«Σφαγή» φαίνεται να καταγράφηκε στις φετινές μετεγγραφές φοιτητών που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 20% των αιτήσεων απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι απορρίφθηκαν περισσότεροι από 2.000 φοιτητές, με αποτέλεσμα οι φοιτητές, όχι μόνο να χάσουν το εξάμηνό τους, αλλά να μένουν έξω από τις Σχολές τους, καθώς αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, τη στιγμή μάλιστα που οι υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν.

Ο λόγος που απορρίφθηκαν πολλοί φοιτητές οφείλεται στην απόφαση του Υπουργείου να υπολογίζει αν οι υποψήφιοι περνούν τη βάση μετεγγραφής ενός τμήματος, με βάση τα μόρια που έχουν για το Τμήμα που αρχικά εισήχθησαν, και όχι τα μόρια που έχουν για το τμήμα που θέλουν να μετεγγραφούν, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερα με βάση τους συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.

Όπως καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν στο σύνολο το μέγεθος της κατάστασης, καθώς η επιβολή «ακαδημαϊκού» κριτηρίου (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμη και αίτηση μετεγγραφής.

Πόσες αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών καταγράφηκαν

Υποβλήθηκαν 5.488 αιτήσεις βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ως εξής:

  • 366 αιτήσεις αφορούσαν τη γενική κατηγορία στην οποία 4.967 φοιτητές αιτήθηκαν μετεγγραφή σε αντίστοιχα Τμήματα, 357 φοιτητές συμπεριέλαβαν στην αίτησή τους και αντίστοιχα Τμήματα και Τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου, ενώ 42 φοιτητές δήλωσαν αποκλειστικά Τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου.
  • 76 αιτήσεις από φοιτητές που εισήχθησαν στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
  • 46 αιτήσεις από φοιτητές κυπριακής καταγωγής.
  • Επίσης, υποβλήθηκαν 264 αιτήσεις από φοιτητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες των περ. α΄ ,β΄ και γ΄ του άρθρου 78 του ν.4692/2020.
  • Επιπλέον, υποβλήθηκαν 1.661 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές.