«Τα κρούσματα κοροναϊού έχουν αυξηθεί 20% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώναο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης. Είπε πως η αύξηση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί στους σκληρούς δείκτες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών του κορονοϊού: Υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών, και όπως βλέπω σήμερα από τις χορηγήσεις και τις αιτήσεις των αντιικών φαρμάκων υπάρχει μια αύξηση κοντά στο 20% σε σχέση με πριν από 15 μέρες. Αυτό είναι κάτι που αναμένονταν γιατί αρχίζουμε κατά κάποιο τρόπο να κλεινόμαστε λίγο περισσότερο μέσα παρόλο που ο καιρός είναι ακόμα κάλος, αυτό όμως ευτυχώς δεν έχει αποτυπωθεί σε πολύ σκληρούς δείκτες και κυρίως δεν βλέπουμε πνευμονίες στις εισαγωγές μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τουλάχιστον αυτόν τον καιρό είναι να μπούμε σε μια διαδικασία πρόληψης, για την μεν γρίπη νομίζω ότι έχουμε μάθει πολλά χρόνια το αντιγριπικό εμβόλιο και δώσαμε και το παράδειγμα το ’20 με 3 εκατομμύρια 700 χιλιάδες εμβολιασμούς τότε, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός. Και να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι και μεγάλης ηλικίας που δυστυχώς φαίνεται να οδηγούν την πανδημία αυτή τη στιγμή γιατί βλέπω σήμερα και τις αιτήσεις των αντιικών είναι όλοι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι με πολλά συνοδά νοσήματα, που φαίνεται όμως ότι νοσούν σε αυξημένο ποσοστό άρα πρέπει να τους προστατεύουμε αλλά και να προστατεύσουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Αναφορικά με την άρνηση του κόσμου να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο: Αυτό δεν αφορά απ’ ότι φαίνεται τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και κυρίως αυτούς που έχουν σημαντικές συννοσηρότητες γιατί είναι αυτοί που οδηγούν την πανδημία και είναι κι αυτοί που θα πρέπει να τους δώσουμε πρώτη προτεραιότητα για την αναμνηστική δόση και την προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού τους. Καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους και εμείς δεχόμαστε άπειρα τηλεφωνήματα κάθε μέρα με πολλές ενστάσεις, με πολλούς προβληματισμούς αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να είμαστε και μαζί με την επιστήμη που όταν προσπαθεί να θωρακίσει το σύστημα υγείας ώστε να μην πιεστεί αλλά και την κοινωνία να μη χάσει την ελευθερία της νομίζω ότι αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο παίρνει μέσα από την πρόληψη. Οπότε ας βάλουμε μια προτεραιότητα, δεν μιλάμε για όλους, μιλάμε για τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και αυτούς που έχουν συνοδά σοβαρά νοσήματα που θα πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη και για τον covid.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνουν μαζί το εμβόλιο της γρίπης με το επικαιροποιημένο εμβόλιο: Ο μόνος λόγος που υπάρχει μια μικρή ένσταση στο να γίνει ταυτόχρονα ότι αν σε κάποιον συμβεί κάτι δεν θα ξέρει από που προέρχεται, αυτός είναι ο μόνος τίποτα άλλο που νομίζω ότι πρέπει να ξεπεραστεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει έξαρση του πνευμονιόκοκκου: Όχι σε αυτή τη φάση δεν έχουμε έξαρση πνευμονιών. Ο πνευμονιόκοκκος όμως είναι ένα μικρόβιο το οποίο αγαπήσει πάρα πολύ τις επιλοιμώξεις που συμβαίνουν μετά από ιούς δηλαδή αυτές τις λοιμώξεις που συμβαίνουν μετά τον covid, μετά τον ιό της γρίπης οπότε έχει κι αυτός εξειδικευμένες οδηγίες για το ποιοι πρέπει να είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν, με πιο εμβόλιο και με ποιο στρατηγικό σχεδιασμό. Αυτά όλοι οι γιατροί που ασχολούμαστε με τους αρρώστους μας, τους χρόνιους αρρώστους ξέρουμε τους έχουμε θωρακίσει και τουλάχιστον για τον πνευμονιόκοκκο νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καμπάνια αλλά συγχρόνως και έναν πολύ καλό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να είμαστε καλυμμένοι.