Με την εκπομπή ενός πολύ ισχυρού μηνύματος σταθερότητας, συνεργασίας και ασφαλείας για την περιοχή μας ολοκληρώθηκε σήμερα, «Ημέρα Επισήμων Προσκεκλημένων» (VIP Day), που πραγματοποιήθηκε σε χώρους του αχανούς 3 στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, η πολυεθνική, διακλαδική, άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Balkan Shield 2022.

«Είδαμε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ φίλων και συμμάχων βαλκανικών κρατών που έχουμε την ίδια αντίληψη για την περιοχή. Δηλαδή, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας www.parapolitika.gr για το αν η άσκηση αυτή με τόσο ευρεία συμμετοχή κρατών της Βαλκανικής σε αυτήν εκπέμπει κάποιο μήνυμα προς κάποιον ή κάποιους, ο αρχηγός τόνισε: «Εμείς δεν εκπέμπουμε κάποιο μήνυμα προς κράτη, αλλά προς τη διεθνή κοινότητα, μήνυμα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας από επτά κράτη».


Αναφερόμενος σε καθαρώς επιχειρησιακά θέματα της ασκήσεως, τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετική», στην οποία «συμμετείχαν επτά κράτη της Βαλκανικής», επισημαίνοντας ότι «είδαμε συνεργασία σε εξαιρετικά πολύπλοκα αντικείμενα». Και πρόσθεσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πολλές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε ειρηνική περίοδο στη διάρκεια κρίσεων».

Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν 250 άτομα προσωπικό, με 25 οχήματα και 11 ελικόπτερα από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.  


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή VIP Day εκτελέστηκε άσκηση «διασώσεως υψηλού προσώπου από κατάσταση ομηρίας στην οποία είχε περιέλθει» με εντυπωσιακά επιμέρους σενάρια. 

Εκτός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, παρόντες σήμερα στην άσκηση ήταν οι αρχηγοί ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, καθώς και πρέσβεις από τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και διοικητές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των συμμετεχουσών χωρών.

Σε καθαρώς επιχειρησιακό επίπεδο στην άσκηση και ειδικώς στη σημερινή VIP Day είχαμε τις εξής «πρωτιές»:

---1)Την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως από μεικτή ομάδα αλεξιπτωτιστών ελευθέρας απ' όλες τις συμμετέχουσες χώρες από ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της ιστορικής 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) για πρώτη φορά από το 2005-2006 που παραλήφθηκαν αυτά τα αεροσκάφη.

---2)Την για πρώτη φορά δημόσια παρουσία δύο ειδικών οχημάτων της ΔΕΠ, που παραλήφθηκαν πρόσφατα για την κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών.

---3)Την για πρώτη φορά δημόσια εμφάνιση των δύο Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών που διακρίθηκαν όλως ιδιαιτέρως στον πρόσφατο ΝΑΤΟϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι Αμερικανοί στη Γερμανία, όπου πρώτευσε η ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), ενώ η αντίστοιχη ομάδα της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ) κατέλαβε την τρίτη θέση.