Στο 16,6% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κοροναϊού, έναντι του 9,5% για την περασμένη εβδομάδα, βρίσκονται τώρα στις ΗΠΑ οι υπομεταλλάξεις BQ.1 και BQ.1.1, για τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) έχει εκδώσει από την περασμένη εβδομάδα σχετική προειδοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι η BQ.1 και η BQ.1.1 εκτιμάται από το ECDC ότι μέχρι τις αρχές του 2023 θα αφορούν περισσότερο από το 80% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη, ενώ σε έναν μήνα από σήμερα θα αφορούν περισσότερο από το 50%, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ως άνω δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον έχουν τη δυνατότητα να εκτοπίσουν οριστικά την υπομετάλλαξη Όμικρον 5 στη «γηραιά ήπειρο».

koronaios_2

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Όμικρον 5 δίνει πολύ χώρο στις εν λόγω δύο νέες υποπαραλλαγές στις ΗΠΑ, καθώς αυτή αφορά μόλις το 62,2% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού εκεί, έναντι της πλήρους κυριαρχίας της Όμικρον 5 στις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, όπου κυριαρχεί σε ποσοστό 95,9% επί του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα. Την πλήρη κυριαρχία της Όμικρον 5 στη χώρα μας ακολουθούν η Όμικρον 2 με ποσοστό 2,6%, η Κένταυρος με 66 καταγεγραμμένα κρούσματα, η BQ.1 με 10 και η BQ.1.1 με 5 κρούσματα.

Τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να στοχεύουν την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, ενώ η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι πυροδοτούν μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση


Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε εντοπίσει και αναφέρει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τη δυναμική την οποία υποκρύπτει ακριβώς η υπομετάλλαξη BE.1.1, η οποία περιλαμβάνεται ακριβώς στο σύνολο της BQ.1.1, για την οποία προειδοποιεί τώρα το ECDC. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η BQ.1 και η BQ.1.1 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα στη νόσηση, σε σύγκριση με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ECDC, αλλά προειδοποίησαν, επίσης, ότι αυτές μπορούν να αποφύγουν κάποια ανοσολογική προστασία, επικαλούμενοι εργαστηριακές μελέτες από την Ασία.

«Αυτές οι παραλλαγές, BQ.1 και BQ.1.1, μπορεί πιθανότατα να οδηγήσουν σε μια πολύ άσχημη αύξηση της διασποράς της νόσου COVID-19 αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ, όπως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στην Ευρώπη, ιδιαιτέρως στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Gregory Poland, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic. Από τις δύο νέες υπομεταλλάξεις, η BQ.1.1 είναι πιο ανησυχητική, λέει ο δρ Eric Topol, από τους βασικούς όσο και σημαντικούς ερευνητές για τον νέο κοροναϊό. Και οι δύο έχουν έναν αριθμό μεταλλάξεων σε σχέση με την Όμικρον 5, αλλά η BQ.1.1 είναι «απλώς γεμάτη με ενοχλητικές μεταλλάξεις”, οι οποίες θα μπορούσαν “να αποτελέσουν απειλή για την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος», λέει ο Topol.

10 είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα BQ.1 στη χώρα και 5 εκείνα με την υποπαραλλαγή BQ.1.1


Αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση

Εάν υπάρχουν καλά νέα για την BQ.1 και την BQ.1.1, αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Οι νέοι, επικαιροποιημένοι ενισχυτές σχεδιάστηκαν για να στοχεύουν την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, ενώ η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι πυροδοτούν μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η BQ.1 και η BQ.1.1 σχετίζονται και οι δύο με την Όμικρον 5, οι λήψεις των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων θα παρέχουν «σχεδόν σίγουρα κάποια διασταυρούμενη προστασία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι. «Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να λάβουμε ώθηση προς τον εμβολιασμό μας με τις αναμνηστικές δόσεις, κάτι το οποίο φέρεται, όμως, να έχει κάνει μέχρι στιγμής λιγότερο από το 10% των επιλέξιμων Αμερικανών», ανέφερε ο ίδιος.

674.345 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω είχαν διενεργηθεί μέχρι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου


Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί με αναμνηστικές δόσεις από τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 είχαν ξεκινήσει στη χώρα μας με ιδιαιτέρως χαμηλούς ρυθμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνει στα «Π» ότι «μέχρι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου είχαν διενεργηθεί 674.345 εμβολιασμοί δεύτερης και τρίτης αναμνηστικής δόσης σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή σε ποσοστό ίσο με το 22% επί του συνόλου των εν λόγω ηλικιακών κατηγοριών».