευταία εβδομάδα.

Αύξηση 14%

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό έδειξε αύξηση στα κρούσματα κατά 14% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νέες λοιμώξεις ήταν 61.398, δηλαδή, 7.708 περισσότερες σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για όλη τη χώρα υπολογίζεται σε 0,97 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,99). Οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν, επίσης, κατά 2% φτάνοντας το 25% του συνόλου των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει πως το 1 στα 4 νέα κρούσματα είχε περάσει και στο παρελθόν τη νόσο Covid-19, χωρίς αυτό ωστόσο, να προστατεύει το άτομο από την επανανόσηση.

Στα νοσοκομεία

Οι νέοι ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν σε δομές του ΕΣΥ ήταν 1.460, αυξημένοι κατά 136 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μικρή αύξηση (+4 ασθενείς) παρατηρήθηκε και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που καταγράφονται στους 89. Ωστόσο, μειωμένος κατά 38 θανατηφόρα περιστατικά, ήταν ο αριθμός των θανάτων, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση έφτασαν τους 134.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, γιατί αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία (κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση της νόσου και άλλων ιογενών λοιμώξεων), ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα καταγραφούν επιπλέον κρούσματα με τις νέες υποπαραλλαγές.