«Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) υπάρχει εδώ και χρόνια και προκαλεί πνευμονίες και βρογχίτιδες», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Είπε ότι η ανησυχία έγκειται στο εάν υπάρξει έξαρση του συγκεκριμένου ιού, της γρίπης και του κορονοϊού, ενώ τόνισε πως ο κορονοϊός έχει καταστεί ενδημικός για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και άφησε να εννοηθεί ότι οι μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ανέφερε πως όταν κάποιος νοσεί, πρέπει να φοράει μάσκα και να μη συνωστίζεται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την «τριπλή πανδημία»: «Δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια. Από τότε που μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε τους ιούς εργαστηριακά έχει ανακαλυφθεί ο συγκεκριμένος ιός. Επομένως, είναι ένας ιός ο οποίος είναι χειμωνιάτικος. Όλα σχεδόν τα παιδάκια μέχρι 5 ετών συναντιούνται στη ζωή τους κάποια φορά με αυτόν, είναι και η ηλικία που κινδυνεύει, γιατί προκαλεί σε αυτές τις ηλικίες και στα πιο ευάλωτα παιδάκια πολλές φορές βροχιολίτιδες και τα οδηγεί με σχετικά βαριά εικόνα στο νοσοκομείο. Τις τελευταίες δεκαετίες ανακαλύψαμε ότι προκαλεί πνευμονίες, βροχίτιδες και διάφορα άλλα προβλήματα σε βαριά πάσχοντες ηλικιωμένους, κυρίως σε αυτούς που έχουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε αυτούς που έχουν αναπνευστικά νοσήματα του τύπου της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και γενικώς στους υπερήλικες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι κάτι που είναι κάθε χειμώνα, όπως και η γρίπη, και καλό είναι να μην τρελαίνουμε τον κόσμο με όλες αυτές τα "τριδημίες"...

Ο προβληματισμός που υφίσταται είναι μήπως την ίδια χρονική στιγμή υπάρχει και έξαρση του RSV και έξαρση της γρίπης και ταυτόχρονα έχουμε και κορονοϊό. Από τις 15-20 Σεπτεμβρίου εξελίσσεται ο κορονοϊός με τρόπο που τουλάχιστον εμείς τον είχαμε προβλέψει. Είχαμε πει ότι θα έχουμε κρούσματα τα οποία δεν θα δηλώνονται, επομένως δεν θα μπορούμε να κάνουμε επιτήρηση με βάση τα κρούσματα, γιατί δυστυχώς δηλώνεται 1 στα 5 κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν λέμε 7.500-8.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Εμένα μ’ αρέσει που δεν δηλώνονται τα κρούσματα, παρότι είναι προβληματικό ως προς την επιτήρηση, διότι πια η νόσος έχει καταστεί ενδημική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εννοώ ότι είναι ένα απλό κρυολόγημα, ο άλλος δεν αισθάνεται την ανάγκη να το δηλώσει, δεν έχει και πρακτικό λόγο να το δηλώσει, επομένως γιατί να δηλώσει ένα απλό κρυολόγημα το οποίο υφίσταται με αυτόν τον τρόπο».

Ερωτηθείς γιατί να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί, αφού ο κορονοϊός έχει πάρει τη μορφή ενός απλού κρυολογήματος: «Το απλό κρυολόγημα το περνάει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι κάτω των 60 ετών. Οι άνω των 60 ετών ή αυτοί που έχουν προβλήματα μπορεί να πάνε στο νοσοκομείο και να έχουν κακή έκβαση. Άλλωστε, αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι έχουμε σταθεροποιηθεί περίπου στις 200 εισαγωγές κάθε μέρα, από εκεί που ήμασταν κάτω από τις 100, και έχουμε διπλασιάσει τους θανάτους. Από τους 11-12 θανάτους έχουμε περίπου 22. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι, οι πάνω από 80-85, αυτοί χάνονται.

Θα πρέπει να καταλάβει κανείς ότι όταν είναι άρρωστος θα πρέπει να φοράει συνεχώς μάσκα, να μη συγχρωτίζεται με κόσμο και ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους. Η στρατηγική μας δηλαδή και ατομικά αλλά και εθνικά θα πρέπει να προσανατολιστεί να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Και αυτό θα γίνει με τον μαζικό εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, ώστε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό τους να αντιμετωπίσει τη νόσο του κορονοϊού. Γι' αυτό λέμε «κάντε την αναμνηστική». Και για μην έρθει η γρίπη ή, αν έρθει, να μην έχουν επιβάρυνση, θα πρέπει να κάνουμε και τον εμβολιασμό μέχρι τις 20 Νοεμβρίου όλοι οι άνω των 60, για να μην πω όλοι μας. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να γίνει μια ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούμε όλοι μας, γιατί η γρίπη είναι εφάμιλλης σοβαρότητας λοίμωξη του αναπνευστικού με του κορονοϊού από πλευράς πρόκλησης πνευμονίας και εισαγωγής στο νοσοκομείο».

Ερωτηθείς αν περιμένουμε και άλλα επικαιροποιημένα εμβόλια: «Αυτή τη στιγμή, σε βάθος μιας περιόδου περίπου ενός χρόνου, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τα εμβόλια που έχουμε έχουν αποδειχθεί ισχυρά στο να μας προστατεύσουν από τη βαριά νόσο και περίπου για δύο μήνες εξίσου ισχυρά για να μας "αποστειρώσουν", να αποφύγουμε δηλαδή τη μόλυνση».